Zestig jaar huren

Mevrouw Joekema betrok de woning samen met haar man in 1957. In die tijd huurde ze de woning voor 7 gulden en vijftig cent per week. In de loop der jaren is er redelijk wat aan de woning veranderd. Haar man was timmerman en kon dus veel zelf. “Wel altijd met toestemming van de woningcorporatie”, voegt mevrouw Joekema eraan toe.

Woningverbetering

In 2006 is de woning verbeterd. Ze mocht toen zelf kiezen of ze een grotere kamer wilde of een bijkeuken. Haar man was ziek en overleed in 2005, dus wilde ze niet ruimer wonen. Ze herinnert zich nog dat ze tijdens de woningverbetering er wel op moest toezien dat de werknemers tijdens de bouw van een nieuwe schuur niet de Hortensia’s, die ze van haar man had gekregen, kapot maakten.

Syrische buurtgenoten

Mevrouw Joekema is goed op de hoogte wat er in de buurt allemaal speelt. Zo vertelt ze over de Syrische vluchtelingen die in de buurt wonen. “Aardige mensen en ze pakten meteen hun tuin aan”. Ze vindt het wel jammer dat de taalbarrière er is. “Het moet ook eenzaam voor hen zijn”, geeft ze aan. ‘Ik heb ze één keer aangesproken, dat was tijdens de Ramadan, toen hadden ze een feest waarbij s ’nachts gegeten werd, daar had ik wat last van. Daarna was het gelijk rustig. Keurige mensen!”

Actief

Mevrouw Joekema is nog erg actief; zo had ze vanmorgen nog gezwommen. Verder doet ze aan bejaardengymnastiek, wandelt ze graag en gaat ze wel eens met de buurvrouw op de elektrische fiets een stuk fietsen.

Haar dochter zegt: “zolang mem het zo kan doen, is dat prachtig”. Mevrouw Joekema voegt daaraan toe: “ik heb alles wat ik nodig heb binnen bereik, de winkels zijn vlakbij”.

Computer

Mevrouw Joekema heeft zelf geen computer maar haar dochter wel. Zij had de post op de Facebookpagina van WoonFriesland gezet. “De achterbuurvrouw van 81 heeft onlangs nog zo’n laptop gekregen”, zegt mevrouw Joekema. “Zij zegt, dat moet je ook nemen; het is heel handig. Ik kan je zo vertellen wat voor weer het wordt!” Mevrouw Joekema geeft aan daar geen behoefte aan te hebben. “Dat zie ik zelf ook wel, ik heb namelijk teletekst op de televisie! Ik heb helemaal geen tijd voor een computer”.

  • Wijkconsulent Annet en mevrouw Joekema
  • Annet en mevrouw Joekema
  • Achtertuin
  • Hortensia's
  • Zitje