Achter de Hoven

U woont of wilt een huis gaan huren (of kopen) in de wijk Achter de Hoven in Leeuwarden. WoonFriesland heeft in de wijk Achter de Hoven 151 huurwoningen.

Over Achter de Hoven

Achter de Hoven is de naam van een wijk in het oosten van Leeuwarden in de provincie Friesland. Gelegen aan de spoorlijn Leeuwarden - Groningen, de Pieter Stuyvesantweg (rondweg) en de Potmarge.
 
De wijk bestaat uit de Vegelinbuurt, Fruitbuurt en het Rode Dorp. De Vegelinbuurt is gebouwd als arbeidersbuurt aan het eind van de 18e eeuw. Het Rode Dorp kenmerkt zich door de "rode" dakpandaken van de huizen. De straat Achter de Hoven loopt van de Blokhuisbrug naar de Spoorstraat.
 
De naam Achter de Hoven betekent eigenlijk achter de tuinen. De wijk ligt op de plek waar oorspronkelijk het buitenverblijf Mariënburg van Maria Louise van Hessen-Kassel, bijgenaamd Marijke Muoi (Tante Marijke in het Fries) heeft gestaan. Tevens waren op deze plek vroeger tuinderijen (groentetuinen) van de burgers van Leeuwarden.
 
In de Vegelinbuurt bestaan de straatnamen uit namen van weldoeners uit het eind van de 18e eeuw. De straatnamen in het Rode Dorp verwijzen naar het tuinderijverleden. De straatnamen van de Fruitbuurt bestaan uit de namen van fruit.
 
De wijk ligt naast de fabrieken van Koopmans en Friesche Vlag. Voor de werknemers van deze fabrieken is er in het verleden een treinhalte geplaatst. Na lange tijd een spoorstation te zijn geweest stoppen er in de spitsuren nu nog steeds een paar treinen op de Leeuwarden Achter de Hoven.

Meer informatie

Nieuwe WoonNieuws is uit

29-06-2017

Aankomende vrijdag valt de 2e editie van de vernieuwde WoonNieuws weer bij onze bewoners op de mat. Hij staat weer vol wetenswaardigheden voor en door...

Lees meer...

Dit wil ik delen!

CAPTCHA afbeelding om SPAM tegen te gaan Als u het woord niet kunt lezen, klik hier.

In onze agenda vindt u activiteiten die plaatsvinden in uw plaats & wijk.

Wilt u als bewoner of instelling zelf een activiteit toevoegen die van belang of leuk zijn voor de bewoners in de plaats of wijk? Dat waarderen wij! Verstuur daarvoor onderstaand formulier naar ons.

Dit wil ik delen!

CAPTCHA afbeelding om SPAM tegen te gaan Als u het woord niet kunt lezen, klik hier.

Heeft u een vraag en wilt u contact met ons? Kijk eerst bij de veelgestelde vragen of uw vraag hier tussen staat. Wordt uw vraag niet beantwoord, neem dan contact met ons op. Op welke manieren dat kan vindt u hieronder.