Huurprijs

  De huurprijs: we houden het graag helder!

  Als huurder betaal je maandelijks een huurbedrag. De hoogte van de netto huur (kale huur) stellen wij vast op basis van woningwaarderingspunten. Bepalende factoren daarbij zijn de grootte van je huurhuis, de WOZ-waarde ervan en het energielabel van je woning. Naast de netto huur betaal je misschien servicekosten en/of kosten voor warmtelevering. Alle kosten bij elkaar vormen je bruto huurbedrag. 

  Al deze gegevens kun je vinden in MijnWoonFriesland onder Mijn contracten.

  • Servicekosten 
   Sommige huurders betalen bij de huur een voorschotbedrag voor elektra in de algemene ruimtes, water, kookgas of glazenwassen. Dit zijn stook- en servicekosten. Elk jaar berekenen we het daadwerkelijke verbruik. Het verschil verrekenen we. 
  • Stookkosten
   De stookkosten bestaan uit de kosten voor gas of een andere vorm van energie. Het gaat om kosten die je kwijt bent om jouw woning te verwarmen en eten te koken, als dit door WoonFriesland wordt geleverd.

  Huurverhoging 

  Huurverhoging is helaas niet te vermijden. Wij geven je inzicht in de redenen ervoor. 

  1. Op 1 juli vindt de jaarlijkse, wettelijke huurverhoging van de basis netto huur plaats. De Rijksoverheid stelt elk jaar het maximale huurverhogingspercentage vast. Minimaal twee maanden voor de huurverhoging krijg je de huurverhogingsbrief met bijlagen. Hierin staat welke verhoging voor jouw huurhuis geldt en hoe je eventueel bezwaar kunt maken. 
  2. Na het versturen van de afrekening stook- en servicekosten kunnen de voorschotten wijzigen. Dit is alleen van toepassing als je in de huur een voorschot betaalt voor stook- en servicekosten. Je kunt dit checken op je persoonlijke pagina in MijnWoonFriesland. Als wij op jouw verzoek het comfort van je huurwoning verbeteren, kan je huur stijgen. Voordat wij je huis verbeteren en de huur verhogen, maken wij daarover eerst afspraken met je.