Energie besparen

  Je hebt het vast wel gelezen en gehoord in het nieuws. De energiekosten zijn flink gestegen en dat gaan wij allemaal voelen in de portemonnee. Invloed op de energieprijzen hebben we niet. Maar wel op het verbruik. Daarom moeten wij samen bewust omgaan met energie.

  Wat doen wij

  Zo laag mogelijke energiekosten: dat wil iedereen. Ook wij als het sociaal verhuurbedrijf willen dat. In de afgelopen jaren hebben wij een groot deel van onze huurhuizen al energiezuiniger gemaakt. De landelijke doelstelling om in 2021 voor sociale huurwoningen gemiddeld label B te bereiken hebben wij eind 2019 al gehaald. Maar nog niet al onze huurhuizen hebben energielabel B.

  Daarom bekijken wij nu alle projecten voor woningverbetering die voor de komende jaren op de planning staan. In deze projecten gaan wij de energie verbeterende maatregelen versnellen. Dit doen we door het isoleren en het plaatsen van isolatieglas naar voren te halen in de planning.

  Voor energiebesparende maatregelen is veel geld en tijd nodig en dat doen we niet voor individuele woningen maar projectmatig. Wij zetten nu alles op alles om deze huizen zo snel mogelijk energiezuiniger te maken. Dit betekent wel dat we de andere werkzaamheden bij deze huizen later gaan uitvoeren. Denk aan het vervangen van badkamer, keuken of toilet.

  Wil je weten welk energielabel jouw huis heeft? Kijk dan in MijnWoonFriesland.

  Wat kun jij doen

  Veel bijbetalen voorkomen? Kijk naar je stookkosten
  Betaal je stookkosten via ons? Naast het verlagen van je energieverbruik, is het verstandig om je voorschot te verhogen. Een hoger voorschotbedrag kan lastig zijn. Toch is het goed om te kijken naar de mogelijkheden. Dit om te voorkomen dat je aan het eind van het jaar een groot geldbedrag moet bijbetalen.    

  In MijnWoonFriesland kun je zien wat je op dit moment betaalt. Stuur een mailtje naar teamSSK@woonfriesland.nl voor meer informatie over het verhogen van jouw voorschot. Onze collega’s helpen je graag verder. 

  Je hebt zelf ook veel invloed op energiebesparing. Hieronder enkele simpele tips om je energieverbruik te verlagen.

  Verlichting

  Het verlichten van je huis is de grootste stroomverbruiker. Laat daarom de lampen niet aan staan als dat niet nodig is. Vervang alle gloeilampen in huis voor energiezuinige ledlampen.

  Vervang gloeilampen voor ledlampen.
  tip
  Laat lampen niet aan staan wanneer dat niet nodig is.
  tip

  Verwarming

  Het verwarmen van je huis kost veel energie. Zet de thermostaat daarom een graadje lager en doe een lekkere warme trui aan. Sluit goed alle deuren in huis en zorg dat de warmte niet achter het gordijn blijft hangen. Een uur voordat je weg moet of naar bed gaat, kan de thermostaat alvast lager. Dan is 15 graden voor de nacht warm genoeg. Heb je vloerverwarming? Laat dan de temperatuur dag en nacht gelijk.

  Zorg ervoor dat je gordijnen niet voor de radiator hangen.
  tip
  Zet de verwarming een graad lager en doe een dikke trui aan.
  tip

  Was op 30 graden en droogrek

  De wasmachine gebruikt de meeste energie voor het verwarmen van het water. Kouder wassen scheelt dus enorm veel stroom. Was daarom op 30 graden en op een kort programma. Is de was te vuil om goed schoon te krijgen op een lagere temperatuur? Gebruik dan de eco-stand. Snel de was droog hebben is natuurlijk gemakkelijk. Een gemiddelde wasdroger gebruikt elke keer voor bijna één euro aan stroom. Reken maar uit wat dat in een heel jaar kost! Elke keer dat je gebruik maakt van een waslijn of droogrek, verdien je dus geld. Plaats het droogrek wel buiten of in een ruimte waar je goed kunt ventileren. 
  Was zoveel mogelijk op 30 graden.
  tip
  Gebruik de droger zo weinig mogelijk en maak gebruik van een droogrek.
  tip

  Niet op ‘stand-by’ en stekker uit stopcontact

  Let op alle apparaten met een ‘stand-by’ knop. Wanneer je apparaat uit staat maar wel op stand-by, dan gebruikt deze toch stroom. Denk aan je tv, decoder en stereo. En haal opladers uit het stopcontact als je deze niet gebruikt. Deze blijven stroom verbruiken wanneer je ze in het stopcontact laat zitten. Zeker oudere opladers, die warm worden!
  Zet de TV of andere apparaten niet op stand-by maar helemaal uit wanneer je deze niet gebruikt.
  tip
  Haal stekkers van bijvoorbeeld opladers die je niet gebruikt uit het stopcontact.
  tip

  Ontdooi je vriezer en kijk naar de energielabels

  Een vriezer werkt het beste als je hem regelmatig ontdooit. Een ijslaagje van meer dan twee millimeter op het vrieselement betekent tien procent meer stroomverbruik! En stel dan direct de diepvriezer in op -18 graden Celsius, kouder is niet nodig. Wil je iets uit de vriezer ontdooien? Zet het dan in de koelkast, zo hoeft je koelkast weer minder hard te werken. Bekijk ook de energielabels van jouw apparaten. Het vervangen van een vriezer met een slecht energielabel bespaart je veel op de energierekening.
  Ontdooi je vriezer regelmatig.
  tip
  Bekijk de energielabels van al je apparaten in huis
  tip

  Gebruik een thermoskan

  De warmhoudplaat van het koffiezetapparaat neemt de meeste energie. Schenk je koffie dus zo snel mogelijk na het zetten over in een thermoskan. Ben je een theeliefhebber? Schenk het water dan ook direct na het koken in een (andere) thermoskan. Zo hoef je de waterkoker niet steeds opnieuw aan te zetten voor een kopje thee.
  Gebruik een thermoskan. Zo blijft je thee of koffie lekker warm en kan de warmhoudplaat of de waterkoker uit blijven.
  tip

  Douchen

  Douche maximaal 5 minuten. Neem een leuke douchetimer die je hieraan helpt herinneren. En iedere dag douchen is ook helemaal niet nodig. Wanneer je de temperatuur van het water ook nog een graad lager doet, bespaar je nog meer. De handdoek die je hebt gebruikt, kun je best nog een keer gebruiken. Zo bespraar je weer een wasbeurt uit. Tijdens het douchen is ventileren heel belangrijk. Net als het afdrogen van de badkamer na die tijd.
  Douche korter, minder vaak en een graadje kouder.
  tip