Bewoners Oosterwolde opgeschrikt door explosie in appartementencomplex

  17 maart 2023

  Nieuwe update 17 maart 2023

  Bijna alle bewoners van flat Oosterwolde kunnen terug naar huis

  Vrijdag 17 maart kunnen de bewoners van 11 van de 13 appartementen in het appartementencomplex aan de Gijenham in Oosterwolde terug naar huis. Voor de bewoners van de twee zwaarder getroffen appartementen hebben we vervangende woonruimte gevonden. 

  De explosie op zaterdagavond 11 maart heeft gezorgd voor forse materiele schade aan het gebouw. Op dit moment inventariseren we de schade en bepalen aan de hand daarvan welke herstelwerkzaamheden nodig zijn. Wanneer deze werkzaamheden starten en afgerond zullen zijn, is nog niet bekend.

  Extra veiligheidsonderzoek in appartementencomplex Oosterwolde

  Dinsdag 14 maart 2023

  Maandag 13 maart meldden we dat de bewoners van 10 appartementen in het door een explosie getroffen appartementencomplex aan de Gijenham in Oosterwolde dinsdagmiddag 14 maart terug zouden kunnen keren naar hun woning. Helaas is dit voor drie van deze tien appartementen niet mogelijk.

  Van de tien appartementen die we dinsdagmiddag wilden vrij geven, geldt voor drie woningen dat er een extra veiligheidsonderzoek moet komen voordat de bewoners hun intrek kunnen nemen. We verwachten woensdagochtend het resultaat van dit onderzoek. Wanneer daaruit blijkt dat deze drie appartementen eveneens veilig zijn, kunnen ook deze bewoners weer naar huis.

  De drie appartementen die bij de explosie zaterdagavond 11 maart het zwaarst getroffen werden, hebben grondigere herstelwerkzaamheden nodig. Deze bewoners kunnen vooralsnog niet naar huis.

  Explosie appartementencomplex

  Maandag 13 maart 2023

  Zaterdagavond 11 maart is er rond 18.00 uur een explosie geweest in ons appartementencomplex aan de Gijenham in Oosterwolde. Bij deze explosie raakte één bewoner gewond en is naar het ziekenhuis gebracht. De overige bewoners kwamen met de schrik vrij.

  Het appartementencomplex biedt woonplek aan 14 bewoners. Aangezien de explosie heeft gezorgd voor schade aan het pand, hebben we zaterdagavond in spoedoverleg met de hulpdiensten besloten om het gehele gebouw te ontruimen. Voor alle bewoners hebben we tijdelijk onderdak weten te vinden. Bewoners slapen bij familie of kennissen of zijn ondergebracht in een hotel. 

  Op maandagochtend 13 maart hebben we een technische inspectie uitgevoerd. Uit deze inspectie blijkt dat er forse materiële schade is aan het gebouw. Het appartementencomplex kent drie verdiepingen met in totaal 13 appartementen. Het getroffen appartement moeten we vooralsnog onbewoonbaar verklaren. 

  Ook twee appartementen die zich onder het getroffen appartement bevinden, kunnen we nog niet vrijgeven aan de bewoners. Voor deze drie appartementen geldt dat we eerst werkzaamheden moeten uitvoeren, die uiteenlopen van stutten tot uiteindelijk herstel. 

  Op dit moment (maandagmiddag 13 maart) zorgen we ervoor dat het appartementencomplex toegankelijk en veilig is voor de bewoners van de overige 10 appartementen. Naar verwachting kunnen zij dinsdag 14 maart terug naar hun woning. Deze appartementen zullen we dinsdag aan het einde van de middag of begin van de avond vrijgeven. Voor één van de drie zwaarder getroffen appartementen verwachten we dat we deze aan het einde van deze week ook kunnen opleveren. 

  Voor de bewoners van laatste twee zwaarder getroffen appartementen geldt dat we vervangende woonruimte zoeken. Hoe lang deze tijdelijke woonruimte nodig is, kunnen we op dit moment nog niet zeggen.