Huurverhoging per 1 juli 2022: nodig voor meer energiezuinige huizen

  25 april 2022

  Huurders WoonFriesland

  Huurders WoonFriesland

  Dit jaar verhogen we de huur. We begrijpen dat dit vervelend nieuws is. Want alles wordt duurder en jij merkt dat waarschijnlijk elke dag. Toch moeten we de huren verhogen. Dat extra geld hebben we nodig om meer huurhuizen energiezuinig te maken. Zo willen we ervoor zorgen dat nog meer huurders kunnen besparen op hun energiekosten.

  We mogen één keer per jaar de huur verhogen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken bepaalt hoe hoog dat is. In 2022 is de huurverhoging maximaal 2,3%. Ons gemiddelde percentage van de huurverhoging ligt daar ruim onder. 

  Niet alle huurders van WoonFriesland krijgen dezelfde huurverhoging

  Of je een huurverhoging krijgt en hoe veel, hangt af van je huidige huurprijs. Elk van onze huurhuizen heeft namelijk een streefhuur. Die is altijd lager dan de maximale huurprijs. De hoogte van die streefhuur past bij het type huis en de kwaliteit ervan. Betaal jij nog niet de streefhuur voor je huis? Dan krijg je vanaf 1 juli 2022 een huurverhoging. Betaal je de streefhuur al, dan krijg je geen huurverhoging.

  Een voorbeeld om de verschillende huurprijzen uit te leggen
  Stel, de puntenwaardering van je huis komt uit op een huur van € 1.000 per maand. Dat bedrag mogen we vragen, maar dat doen we niet. We houden dan een streefhuur aan van ongeveer   € 680 per maand. En bij de meeste huurders is de huurprijs lager dan de streefhuur. In dat geval verhogen wij jaarlijks de huurprijs totdat die op de streefhuur zit.