‘Met de Control Flow gebruik je minder water en energie’

  14 mei 2024

  Hoe voorkom je water- en energieverspilling zonder dat je er iets voor hoeft te doen? Het antwoord is de Control Flow.

  'Deze slimme innovatie van het bedrijf Cenergist zorgt ervoor dat je minder water verbruikt, terwijl de waterdruk hetzelfde blijft. Zo gebruiken bewoners minder warm water en dus minder energie zonder er iets van te merken', vertelt innovatiecoördinator Joris Hoeksema.

  Klein verschil, groot effect

  De Control Flow is een klein koppelstukje dat eenvoudig te plaatsen is. 'Door dit apparaat op de kraan en douche te zetten, zorgen we ervoor dat bewoners altijd hetzelfde volume aan water hebben', legt Joris uit. 'De Control Flow zorgt zo voor een constante en optimale waterstroom en temperatuur. Als gebruiker merk je geen verschil, terwijl je wel warm water en energie bespaart.'

  60 woningen in Friesland

  Of dit in de praktijk ook daadwerkelijk het geval is, wordt op dit moment getest in circa 60 woningen in Friesland. Samen met Centre of Expertise Water Technology (CEW) doen we onderzoek hoe het product in de praktijk werkt en wat de besparing en het comfort voor de bewoners is. 

  Testen in ons DreamHûs

  Ook testen we het product in onze DreamHûzen in Delft. ‘In Delft plaatsen we de Control Flow achter de meter, waarmee we het aantal liters water dat een huishouden nodig heeft beperken’, legt Joris uit. ‘Ook testen we of we dit nog verder terug kunnen schroeven voor een eenpersoonshuishouden. Dit zorgt er namelijk voor dat een waterbedrijf minder water hoeft te leveren. De resultaten uit ons DreamHûs gebruikt Cenergist om het product te verbeteren. Ook vragen we de bewoners naar hun ervaringen in het gebruikscomfort.’

  Belangrijker dan ooit

  De Control Flow is een zeer actuele innovatie. Waterschaarste is van alle klimaatrisico's voor Nederland het meest nijpend, blijkt uit recent onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Daarmee is deze innovatie nu belangrijker dan ooit.

  DreamHûs

  De grootste uitdaging voor de Nederlandse woningmarkt is om de bestaande bouw op een betaalbare manier te verduurzamen. Om die reden zijn we 5 jaar geleden samen met Bouwgroep Dijkstra Draisma, Bewonersraad Friesland en The Green Village het project DreamHûs gestart. Op The Green Village, een fieldlab voor duurzame innovatie van de TU Delft, hebben we drie jaren zeventig woningen met een slecht energielabel nagebouwd, met als doel deze te verduurzamen. Hier dagen we studenten, ondernemers en marktpartijen uit om betaalbare, gebruikersvriendelijke en opschaalbare verduurzamingsoplossingen voor deze woningen te bedenken. “Prachtig dat we nu met de Control Flow weer een belangrijke innovatie mogen toevoegen in samenwerking met Cenergist. Helemaal nu waterschaarste in Nederland zo’n nijpend probleem is,” vertelt directeur-bestuurder Sigrid Hoekstra.

  Onze DreamHûzen zijn bewoond. Doordat we innovaties meteen in de praktijk testen, versnellen we het innovatieproces, om zo de stap te zetten naar implementatie in onze sociale huurwoningen en vervolgens op te schalen naar de rest van Nederland.

  Gewoon Dóen!

  Wil jij ook samen met ons vernieuwen, buiten de gebaande paden denken en samen zoeken naar duurzame oplossingen? Kijk op de website van DreamHûs