Met Thomas Rau start Kenniscampus WoonFriesland

  24 mei 2024

  Thomas Rau, Sigrid Hoekstra, Folkert Linnemans

  Thomas Rau, Sigrid Hoekstra, Folkert Linnemans

  Als organisatie zijn we toegewijd aan het bouwen van een duurzamere toekomst. Een toekomst die continu verandert door de komst van nieuwe kennis en innovatieve oplossingen. Om ervoor te zorgen dat onze organisatie klaar is voor die toekomst, lanceerden we donderdag 23 mei de WoonFriesland Kenniscampus.

  Hier bouwen we aan een duurzame toekomst door kennis te delen met onze medewerkers. Tijdens een drukbezochte kick-off bijeenkomst maakten WoonFriesland-collega’s donderdag 23 mei voor het eerst kennis met deze Kenniscampus. 'Dit is dé plek waar collega's hun kennis vergroten, nieuwe vaardigheden in de praktijk brengen en hun netwerk verbreden', vertelt directeur-bestuurder Sigrid Hoekstra, initiatiefnemer van de Kenniscampus. 'Met de WoonFriesland Kenniscampus zorgen we ervoor dat onze organisatie op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen binnen en buiten ons vakgebied. We laten ons graag inspireren door externe partijen/sprekers, maar ook vooral door en met elkaar. Op deze manier ontwikkelen we een collectieve wijze van leren.' 

  Drie focuspunten

  De wereld van vastgoed, wonen en leefbaarheid is voortdurend in beweging. Voor 2024 en 2025 legt de Kenniscampus haar focus op drie essentiële thema’s die de organisatie bezighouden: circulariteit, duurzaam organiseren en de energietransitie. Daarvoor bleek Thomas Rau - gewaardeerde architect en een pionier op het gebied van duurzaamheid en circulariteit - de perfecte keynote spreker om alle aanwezigen te inspireren op een andere manier te denken over en te kijken naar duurzame materialen.

  Hergebruik van materialen

  Rau’s indrukwekkende portfolio omvat baanbrekende ontwerpen die niet alleen energieneutraal zijn, maar ook volledig circulair, met de nadruk op hergebruik van materialen en minimalisatie van de ecologische voetafdruk. Hij staat bekend als een visionair in ontwerp en denken en heeft diverse boeken geschreven, waaronder "Material Matters," waarin hij pleit voor een radicale verandering in onze relatie met bouwmaterialen en hoe we ze toepassen.

  In voorwaartse richting ontwerpen

  Thomas Rau: 'We moeten onze manier van denken omgooien', drukte hij de aanwezigen tijdens de kick-off op het hart. 'Kies dus niet hier en daar een leuk project, maar ga aan de slag met totaal andere werk-, denk- en ontwerpprincipes. We gaan in de voorwaartse richting zo ontwerpen dat in de terugwaartse richting niets meer verloren gaat. Ieder mens kan daar zelf een steentje aan bijdragen.'

  Een mooi programma

  De komende maanden staan er diverse masterclasses en workshops op het programma van de Kenniscampus. Van een masterclass over de impact van de energietransitie, circulariteit, biodiversiteit en klimaatadaptatie tot een praktijkdag waarop deelnemers een bezoek brengen aan de duurzame gebouwen van Firda, een pionier op dit gebied. 

  Medewerkers WoonFriesland luisteren aandachtig tijdens de Masterclass van Thomas Rau