Succesvolle eerste kennissessie voor onze bewonerscommissies

  30 november 2023

  Sessie gelukskunde door Mirjam Spitholt

  Sessie gelukskunde door Mirjam Spitholt

  Bewonerscommissies zijn de ogen en oren van onze appartementengebouwen. Zij hebben een onmisbare rol om prettig samen te wonen en samen te leven. Samen met hen zorgen we voor een fijne plek om te wonen. Hoog tijd om elkaar beter te leren kennen.

  Op maandag 27 november nodigden we namens WoonFriesland en Huurdersvereniging Bewonersraad alle officiële en niet-officiële bewonerscommissies uit voor een eerste inspirerende kennissessie. Na een warm welkom van Walter van Ginkel, manager Klant & Woning, was het woord aan Mirjam Spitholt, docent Gelukskunde aan Saxion Hogeschool in Enschede.

  Gelukssessie

  Mirjam trakteerde iedereen op een gelukssessie. Vol humor en zelfspot liet ze de bewonerscommissies en medewerkers van WoonFriesland zien hoe ons brein werkt. Wist je bijvoorbeeld dat we dagelijks maar liefst 120.000 gedachten hebben? En dat 75% daarvan negatief is? En nog opvallender: de volgende dag is 90% van onze gedachten gelijk aan de gedachten van de vorige dag. Kortom: we recyclen ons negatieve gedachten.

  Herkenning en lachsalvo's

  ‘Je geluksgevoel is 50% erfelijk, 10% afhankelijk van de omstandigheden en 40% maakbaar’, benadrukte Mirjam. Met andere woorden: geluk zit in jezelf. Met behulp van haar handpoppen ‘de wijze uil’ en ‘kritische Karel’ liet ze zien hoe je omgaat met die negatieve gedachten. Het zorgde voor herkenbare reacties en lachsalvo’s in de zaal.

  Vragen en wensen

  Voor de volgende sessies gaven de commissies aan het graag te willen hebben over thema’s als vergroening en verduurzaming. Maar ook de wettelijke taken van een bewonerscommissie en de stook- en servicekosten werden vaak genoemd. Het was fijn om elkaar te spreken en elkaar beter te leren kennen. Met de wensen en behoeften van de aanwezige bewonerscommissie-leden gaan we aan de slag. Op naar de volgende kennissessie!