Team BAM Wonen wint bouwerscompetitie Leeuwarden

  21 maart 2024

  Plan behagen Leeuwarden

  Plan behagen Leeuwarden

  De ‘Bouwerscompetitie biobased en natuurinclusief bouwen in Leeuwarden Nieuw Oud Oost’ is gewonnen door BAM Wonen, Bureau Biota, bureau SLA, Landscape Collected en Site Practice. Het plan draagt de naam beHagen, vanwege de hagen die een fijnmazig ecologisch netwerk vormen door heel Leeuwarden Oost.

  Naar het oordeel van de jury, onder voorzitterschap van Rijksbouwmeester Francesco Veenstra, getuigt het ontwerp van een aantrekkelijke vormgeving en stedenbouwkundige kwaliteit. Met het hagenconcept zoekt het projectteam aansluiting bij de cultuurhistorische waarde van het gebied. 

  Bouwerscompetitie

  Het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland, de gemeente Leeuwarden en het College van Rijksadviseurs (CRa) nodigden teams van ontwerpende, adviserende én uitvoerende partijen uit een betaalbaar, biobased en natuurinclusief ontwerp te maken voor een bouwveld in Leeuwarden Nieuw Oud Oost, en ook de woningen daadwerkelijk te bouwen. Het gaat om 45 – 50 sociale grondgebonden huurwoningen. Drie teams werkten hun visie op de opgave uit tot een ontwerp. De jury constateerde dat ook de twee andere plannen een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van Een Nieuwe Bouwcultuur. De ontwerpen tonen aan dat betaalbaar en opschaalbaar biobased en natuurinclusief bouwen ook voor sociale woningbouw de toekomst heeft.

  Drie plannen

  • beHagen: bestaande uit BAM Wonen, Bureau Biota, bureau SLA, Landscape Collected en Site Practice;
  • Het Ringbosk: bestaande uit Aveco de Bondt, Coöperatieve Vereniging de Hemelse Natuur, DAAD Architecten, De Groot Vroomshoop Houtbouw, HVE, Reitsma Bouw, BouwNext, Reidinga Advies en Simone Poel – Architect;
  • Nieuw Oud Oost: bestaande uit DS ontwerp en onderzoek, Homes Factory, M3H Architecten, Oskam, Strotec en Studio Anna Zań.

  Het winnende plan 'behagen'

  Dit plan en ontwerp getuigt van een aantrekkelijke vormgeving en stedenbouwkundige kwaliteit.

  De bouwerscompetitie Leeuwarden

  Compilatie bouwerscompetitie biobased en natuurinclusieve sociale huurwoningen in Leeuwarden.

  beHagen

  Het plan beHagen levert een zeer grote positieve bijdrage aan de innovatie van de bouwcultuur, door onder andere de duurzame manier waarop er is omgegaan met materialen, de bijdrage die het levert aan een natuurinclusieve woonomgeving en de toepassing van een conceptueel bouwsysteem mét aanpassingsmogelijkheden. De grote variatie aan woningtypes draagt bij aan de ruimtelijke kwaliteit, aldus de jury. 

  Sigrid Hoekstra, directeur-bestuurder WoonFriesland, is erg enthousiast over beHagen. 'Het plan is zeer compleet en zodanig ontworpen dat het de sociale cohesie tussen bewoners zal gaan bevorderen. De (betaalbare) woningen zijn voor verschillende gezinsgroottes. Het binnenklimaat van de woningen heeft een mooie aansluiting op het buitenklimaat. Dat is immers de omgeving waarin onze gezondheid en welzijn het best gewaarborgd zijn.' 

  Leeuwarden Nieuw Oud Oost

  Sportclub Cambuur vertrekt uit de wijk Oud Oost en krijgt een nieuwe plek in het Elfstedenpark. Dat biedt kansen en geeft ruimte voor nieuwe ontwikkelingen. In het project Nieuw Oud Oost, samen naar een nieuwe (Cam)buurt! staan plannen voor ongeveer 500 woningen, gebouwd in een parkachtige en groene omgeving. De plannen zijn samen met de omgeving gemaakt. Na de verhuizing van Cambuur naar haar nieuwe onderkomen hopen de partijen zo snel mogelijk te starten met de bouw. 

  'Plan beHagen wordt als eerste gebouwd in Nieuw Oud Oost en zet de toon voor het hele project. Ik hoop dat ontwikkelaars en bouwers zich laten inspireren door alle plannen van de bouwerscompetitie.', aldus wethouder Hein de Haan. 

  Samenstelling jury

  De jury is onafhankelijk van de deelnemers en bestaat uit:

  • Francesco Veenstra, Rijksbouwmeester (voorzitter)
  • Sigrid Hoekstra, Directeur-bestuurder WoonFriesland
  • Loes Oudenaarde, Supervisor Stedenbouw en Ruimtelijke Kwaliteit gemeente Leeuwarden
  • Mo Smit, initiator Bouwtuin/ docent en onderzoeker Architectural Engineering, TU Delft
  • Remco Daalder, bioloog, schrijver en voormalig stadsecoloog

  Meer informatie en contact

  Kijk voor meer informatie over het gebied en de ontwerpplannen op de website van het College van Rijksadviseurs. Tot en met 5 april zijn de drie plannen van de bouwerscompetitie te bekijken in de hal van het gemeentehuis in Leeuwarden. 

  College van Rijksadviseurs: nicoline.kok@rijksoverheid.nl
  WoonFriesland: marian.sprenkeler@woonfriesland.nl
  Gemeente Leeuwarden: fijke.vanberkom@leeuwarden.nl.