Wij transformeren de monumentale Infirmerie in Leeuwarden tot 30 gasloze appartementen

  18 juni 2024

  Theun Erik Holwerda en Sigrid Hoekstra bij de Wissesdwinger

  Theun Erik Holwerda en Sigrid Hoekstra bij de Wissesdwinger

  Met een investering van 7 miljoen (ver)nieuwbouwen wij het markante monumentale pand, de Infirmerie, aan de Wissesdwinger 1 in Leeuwarden. In de voormalige Infirmerie komen 30 sociale huurwoningen. Het wachten was nog op de officiële vergunning, waarmee de start van de grootschalige verbouw vanaf eind juni kan beginnen.

  Samen met Bouwbedrijf De Vries gaan we de uitdaging aan om van de voormalige Infirmerie een modern en duurzaam appartementencomplex te maken. ‘Het gebouw wordt van binnen veranderd. De buitenzijde blijft gelijk’, belooft Sigrid Hoekstra, directeur-bestuurder van WoonFriesland. ‘Het betreft een rijksmonument, waardoor we veel historische kenmerken in stand houden. Dit wordt het eerste gasloze rijksmonument dat we hebben. Daarmee bieden we onze bewoners een unieke woonplek midden in de stad, in een monumentaal gebouw, mét lage energielasten.’ 

  Mix van verleden en heden

  In het markante pand zijn volop verwijzingen te vinden uit de tijd dat het rijksmonument dienst deed als militair hospitaal. Zo staan er op de deuren nog namen als ‘ziekenzaal’, ‘privaat’ en ‘apotheek’. Dit soort authentieke details blijven bewaard, waardoor er een bijzondere mix ontstaat tussen verleden en heden. Ook de buitenzijde blijft gelijk, inclusief de originele ramen. ‘Het verbouwen van dit mooie monumentale pand is een uitdaging, maar ook een eer voor ons bouwbedrijf. De bewoners van dit pand wonen straks op een unieke locatie. Helemaal van nu, maar toch met de beleving van vroeger. Dat is uniek’, vertelt Theun Erik Holwerda, directeur van Bouwbedrijf De Vries.

  Verbouw en nieuwbouw

  De Wissesdwinger telt straks 30 appartementen, waarvan 24 appartementen in het oude gedeelte liggen en zes appartementen in de nieuwbouw aan de achterzijde komen. Holwerda: ‘Aan de achterzijde van het gebouw, aan de kant van de brugwachterswoning, breken we het deel af dat niet bij het rijksmonument hoort. Dit vervangen we door zes nieuwe appartementen en een half ondergrondse fietsenberging voor alle bewoners van de Infirmerie.’

  Twee op een rij

  Verduurzamen en verbouwen van een oud en historische pand gaat niet zomaar. We deden de nodige ervaring op met de Amelandsdwinger, een monumentaal gebouw dat hemelsbreed nog geen 500 meter verderop ligt. 'De kennis die we daar opdeden, gebruiken we nu om het proces soepel te laten verlopen', vertelt Hoekstra.   


  Groen en ontmoeting

  We nemen ook de inrichting van de gezamenlijke binnentuin voor onze rekening. Hoekstra: ‘Hier gaan we op zoek naar een mix van groen en terras, zodat bewoners hier met elkaar kunnen genieten van een lekkere kop koffie. Tegelijkertijd willen we van de binnentuin een plek maken waar ook insecten en vogels zich thuis voelen.’

  Volop keuze

  De 30 appartementen variëren in grootte en zijn daardoor geschikt voor uiteenlopende doelgroepen. Zo zijn er kleinere appartementen op de begane grond, met 1 of 2 slaapkamers. Deze woningen zijn geschikt voor senioren. De appartementen op de eerste verdieping zijn groter qua opzet, beschikken over 2 ruime slaapkamers en lenen zich daarmee voor jonge gezinnen, starters en doorstromers.

  Planning

  Vanaf 2003 zijn wij eigenaar van het rijksmonument aan de Wissesdwinger. Nadat Kunstuitleen Friesland, Keunstwurk, vele kunstenaars en andere bedrijven waren vertrokken, ontstond het plan om het gebouw om te toveren tot appartementencomplex. Eind 2023 is Bouwbedrijf De Vries gestart met de voorbereidingen voor de verbouw. Naar verwachting zijn de 30 appartementen voor de zomer van 2025 gereed.

  Meer over de historie van het monumentale pand aan de Wissesdwinger vertellen we in deze video: De historie van de Wissesdwinger. Meer informatie over dit project vermelden we op de projectpagina op onze website.

  Over WoonFriesland

  Samen werken aan goed en betaalbaar wonen. Voor nu en in de toekomst. Dat is waar WoonFriesland voor staat. Wij verhuren zo’n 21.000 huurwoningen in 16 gemeenten, zowel in steden als op het platteland en op de Waddeneilanden. Daarmee vertegenwoordigen we 25% van de provinciale sociale huurmarkt. We investeren versneld in nieuwbouw en in het verduurzamen van onze woningen. We bouwen de komende jaren 2000 nieuwbouwwoningen en voegen daarmee netto maar liefst 1400 woningen toe aan Friesland. Zo zorgen we ervoor dat iedereen in Friesland een goede én betaalbare woning kan vinden. Ons doel is dat al onze woningen in 2025 minimaal energielabel C en in 2030 minimaal energielabel B hebben. Zo besparen onze bewoners flink op hun energiekosten. Daarbij introduceren we slimme innovaties uit ons DreamHûs én investeren we bovendien, samen met partners, in leefbare buurten en groene wijken. Zo planten we het zaadje voor samenleven in een prettige buurt, waar mensen elkaar kennen, ontmoeten en mee kunnen doen.

  Kijk voor meer informatie op onze over ons-pagina.