WoonFriesland vliegwiel voor verdere ontwikkeling centrumplan Heerenveen

  4 maart 2024

  Kristian Makkinga, Henk Dedden, Jaap van Veen en Sigrid Hoekstra bij de woontoren

  Kristian Makkinga, Henk Dedden, Jaap van Veen en Sigrid Hoekstra bij de woontoren

  Gemeente Heerenveen heeft een nieuw hoogste gebouw: onze hagelnieuwe woontoren aan het Burgemeester Kuperusplein. Maandag 4 maart werd officieel het hoogste punt van het gebouw bereikt. De woontoren biedt met 92 sociale huurappartementen volop woonruimte aan jong en oud in de gemeente. Hoog nodig, want ook in Heerenveen is de woningkrapte groot.

  De nieuwbouw en de daarmee gepaarde investering maakt onderdeel uit van de herontwikkeling van het Kuperusplein en het centrum van Heerenveen. In 2023 versnelden we al de verduurzaming van de bestaande woningen, om zo de woonlasten voor de bewoners zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast werden er in 2023 maar liefst 162 nieuwe betaalbare sociale huurwoningen in Fryslân gebouwd. Ook werden nieuwe woningen aangekocht en is onze strategie geen woningen te verkopen. Hierdoor zetten we de toon en nam de woningvoorraad in Friesland met 300 toe.

  27 miljoen investering nieuwbouw Heerenveen

  In totaal investeerden we 27 miljoen in Heerenveen. Om het heugelijke moment te vieren, organiseerden we samen met Aannemingsmaatschappij Friso, onderdeel van Friso Bouwgroep en gemeente Heerenveen een feestelijke lunch voor alle harde werkers op de bouwplaats. ‘Met maar liefst 92 nieuwe sociale huurwoningen. In hartje Heerenveen is dit een belangrijke stap om te voldoen aan de grote vraag naar betaalbare woningen’, vertelt Sigrid Hoekstra, directeur-bestuurder van WoonFriesland.

  Nieuwbouw is vliegwiel ontwikkeling van het centrum van Heerenveen

  De investering in de nieuwbouw is onderdeel van de afspraken met de gemeente Heerenveen. Het zorgde er mede voor dat voor bijna 4 miljoen aan subsidiegeld binnenkwam voor de ontwikkelingen van het centrumplan.

  ‘Voorwaarde voor WoonFriesland om deze investering te doen was dat er een parkeerkelder zou komen onder het Kuperusplein en dat het plein en de omgeving vergroend zou worden. Immers een fijne groene omgeving, met minder hittestress, en een goed ontwikkeld centrum is ook goed voor onze nieuwe bewoners. Daarom voegen wij ook extra groen toe in de binnenplaats en een extra mos-sedumdak.

  Tot slot hebben we ook een deel van ons bestaande gebouw beschikbaar gesteld voor de realisatie van twee trafo’s ten behoeve van het gehele centrum, zodat ook de voortgang van overige ontwikkelingen geen vertraging hoeven op te lopen vanuit het oogpunt van voldoende beschikbaarheid van elektriciteit. Ik ga er daarom vanuit dat de afgesproken ontwikkelingen doorgaan’, aldus Sigrid Hoekstra.

  De hoogste toren van Heerenveen

  Om het letterlijk en figuurlijk hoog van de toren te blazen, zorgden muzikanten van zes verschillende muziekverenigingen uit de gemeente Heerenveen vanaf hoogte, voor een vrolijke noot. Een bijzonder moment voor wethouder Jaap van Veen, die vanaf het begin nauw betrokken is bij het project. ‘Dit nieuwe woongebouw is inmiddels niet meer te missen. Met zijn hoogte van 52 meter is dit de hoogste woontoren in Heerenveen. Ik ben onder de indruk van hoe zorgvuldige de bouw is verlopen. De aannemer werkt aan een groot project midden in het drukke centrum. Het verdient een groot compliment dat er nauwelijks overlast is geweest.’

  Ook Henk Dedden, algemeen directeur van Friso Bouwgroep, is zeer content met het behalen van het hoogste punt. ‘Exact een jaar geleden op 6 maart 2023 gingen de eerste palen de grond in. In een jaar tijd is deze toren snel gerealiseerd. Om dat op zo’n korte termijn veilig te kunnen doen op deze drukke plek in het winkelcentrum van Heerenveen, vergt een nauwgezette logistieke planning. Dat is iets waar we als bouwers trots op zijn.’

  Ontmoetingsruimte voor bewoners op begane grond

  De 92 appartementen zijn verdeeld over drie gebouwen: de woontoren in het midden, een woonblok van vier verdiepingen rechts van de woontoren en een woonblok van drie verdiepingen aan de achterzijde van de toren. Er zijn appartementen met één of twee slaapkamers. Daarmee zijn de appartementen geschikt voor alle doelgroepen. Op de begane grond realiseren we een ontmoetingsruimte om onderling contact tussen de bewoners te stimuleren. Deze ontmoetingsplek wordt na oplevering door de bewoners ingericht en aangekleed.

  Voor de zomer klaar

  Friso is tot mei nog zichtbaar bezig met de afwerking van de bovenste twee afwijkende verdiepingen en de herinrichting van het gebied rondom de toren. De doorgang zal nog een tijd gesloten zijn in verband met de aanleg van de kabels en leidingen voor de nutsvoorzieningen.

  De planning is dat de appartementen in de woontoren voor de zomervakantie klaar zullen zijn. Zodra de nutsaansluitingen aanwezig zijn, maken we een exacte planning voor de start van de verhuur.

  Over WoonFriesland

  Samen werken aan goed en betaalbaar wonen. Voor nu en in de toekomst. Dat is waar WoonFriesland voor staat. Wij verhuren zo’n 21.000 huurwoningen in 16 gemeenten, zowel in steden als op het platteland en op de Waddeneilanden. Daarmee vertegenwoordigen we 25% van de provinciale sociale huurmarkt. We investeren versneld in nieuwbouw en in het verduurzamen van onze woningen. We bouwen de komende jaren 2000 nieuwbouwwoningen en voegen daarmee netto maar liefst 1400 woningen toe aan Friesland. Zo zorgen we ervoor dat iedereen in Friesland een goede én betaalbare woning kan vinden. Ons doel is dat al onze woningen in 2025 minimaal energielabel C en in 2030 minimaal energielabel B hebben. Zo besparen onze bewoners flink op hun energiekosten. Daarbij introduceren we slimme innovaties uit ons DreamHûs én investeren we bovendien, samen met partners, in leefbare buurten en groene wijken. Zo planten we het zaadje voor samenleven in een prettige buurt, waar mensen elkaar kennen, ontmoeten en mee kunnen doen.