Wat kan ik doen om brandveilig te wonen?

  “Een woningbrand overkomt mij niet.” Dat denken veel mensen... Toch krijgt de brandweer jaarlijks duizenden meldingen van brand in een woning. Soms is er alleen materiële schade. Maar helaas vallen er ieder jaar ook honderden gewonden en tientallen dodelijke slachtoffers. Gelukkig kun je zelf veel doen om jouw huurhuis brandveiliger te maken, of de gevolgen van brand te beperken, als er toch brand uitbreekt. 

  De brandweer heeft op haar website veel folders, waaronder de folder ‘Brandveilige huurwoning’, met praktische tips en een handige checklist voor een brandveilige woning. Je kunt er je leven en dat van jouw huisgenoten mee redden.

  Mocht je zaken signaleren die de veiligheid van jou en je omgeving in gevaar brengen, meld dit dan direct bij ons via telefoonnummer 088 995 22 22. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met jou op.

  Rookmelders 

  Nieuwbouw woningen zijn vanaf 2003 voorzien van een rookmelder die doorgaans aangesloten is op het lichtnet, met als back-up een batterij. En er zijn rookmelders met alleen een batterij. 

  Batterij vervangen 

  Tegen de tijd dat de batterij leeg is, laat de rookmelder elke 40 seconden een kort piepsignaal horen. Als huurder ben je zelf verantwoordelijk voor het vervangen van de batterij. 

  Schoonmaken 

  Rookmelders zijn gevoelig voor stof. Het kan zijn dat een rookmelder een ongewenst alarm geeft doordat de rookmelder reageert op bijvoorbeeld stof. Maak daarom de rookmelder minstens twee keer per jaar goed schoon. Zuig het stof eruit met de stofzuiger voorzien van borstelmondstuk. Ga je klussen? Dan raden wij je aan om de rookmelder tijdelijk af te schermen. Zo voorkom je dat er stof in komt en de melder defect raakt. 

  Testen of de rookmelder nog werkt 

  Test de melder twee keer per jaar. Op de melder zit een testknop. Druk je daarop, dan klinkt het alarmsignaal. Hoor je niets dan is de melder defect of toe aan schoonmaak. Gebruik voor het testen geen open vuur zoals een kaars of brandend papier.