Onthulling symbolische laatste steen nieuwbouw Koudum

  7 juni 2023

  Onthulling laatste steen nieuwbouw Koudum

  Onthulling laatste steen nieuwbouw Koudum

  12 nieuwbouwwoningen bijna klaar voor oplevering. Tegelijkertijd versnellen wij de verduurzaming van 80 woningen in Koudum. Een investering van in totaal bijna 5 miljoen voor het dorp in de gemeente Súdwest-Fryslân.

  Het metselwerk van de 12 nieuwbouwwoningen aan de Jacobus van der Waeyenstraat en de Oostenveldseweg in Koudum is klaar. Eén van de laatste stenen is onthuld door onze directeur-bestuurder Sigrid Hoekstra, wethouder Michel Rietman van de gemeente Súdwest-Fryslân en Henk Dedden, directeur van Friso Bouwgroep. Deze steen, met daarin het jaartal 2023, ligt in de kopgevel van de woning aan de Oostenveldseweg. Daarmee komt de oplevering steeds dichterbij. 

  Samen met bewoners gekozen voor nieuwbouw

  Aan de Jacobus van der Waeyenstraat stonden voorheen 12 twee-onder-een-kapwoningen. ‘Deze huurwoningen voldeden niet langer aan de wensen en eisen van deze tijd', vertelt Sigrid Hoekstra. ‘Vandaar dat we, samen met de destijds huidige bewoners, hebben gekozen voor nieuwbouw op deze plek. Nu staan er 2 blokken met rijwoningen met ieder 4 huizen aan de Jacobus van der Waeyenstraat en 4 rijwoningen aan de Oostenveldseweg.

  Ook versnelde verduurzamingsmissie

  De 12 nieuwe huizen zijn onderdeel van onze grotere verduurzamingsmissie. In Koudum verduurzamen wij, als het sociaal verhuurbedrijf, in totaal 80 woningen die verspreid staan over heel het dorp. Met de nieuwbouw en de verduurzamingsprojecten investeren wij bijna 5 miljoen in het dorp. ‘We versnellen onze verduurzamingsmissie om de woonlasten voor onze bewoners te verlagen’, vertelt Hoekstra. ‘Van het plaatsen van zonnepanelen op het dak tot het grondig isoleren van onze woningen. Het merendeel van onze 21.000 woningen en overige eenheden in heel Friesland heeft inmiddels gemiddeld energielabel B. Aan de rest werken we extra hard om deze in 2025 op minimaal label C te hebben.’ 

  Mega thermofles ‘Borg’ onder de grond in Koudum

  Ook achter de schermen werken wij aan het verduurzamen van onze huurwoningen. ‘Daarvoor hebben we ons DreamHûs', vertelt Hoekstra. ‘Op de TU in Delft experimenteren we met slimme innovaties, waarvan we de ‘Borg’ hier in Koudum toepassen. Het is een nieuwe manier om energie op te slaan in een ondergronds buffervat.’ 

  ‘Je kunt de Borg vergelijken met een mega thermosfles die onder de grond ligt', legt Hoekstra uit. ‘Overdag - wanneer de zonnepanelen op het dak van de woning volop energie opwekken - verwarmen we het water in deze fles. De Borg kan deze warmte gemiddeld twee weken vasthouden. Daardoor kunnen onze bewoners er op koude dagen gebruik van maken. Zo vangen we de pieken in het energienetwerk op in de ochtend en de avond: de tijdstippen waarop het meest gedoucht wordt. We zitten nog in de testfase', verklaart Hoekstra.     

  Mix van traditioneel en vernieuwing

  De toevoeging van de Borg aan een woning is niet alleen voor ons een primeur, maar ook voor Friso Bouwgroep. ‘We staan altijd open voor het toepassen van nieuwe innovaties’, vertelt directeur Henk Dedden. ‘Daarmee ontstaat er een mooie mix tussen traditioneel bouwen met een betonnen casco en klassiek metselwerk en slimme technologie. Doordat we regelmatig met WoonFriesland samenwerken, kunnen we relatief snel bouwen. Deze woningen bouwden we eerder al in Heerenveen voor hen en op dit moment verrijzen er 19 soortgelijke woningen in Sneek.’

  Een fijne plek in eigen dorp

  Wethouder Michel Rietman is ontzettend blij met de investeringen die WoonFriesland doet in Koudum. ‘Als gemeente zijn we trots op zowel deze prachtige nieuwbouwwoningen als op de verduurzamingsprojecten in het dorp. We weten dat Koudum behoefte heeft aan meer woningen en daarom is het ook mooi dat WoonFriesland hier 12 nieuwe woningen laat bouwen.’  Een wens die zeker in vervulling kan gaan, benadrukt Sigrid Hoekstra. ‘Voor deze twaalf woningen geldt dat we nog op zoek zijn naar bewoners. Deze woningen bieden we aan op onze website, zodat woningzoekenden zich kunnen inschrijven.