Wij hebben ook dit jaar onverminderd hard gewerkt aan onze opgaven, waarbij wij ons op drie speerpunten hebben gericht.
Betaalbare verduurzaming
Zo willen we de energielasten voor onze bewoners zo laag mogelijk houden én Friesland duurzamer maken.
Uitbreiding woningen
Conform onze portefeuillestrategie voegen we substantieel woningen toe én verkopen we geen woningen. Hiermee dragen we fors bij aan de vermindering van de vraagdruk.
Leefbare buurten
Door optimaal in te zetten op ‘samen wonen, samen leven’ zorgen we voor leefbare buurten, dorpen, steden en Waddeneilanden in Friesland.
Een wereld vol complexe uitdagingen
De tijd waarin wij leven is onzeker en wordt nog steeds gedomineerd door verharding en polarisatie in Nederland en in de wereld, hoge en onvoorspelbare energiekosten, schommelende brandstofprijzen en hoge inflatie. Daarnaast zien we de effecten van klimaatverandering steeds duidelijker en heftiger in omvang toenemen. Bovendien zijn er tal van complexe (inter)nationale en regionale vraagstukken die aangepakt moeten worden. Ook is er blijvend krapte op de arbeidsmarkt.
De woontop heeft in december 2024 plaatsgevonden waarin meerjarenafspraken zijn gemaakt. Echter de tijd van praten is wat ons betreft voorbij. We moeten vooral aan de slag en vooral gewoon doen! We worden als WoonFriesland door onze resultaten en vernieuwende ideeën goed gezien en opgemerkt. We mochten onze ideeën bijvoorbeeld delen in het tv-programma Stân fan Fryslân en in de Leeuwarder Courant.
Ook mocht ik onze oplossingsrichtingen tot tweemaal toe delen met de Koningin, met het ministerie en de directeur generaal de heer Chris Kuijpers. In 2025 praat ik verder met het ministerie om hopelijk ook experimenteerruimte te krijgen. WoonFriesland laat hiermee zien dat het daadwerkelijk werk maakt van Gewoon Doen!
Dat vereist een heldere koers en focus op de 3 speerpunten.
1. Betaalbare verduurzaming: samen naar een duurzamere toekomst
In 2024 hebben we onverminderd doorgewerkt aan het verduurzamen van onze woningen en het bestrijden van energiearmoede. Ons doel is helder: we willen de woonlasten voor onze bewoners verlagen en tegelijkertijd bijdragen aan een duurzamere wereld. De maatregelen die we hebben genomen zijn gericht op het structureel verminderen van de energiebehoefte van onze woningen. Onze ambities zijn groot, en noodzakelijk. In 2025 willen we dat al onze woningen minimaal energielabel C hebben. In 2030 moet dat minimaal label B zijn, en in 2050 streven we naar volledig CO₂-neutraal wonen.
Om deze doelen te bereiken, hebben we ons gefocust op snelle en effectieve verduurzamingsacties. Denk aan het isoleren van gevels, ramen en daken, het installeren van ledverlichting en zonnepanelen en het versneld vervangen van cv-ketels en collectieve verwarmingsinstallaties. Tegelijkertijd hebben we circulaire principes omarmd. Door materialen slim te hergebruiken, proberen we verspilling te voorkomen en onze CO₂-uitstoot te minimaliseren. We vervangen alleen wat echt noodzakelijk is en geven prioriteit aan reparaties om de levensduur van bestaande materialen zoveel mogelijk te verlengen.
In 2024 hebben we grote stappen gezet. Zo hebben 1.829 woningen een beter energielabel gekregen en zijn er 764 woningen opgewaardeerd naar energielabel C of beter. Inmiddels heeft 93,1 procent van ons woningbestand minimaal label C bereikt. Een ander hoogtepunt is de overname van 10.000 zonnestroominstallaties van Wocozon Fryslan B.V. Hiermee hebben we meer grip gekregen op onze zonne-energieoplossingen, wat ons helpt om op koers te blijven richting onze duurzaamheidsdoelen.
Daarom waren we ook trots dat dit gezien wordt door de buitenwereld. We ontvingen namelijk uit handen van Republiq de Duurzaamheidsprijs 2024. In de categorie “grote corporaties” eindigden we op een prachtige achtste plek. Een mooie bekroning van onze missie om onze woningen versneld te verduurzamen en het energieverbruik van onze bewoners te verlagen.
We blijven ons ook richten op de toekomst. Innovatie en samenwerking blijven cruciaal om onze ambities te verwezenlijken. Onze aanpak is erop gericht om betaalbaar én duurzaam te blijven, zodat we niet alleen nu, maar ook in de toekomst waarde kunnen toevoegen voor onze bewoners en ons klimaat. Het is een reis die we samen maken, met een duidelijke visie en een onwankelbare inzet voor betaalbare woonlasten én een groenere toekomst.
Elektriciteitsnetcongestie Liander: samen naar slimmere oplossingen
De uitdagingen rond het overbelaste elektriciteitsnet blijven groot en raken ons op veel fronten. Vertragingen in de aanleg van stroomvoorzieningen hinderen niet alleen de voortgang van nieuwbouwprojecten, maar zetten ook een rem op de energietransitie en vergroening. Dit vraagt om een gezamenlijke en blijvende inspanning. In 2024 hebben we onze samenwerking met onze ketenpartners en nuts- en netwerkbedrijven, waaronder Liander, verder versterkt. Samen zoeken we naar innovatieve oplossingen en betere afstemming om de energietransitie te versnellen.
Met onze ketenpartners kijken we naar manieren om het elektriciteitsnet minder zwaar te belasten. Denk bijvoorbeeld aan het opslaan van energie op wijkniveau met buurtaccu’s, waarmee piekbelastingen worden verminderd. Ook stellen we actief ruimte beschikbaar op onze terreinen en gebouwen voor transformatorhuisjes. Bij elk nieuwbouwproject en bij de verduurzaming van ons bestaande woningbestand nemen we al vanaf de eerste fase stappen om de energievoorziening te borgen. Door projecten in een vroeg stadium aan te bieden voor een nettoets en daarna definitief aan te melden, zorgen we ervoor dat capaciteit tijdig wordt gereserveerd. Tegelijkertijd zetten we in op vernieuwende oplossingen zoals collectieve aansluitingen, waarmee we knelpunten op het net effectief kunnen aanpakken.
De huidige Energiewet verplicht ons dat elke woning een eigen aansluiting heeft, waardoor netbeheerders voor elk huishouden capaciteit moeten reserveren, zelfs voor piekmomenten die zelden voorkomen. Wij stellen voor om dit systeem anders in te richten, vooral bij flats en appartementencomplexen. Door individuele aansluitingen te vervangen door een collectieve aansluiting, kunnen twintig woningen bijvoorbeeld via één aansluiting worden verbonden. Dit maakt het mogelijk om de beschikbare capaciteit efficiënter te benutten, knelpunten sneller op te lossen en tijd te winnen bij verduurzamingsprojecten. Het geeft het net bovendien de ruimte om op andere plekken sneller te worden verzwaard.
Een ander obstakel is de aanleg van nutsvoorzieningen. We hebben zelf aan den lijve ondervonden dat een pas opgeleverd wooncomplex een jaar leeg heeft gestaan omdat er nog geen stroom was, terwijl dit probleem eenvoudig voorkomen had kunnen worden. Ons voorstel is om marktpartijen deze nutsvoorzieningen te laten aanleggen, onder toezicht van de nutsbedrijven. Dit versnelt processen, voorkomt onnodige vertragingen en zorgt ervoor dat bewoners sneller hun nieuwe woning kunnen betrekken.
De netcongestie vraagt om slimme, praktische en haalbare oplossingen. Door samen te werken, innovatief te denken en gebruik te maken van experimenteerruimte, kunnen we niet alleen de energietransitie een impuls geven maar ook de woningbouwambities realiseren. We roepen beleidsmakers en stakeholders op om samen met ons deze urgente uitdagingen aan te pakken en de toekomst groen en toegankelijk te maken.
Gewoon Doen, Gewoon Groen!
In 2024 hebben we met volle overtuiging doorgepakt op innovaties en proefprojecten vanuit ons DreamHûs op The Green Village bij de TU Delft. We hebben besloten om deze unieke samenwerking voor vijf jaar voort te zetten, omdat we geloven in de kracht van verbinding. Samen met Bouwgroep Dijkstra Draisma, De Bewonersraad Friesland en The Green Village zetten we ons in voor betaalbare verduurzaming en vergroening van bestaande bouw en omgeving, precies daar waar de uitdagingen het grootst en het meest complex zijn.
Ons DreamHûs is inmiddels een bron van inspiratie en innovatie die zijn weg vindt naar de praktijk. Het doet ons goed om te zien hoe ideeën daar tot leven komen en impact maken. Zo hebben we bijvoorbeeld de verbeterde isolatiekorrels van Koston en het slimme watersysteem Control Flow geïntroduceerd, oplossingen die niet alleen effectief zijn maar ook haalbaar en schaalbaar.
Binnen WoonFriesland hebben we onze innovatiekracht verder versterkt door een multidisciplinair team op te zetten, rechtstreeks onder aansturing van het bestuur. Dit team heeft de opdracht om de markt te verkennen en op zoek te gaan naar veelbelovende ontwikkelingen, om deze te implementeren en te monitoren, en om kennis binnen de organisatie te delen. Via onze eigen Kenniscampus, die volledig in het teken staat van duurzaamheid en circulariteit, leiden we onze mensen op en zorgen we ervoor dat we klaar zijn voor de toekomst. De aftrap hiervan deden we in mei 2024.
We blijven samen bouwen aan een groenere wereld.
Gewoon Doen, Gewoon Groen.
Klimaatbestendig wonen
De gevolgen van klimaatverandering zijn overal voelbaar. Met de toenemende opwarming van de aarde krijgen we vaker te maken met extreme weersomstandigheden, zoals hitte, droogte, wateroverlast en zelfs overstromingen. Deze veranderingen brengen niet alleen risico’s met zich mee voor de gebouwde omgeving, maar hebben ook directe impact op het leven van onze bewoners. Of het nu gaat om wijken, dorpen, steden of de Waddeneilanden; de leefbaarheid wordt steeds meer beïnvloed door deze extremen. Daarom is het van groot belang om onze omgeving klimaatbestendig te maken en daar hebben we ook in 2024 hard aan gewerkt.
We hebben woningen gebouwd die klaar zijn voor een veranderend klimaat, met oog voor de toekomst en de mensen die er wonen. In en rondom onze woningen hebben we vergroening gestimuleerd en slimme oplossingen bedacht om met regenwater om te gaan. Hittestress proberen we zoveel mogelijk te beperken door bewust te kiezen voor groene elementen in onze projecten. Groen in de omgeving zorgt niet alleen voor verkoeling door warmte op te nemen, maar draagt ook bij aan het geluk en welzijn van onze bewoners. Tegelijkertijd zorgt minder verharding ervoor dat wateroverlast beperkt wordt en dat de natuur meer ruimte krijgt, wat zowel de biodiversiteit als het klimaat ten goede komt.
In bestaande wijken zijn we aan de slag gegaan met concrete groenplannen. Bij nieuwbouw- en renovatieprojecten hebben we vergroening geïntegreerd, zoals bij de aanleg van een binnentuin bij It Skûlplak in Sneek, waar nieuwbouw en bestaande bouw hand in hand gaan.
Samen met bewoners en gemeenten zoeken we naar manieren om verharding in tuinen en straten tegen te gaan. In Leeuwarden hebben we bijvoorbeeld bij drie appartementencomplexen in de Gealanden een nieuw ontwerp gemaakt waarin groen, loopruimte en verbinding centraal staan. Dit soort projecten brengen niet alleen praktische verbeteringen, maar ook sociale verbinding en trots binnen een gemeenschap.
Ons eigen groenbeheer hebben we kritisch bekeken en verbeterd. Waar mogelijk vangen we overtollig water op om het te hergebruiken voordat het wordt afgevoerd. Dit vermindert niet alleen de druk op het watersysteem, maar zorgt ook voor verkoeling rondom gebouwen en versterkt de biodiversiteit in onze gebieden. Groen is meer dan een functionele oplossing voor klimaatuitdagingen; het is een bron van leven, gezondheid en verbondenheid.
Door samen te werken met bewoners, gemeenten en andere partners zetten we belangrijke stappen om de leefomgeving toekomstbestendig te maken. Het gaat niet alleen om aanpassingen aan het klimaat, maar ook om het creëren van plekken waar mensen met plezier wonen en waar de natuur een kans krijgt om te bloeien. Onze visie is helder: een groene omgeving is een gezonde omgeving, voor mens en natuur.
2. Uitbreiding van woningen: sneller en slimmer bouwen voor de toekomst
We zitten op stoom met onze ambitie om de komende 10 jaar 2000 nieuwbouwwoningen toe te voegen, maar we willen nog sneller vooruit. Terwijl veel woningcorporaties in Friesland de afgelopen jaren nauwelijks groeiden en zelfs in het aantal sociale woningen zijn gedaald, hebben wij tussen 2018 en 2024 onze portefeuille met circa 1.375 woningen uitgebreid.
De vraag naar sociale huurwoningen blijft onverminderd stijgen en ons antwoord daarop is helder. We richten ons op het toevoegen van betaalbare, permanente woningen en het vasthouden van bestaande woningen, soms zelfs door aankopen te doen. Wij verkopen in en uit principe geen woningen. Zo zorgen we ervoor dat meer woningzoekenden een thuis vinden. Dit is een koers die we ook in 2024 hebben voortgezet. Een mooi voorbeeld is het plan om 56 duurzame huurwoningen in de wijk De Fellingen in Leeuwarden te bouwen. Net voor het einde van het jaar mochten we onze handtekening zetten onder dit prachtige plan.
Ambitieuze portefeuillestrategie
Onze meerjarenbegroting voor de periode 2025-2034 is ambitieus. We willen netto 1600 duurzame en permanente nieuwbouwwoningen toevoegen, en inclusief vervangingen loopt dit aantal bruto op tot bijna 2000. Cruciaal voor deze uitbreiding zijn snel beschikbare en betaalbare kavels, een goed doordachte keuze van bouwlocaties en soepel verlopende vergunningstrajecten. We bouwen daar waar de woningnood het grootst is, met voorrang in gemeenten die sociale grondprijzen hanteren en proactief meewerken om prestatieafspraken te realiseren. We kiezen bewust voor locaties waar de zorg- en welzijnsinfrastructuur ook in de toekomst geborgd is, zodat we duurzaam kunnen bouwen aan leefbare wijken.
Een mooi voorbeeld is het project waarin we samen met BAM Wonen 50 biobased en natuurinclusieve woningen in de Leeuwarder realiseren in de wijk Nieuw Oud Oost in Leeuwarden. Op de plek waar Sportclub Cambuur jarenlang haar wedstrijden speelde en trainingen hield, vond in juli de ondertekening van het contract plaats op de middenstip.
In 2024 hebben we 217 nieuwbouwwoningen gerealiseerd, maar we hadden graag meer gebouwd en ook nog een grotere stap willen maken in de verduurzaming van onze bestaande woningvoorraad. Financieel hadden we hiervoor de ruimte, echter we hebben helaas een bijstelling naar beneden moeten doen vanwege voor ons niet beïnvloedbare factoren en omstandigheden. Denk aan netcongestie, vergunningstrajecten en flora en fauna wet- en regelgeving.
Dit betekent overigens niet dat de nieuwbouw niet doorgaat, maar dat we deze op een later moment opleveren. Indien nodig mogelijk in een andere gemeente, wanneer dat past in ons portefeuilleplan. Daardoor blijft ons meerjarenplan overeind staan, waarin we de komende jaren 2000 woningen, waarvan netto 1600 nieuwe woningen in heel Friesland zullen toevoegen.
Bouwen voor de toekomst vraagt om creativiteit, lef en duurzame innovatie
Dit alles is realistisch, maar tegelijkertijd nog steeds ambitieus gezien de volatiele externe omstandigheden. We zullen er echter alles aan doen om dit te realiseren en maximaal volkshuisvestelijk te presteren. We blijven daarom actief werken aan oplossingen om deze obstakels te overwinnen, zodat de versnelling in nieuwbouw nog beter zichtbaar wordt in 2025 en 2026. Om nieuwbouw haalbaar te houden, hanteren we een ondergrens van tien woningen per project. Deze schaalgrootte is nodig om de betaalbaarheid en de totale kosten van eigendom beheersbaar te houden, vooral gezien de hoge bouwkosten. We werken met het geld van onze bewoners, wat ons verplicht dit zo efficiënt mogelijk in te zetten.
Een betaalbare uitbreiding van ons woningaanbod vraagt ook om sociale kavelprijzen en een heroverweging van gemeentelijke heffingen en leges. Zeker bij grondgebonden woningen, die vallen onder de Wet Kwaliteitsborging, is het van belang dat deze kosten omlaag gaan om betaalbare nieuwbouw te realiseren. Tegelijkertijd kijken we verder dan de primaire doelgroep van sociale huur. Voor de zogenaamde secundaire doelgroep, zoals onderwijzers, politieagenten en verpleegkundigen die niet in aanmerking komen voor sociale huur en vaak ook geen koopwoning kunnen betalen, hebben we het Buurblok-concept geïntroduceerd. Hierbij leasen we woningen van Buurblok en verhuren deze vervolgens aan bewoners. Zo kunnen we onze middelen volledig richten op de primaire doelgroep, terwijl we deze groep ook ondersteunen.
Het Buurblok-concept vraagt ook zeker om passende grondprijzen en een nauwe samenwerking met gemeenten. In 2024 hebben we mini-masterclasses georganiseerd om wethouders en ambtenaren te informeren over het concept. We hebben samen gekeken naar hoe dit energiezuinige woonconcept in hun gemeenten gerealiseerd kan worden. Dit heeft geleid tot veelbelovende gesprekken, onder andere met de gemeenten Opsterland en Smallingerland. In Smallingerland verwachten we maar liefst 40 Buurblok-woningen toe te voegen, een belangrijke stap om deze groep betaalbare huisvesting te bieden. Mogelijk volgt Opsterland na Smallingerland.
Onze inzet blijft gericht op snelheid, betaalbaarheid en duurzaamheid. We bouwen niet alleen woningen, maar creëren ook kansen voor mensen die een betaalbaar en toekomstbestendig thuis zoeken. Het is een gezamenlijke opgave waarin we blijven werken aan oplossingen, samen met gemeenten, partners en bewoners. Zo bouwen we aan een toekomst waarin iedereen een plek heeft om te wonen.
Versnelling van onze nieuwbouwplannen:
een kwestie van heilige huisjes slopen!
De druk op de sociale woningvoorraad is enorm en blijft toenemen. Dat vraagt om meer dan alleen plannen; het vraagt om actie, snelheid en het lef om traditionele denkbeelden over woningbouw los te laten. Bij WoonFriesland hebben we in 2024 kritisch gekeken naar hoe we onze nieuwbouwplannen verder kunnen versnellen en verduurzamen. Daarbij richten we ons op creatieve en rebelse oplossingen die de woningnood aanpakken zonder het milieu of de leefomgeving uit het oog te verliezen. Kortom: tijd om ‘heilige huisjes’ te slopen!
Een integraal flora- en faunaplan per gebied of gemeente
Een van de grootste obstakels in het bouwproces zijn de lange procedures voor flora- en faunavergunningen. Natuurlijk is het belangrijk dat we bij nieuwbouw rekening houden met beschermde dieren en planten. Maar de huidige praktijk, waarbij per project aparte vergunningen nodig zijn, leidt tot vertragingen die soms wel anderhalf jaar duren en extra geld kosten. Wij pleiten voor een andere aanpak: een integraal flora- en faunaplan per gebied of gemeente. Door vooraf groen en biodiversiteit in bestaande wijken te verbeteren, ontstaat er ruimte om sneller met nieuwbouw te starten. Vogels en vleermuizen hebben immers een duidelijke voorkeur voor bestaande bebouwing, waardoor deze aanpak niet alleen duurzamer maar ook efficiënter en goedkoper is.
Collectieve aansluitingen
Een ander knelpunt dat vraagt om verandering, is de Energiewet. Deze verplicht dat iedere woning een eigen aansluiting op het elektriciteitsnet heeft, wat leidt tot een enorme belasting van het net. Wij stellen voor om bij flats en appartementencomplexen over te stappen op collectieve aansluitingen. Hiermee kan één aansluiting tientallen woningen bedienen, waardoor de netbeheerder minder piekcapaciteit hoeft te reserveren. Dit schept extra ruimte op het net en biedt tijd om elders de infrastructuur te versterken.
Bovendien zou het toestaan van marktpartijen om nutsvoorzieningen aan te leggen veel vertragingen kunnen voorkomen. We hebben ervaren hoe een wooncomplex een jaar leeg bleef staan door het ontbreken van een stroomaansluiting, terwijl wij deze zelf eenvoudig hadden kunnen aanleggen onder toezicht van de nutsbedrijven. Een experiment op dit gebied zou een waardevolle stap zijn om dit soort knelpunten op te lossen.
Optoppen van bestaande woongebouwen
Naast het versnellen van procedures kijken we naar innovatieve manieren om het woningaanbod te vergroten. Een concept waar we veel potentie in zien, is optoppen: het toevoegen van een extra woonlaag op bestaande gebouwen. Alleen al in de Leeuwarder wijk Bilgaard kan dit leiden tot honderd extra woningen, zonder dat er nieuwe grond nodig is.
Biobased materialen maken optoppen nog aantrekkelijker, omdat ze lichter zijn dan traditionele bouwmaterialen zoals beton en staal. Hoewel biobased bouwen momenteel duurder is, kan de sector samen met de overheid deze techniek stimuleren. Opschaling zal de kosten verlagen, terwijl het maatschappelijk rendement enorm is.
Investeren in elektrische deelauto’s
Bij het toevoegen van extra woningen in bestaande wijken rijst vaak de vraag hoe het parkeerprobleem wordt aangepakt. Onze oplossing? Elektrische deelauto’s. Een deelauto bespaart drie parkeerplekken en biedt kansen om bestaande parkeerplaatsen te vergroenen. Bovendien kunnen deelauto’s functioneren als batterij voor overtollige zonnestroom van de daken, wat de energiekosten verlaagt en daarmee ook de woonlasten. Dit past perfect bij onze missie om betaalbaar wonen mogelijk te maken. We verwachten dat deelauto’s in veel gevallen de tweede auto vervangen en voor sommige bewoners zelfs de eerste auto. Door ze goedkoper te maken dan fossiele voertuigen, creëren we een aantrekkelijk alternatief dat zowel duurzaam als praktisch is.
Bij WoonFriesland geloven we dat de woningnood vraagt om durf en daadkracht. Door traditionele processen en regels te herzien, zoals de vergunningaanvragen en de eisen in de Energiewet, en door innovatieve concepten zoals optoppen en deelauto’s te omarmen, kunnen we sneller en slimmer bouwen. Het is tijd om heilige huisjes te slopen en ruimte te maken voor een toekomst waarin iedereen toegang heeft tot een betaalbare, duurzame woning.
Oog voor specifieke bewonersgroepen
In het kader van de vergrijzing en de extramuralisering is het streven om voor 2030 35% (circa 7.000 woningen) van ons woningaanbod geschikt te hebben voor senioren. Wij zijn voornemens om dit met een redelijke spreiding binnen ons woningvoorraad te realiseren.
Verder blijven we ervoor zorgen dat bij elk nieuwbouw appartementencomplex er ook letterlijk en figuurlijk ruimte wordt gemaakt voor ontmoeting tussen de bewoners. Zodat bewoners elkaar kennen, sociale cohesie op een natuurlijke wijze ontstaat en er ruimte is om de kracht van de bewoners en bewonerscommissies te faciliteren ten gunste van de leefbaarheid van het complex en de omgeving eromheen.
3. Leefbare buurten: samen bouwen aan leefbare buurten doordat we onze bewoners kennen & dichtbij zijn
De druk op de leefbaarheid in onze buurten en wijken neemt toe. Dit heeft directe impact op onze ambulante medewerkers, zoals buurtbeheerders, wijkconsulenten en service- en onderhoudsmedewerkers. Het aantal kwetsbare bewoners groeit en vraagt om onze bijzondere aandacht en betrokkenheid. Het gaat niet alleen om het bieden van een dak boven het hoofd, maar ook om het creëren van wijken waar mensen elkaar kennen, ontmoeten en ondersteunen. Het zijn buurten waar iedereen een plek heeft, waar je je gezien voelt, mee kunt doen en waar hulp beschikbaar is als dat nodig is.
De dynamiek in onze wijken wordt versterkt door maatschappelijke veranderingen. De vergrijzing, migratie, en het feit dat ouderen langer thuis wonen, spelen hierin een grote rol. Ook de extramuralisering van zorgcliënten en de integratie van bewoners uit maatschappelijke opvanglocaties brengen nieuwe uitdagingen met zich mee. Dit gaat vaak gepaard met sociale problematiek die wij samen met onze bewoners en partners willen aanpakken. Deze ontwikkelingen vragen om meer gerichte aandacht en expertise, en wij hebben onze inzet hierop afgestemd.
Om deze groeiende en complexe opgaven aan te pakken, zetten we in op intensievere samenwerking. Alleen door samen te werken met welzijnsorganisaties, zorgverleners, gemeenten en bewoners kunnen we de leefbaarheid in onze buurten behouden en versterken. We bouwen niet alleen in de vorm van stenen, maar ook aan sociale verbindingen die buurten leefbaar en veilig maken. Tegelijkertijd kijken we vooruit en erkennen we de noodzaak om onze visie op wonen, welzijn en zorg te herijken. De veranderende samenleving vraagt om een aanpak die niet alleen inspeelt op de huidige behoeften, maar ook toekomstbestendig is.
In 2025 verwerken we de "Wonen, welzijn en zorgvisie" in de actualisatie van het portefeuilleplan. Dit wordt geen standaardplan, maar een aanpak die recht doet aan de diversiteit van onze bewoners en de uitdagingen van de wijken waarin zij wonen. Het gaat om samenleven, om elkaar kennen, om dichtbij zijn. Dat is waar we ons ook in de toekomst voor blijven inzetten.
Wij dragen bij aan wonen, welzijn en zorg: samen werken we aan een inclusieve woonomgeving
Het ontwikkelen van een effectieve ‘wonen, welzijn en zorgvisie’ is een verantwoordelijkheid die lokaal vertaald moet worden. Gemeenten hebben hierin de regie, en dat biedt kansen om beleid en organisaties beter op elkaar af te stemmen. Het bevorderen van samenwerking over de grenzen van domeinen heen is hard nodig. Dit is niet alleen van belang voor onze bewoners, maar ook een antwoord op de krapte op de arbeidsmarkt en de toenemende zorgkosten die op termijn onhoudbaar worden.
We gaan door op het pad van verbinding van Wonen, Welzijn en zorg. Maar een visie alleen is niet genoeg. Naast visie willen we de ideeën die we ontwikkelen ook in de praktijk brengen. Daarom willen we samen met bewoners en belanghouders aan de slag met pilots in buurten, waarbij we werkenderwijs leren wat werkt. Elke buurt is anders. De bewoners, de geschiedenis, de uitdagingen en de kracht van een wijk zijn uniek. Daarom geloven wij niet in grootse, logge plannen die vastlopen in bureaucratie. Liever richten we ons op kleine, gedragen initiatieven die dichtbij de mensen staan en een echte impact hebben op hun dagelijks leven.
Onze ambulante medewerkers spelen hierin een cruciale rol. Zij zijn onze ogen en oren in de wijk. Ze zijn actief, kennen de bewoners, signaleren problemen, bieden ondersteuning en werken samen met multidisciplinaire teams. Door dichtbij de bewoners te staan, kunnen zij de sociale cohesie bevorderen en bewoners ondersteunen in het bouwen van een sociaal vangnet. Het draait om het echt kennen van onze bewoners en het samenwerken met organisaties en buurtteams om de leefbaarheid te versterken.
We zorgen voor een goede start van nieuwe bewoners in hun buurt en investeren gericht in welzijn. Zo organiseren we samen een netwerk dat kwetsbare bewoners ondersteunt en tegelijkertijd sociale verbindingen versterkt. Daarbij werken we preventief, want het is onze overtuiging dat we samen met bewoners en andere organisaties op deze manier de leefbaarheid kunnen behouden en vergroten, terwijl we maatschappelijke kosten verlagen.
Dit alles vraagt wel om een duidelijke visie en rolvastheid. Als woningcorporatie moeten we niet verantwoordelijk worden gehouden voor alles. Vooral niet als die verantwoordelijkheid eigenlijk bij de overheid ligt. Tegelijkertijd mag een bewoner nooit de dupe zijn van stelsels of ondoorzichtige regelgeving. Daarom helpen we waar het nodig en noodzakelijk is. Onze focus daarbij ligt op samenwerken, omdenken en tegelijkertijd onze kerntaken niet uit het oog verliezen. Het doel blijft altijd voorop staan: wij creëren buurten waar mensen samen kunnen wonen en leven, waar ze zich thuis voelen en waar ze met en voor elkaar zorgen.
Een sterkere band met onze bewonerscommissies: samen werken we aan leefbare buurten
In onze appartementencomplexen vervullen bewonerscommissies een essentiële rol als vertegenwoordigers van hun medebewoners. Deze commissies vormen de brug tussen bewoners en WoonFriesland, en spelen een belangrijke rol in het verbeteren van de leefbaarheid in onze buurten. In 2024 zijn we doorgegaan om de relatie met deze commissies te versterken.
Samen met de directie van De Bewonersraad Friesland hebben we wederom verschillende bewonerscommissies bezocht om direct met bewoners in gesprek te gaan. Tijdens deze bijeenkomsten deelden bewoners hun wensen en behoeften, terwijl wij onze aanpak rond groot onderhoud en leefbaarheid toelichtten. Het wederzijdse respect en de waarde van deze ontmoetingen onderstreepten hoe belangrijk het is om regelmatig met elkaar in contact te blijven.
In oktober 2024 organiseerden we samen met De Bewonersraad Friesland een inspirerende en interactieve bijeenkomst voor bewonerscommissies. Het thema van de middag – nieuwkomers in de buurt – bracht levendige gesprekken op gang. Hoe zorg je als bewonerscommissie voor een warm welkom? Hoe stimuleer je goed contact tussen nieuwe en bestaande bewoners? Deze vragen stonden centraal en leidden tot waardevolle inzichten en ideeën. De betrokkenheid van bewonerscommissies maakt hen onmisbaar in het versterken van sociale cohesie in onze wijken. Zij zijn vaak het eerste aanspreekpunt voor nieuwkomers en dragen bij aan een gastvrije en inclusieve gemeenschap.
Om onze waardering te tonen voor alle vrijwilligers die zich inzetten voor hun buurt, hebben we in december een bijzonder kerstdiner georganiseerd. Bewoners die zich met hart en ziel inzetten voor leefbare buurten en wijken, werden door onze collega’s van Team WoonFriesland in het zonnetje gezet. Het diner was niet alleen een feestelijke afsluiting van het jaar, maar ook een moment om de kracht van samenwerking en gemeenschapszin te vieren.
Deze aanpak blijft ook in 2025 een belangrijk onderdeel van onze missie. We willen nog meer bewoners betrekken en samen werken aan inclusieve en leefbare buurten. Door met bewoners te blijven praten, luisteren en samen oplossingen te bedenken, bouwen we verder aan buurten waar iedereen zich thuis voelt. Samen wonen is samen leven, en bewonerscommissies spelen daarin een sleutelrol.
Bewonerstevredenheid onverminderd hoog: altijd leren en verbeteren
Bij WoonFriesland geloven we dat het luisteren naar onze bewoners de sleutel is tot betere dienstverlening. Daarom meten we doorlopend de tevredenheid van onze bewoners met behulp van de NPS-methodiek. Dit geeft ons waardevolle inzichten in wat we goed doen en waar we kunnen verbeteren.
In 2024 hebben bijna 2.700 bewoners ons feedback gegeven. We kregen gemiddeld een 8,2 als cijfer van onze bewoners. Ruim 78% gaf ons een cijfer van een acht of hoger. Het gemiddelde cijfer is iets hoger dan vorig jaar, en daar zijn we blij mee.
Ons streven blijft om bewoners niet alleen een woning te bieden, maar ook een thuis waar ze zich gehoord en gewaardeerd voelen. In het hoofdstuk Bewoner Centraal leest u meer over hoe we bewonerstevredenheid een vast onderdeel maken van alles wat we doen. Want tevreden bewoners zijn voor ons de grootste bevestiging dat we op de goede weg zijn.
Prestatieafspraken: samen werken aan de toekomst van wonen
Bij WoonFriesland werken we intensief samen met huurdersorganisaties en gemeenten om prestatieafspraken te maken die aansluiten bij de lokale behoeften. Deze afspraken vormen de basis voor onze bijdrage aan betaalbaar, duurzaam en prettig wonen in de regio. Voor elke gemeente waarin we actief zijn en voor WoonFriesland als geheel, maken we voortgangsrapportages. Zo houden we inzichtelijk wat we hebben bereikt en waar extra inzet nodig is.
Dit jaar hebben we ook actief bijgedragen aan diverse woonzorgvisies die gemeenten samen met zorgorganisaties hebben opgesteld. Deze visies zijn cruciaal om een toekomstbestendig woon- en zorgaanbod te realiseren. We hebben ons hierbij gericht op het verbinden van wonen en zorg, zodat er in elke gemeente een samenhangend plan ligt dat inspeelt op de groeiende uitdagingen van vergrijzing en de behoefte aan inclusieve woonvormen.
Onze prestatieafspraken en voortgangsrapportages zijn toegankelijk via onze website. Daarnaast hebben we een samenvatting opgenomen in bijlage 6A van dit jaarverslag. Maar onze betrokkenheid reikt verder dan alleen de lokale schaal. Op provinciaal niveau nemen we actief deel aan het Wenjen Oerlis, een overlegplatform onder leiding van de Provincie Fryslân. Hier werken we samen met De Bewonersraad Friesland, gemeenten, het ministerie voor Wonen, Bouwend Nederland en andere belanghebbenden om gezamenlijk de uitdagingen op de Friese woningmarkt aan te pakken.
Ook de samenwerking met het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening hebben we in 2024 verder verdiept. Door het ministerie uit te nodigen in Friesland en zelf regelmatig naar Den Haag te gaan, zorgen we voor een sterke verbinding tussen landelijk beleid en de dagelijkse praktijk. Zo kunnen we niet alleen inspelen op landelijke richtlijnen, maar ook onze eigen inzichten en ervaringen vanuit Friesland en Delft (ons DreamHûs op The Green Village) inbrengen om beleid te beïnvloeden en te verbeteren.
Door deze aanpak blijven we bouwen aan een sterke basis voor samenwerking en een gezamenlijk gedragen toekomstvisie voor wonen in Friesland. Het is ons doel om lokaal, provinciaal en landelijk impact te maken en te blijven werken aan duurzame en betaalbare woonoplossingen.
Wij zijn een adaptieve, financieel fitte en vitale organisatie met een circulaire organisatiefilosofie, die in verbinding is met haar stakeholders
Randvoorwaardelijk voor het realiseren van onze 3 meerjarenspeerpunten is dat we continu blijven werken aan onze adaptieve, financieel fitte en vitale organisatie samen en in verbinding met onze interne en externe stakholders.
Team WoonFriesland: samen werken met hart en ziel
Bij WoonFriesland staan onze bewoners centraal, maar het werk begint bij onze medewerkers. Elke dag werken zij met hart en ziel aan het creëren van goed en betaalbaar wonen. Dat werk is en blijft mensenwerk. Daarom zetten we ons in voor een organisatie die vitaal, wendbaar en prettig is, een plek waar medewerkers met plezier en trots werken. Samen vormen we Team WoonFriesland, een team dat zich inzet voor elkaar, voor onze bewoners en voor een duurzame toekomst.
We geloven dat gezonde en betrokken medewerkers de sleutel zijn tot ons succes. De fysieke en mentale gezondheid van ons team is dan ook een speerpunt. We voelen ons medeverantwoordelijk voor de vitaliteit van onze medewerkers en doen er alles aan om hen te ondersteunen in hun werkplezier en duurzame inzetbaarheid. Dit betekent dat we niet alleen kijken naar wat er vandaag nodig is, maar ook investeren in de toekomst van onze mensen.
Bij Team WoonFriesland draait het om meer dan alleen werk. Het is een team waarin iedereen wordt gezien, gehoord en gewaardeerd. Waar talenten niet alleen worden herkend, maar ook verder ontwikkeld. Waar loopbaankansen ontstaan en medewerkers zich kunnen blijven ontwikkelen. Het is een plek waar mensen met vertrouwen en passie werken, waar ze het verschil maken voor bewoners en tegelijkertijd aan hun eigen groei bouwen.
Ons werk draait om vertrouwen, om met hart en ziel klaar te staan voor de bewoners én voor elkaar. Door gewoon te doen, elke dag weer, bouwen we samen aan een organisatie die sterk is van binnenuit en die een thuis biedt aan iedereen die dat nodig heeft. Team WoonFriesland is meer dan een werkplek; het is een gemeenschap van mensen die het verschil willen maken.
De organisatiefilosofie van WoonFriesland
Organisatieontwikkeling bij WoonFriesland: samen sterker voor de toekomst
Het afgelopen jaar was een dynamische periode vol verandering en groei voor WoonFriesland. Om deze veranderingen aan te kunnen, hebben we hard gewerkt aan een sterke interne organisatie die wendbaar en toekomstbestendig is. Onze medewerkers spelen hierin een cruciale rol. Betrokken, gemotiveerde, en vitale medewerkers zijn het fundament van ons succes. In 2024 hebben we daarom extra geïnvesteerd in hun ontwikkeling en welzijn, zodat we samen als organisatie sterk blijven.
Betrokkenheid en trots op het werk
Betrokken medewerkers zijn essentieel voor tevreden bewoners. Eind 2023 hielden we een onderzoek naar de medewerkersbetrokkenheid. De resultaten waren veelbelovend: een gemiddelde score van 8,0 op de vraag “Ik ben trots op mijn werk bij WoonFriesland” en 72% van de medewerkers gaf een cijfer tussen de 8 en 10. Deze trots en betrokkenheid inspireerden ons om verder te bouwen aan thema’s zoals verbinding, vitaliteit en meer betrokkenheid bij verbeterinitiatieven.
Strategische personeelsplanning: bouwen aan de toekomst
Met strategische personeelsplanning (SPP) kijken we vooruit. Het helpt ons niet alleen om te begrijpen wat onze organisatie nodig heeft, maar ook om talenten te identificeren, te ontwikkelen en te behouden. In 2024 doorliepen al onze teams dit proces, zodat we in 2025 klaarstaan om in te spelen op veranderingen in onze sector en onze vakgebieden. Zo blijven we onze medewerkers optimaal ondersteunen en versterken.
Leren en ontwikkelen: de WoonFriesland Kenniscampus
Investeren in kennis is investeren in de toekomst. Veel medewerkers hebben dit jaar gebruikgemaakt van het Individueel Loopbaan Ontwikkelbudget (ILOB) om hun vakkennis te verbreden of zichzelf persoonlijk te ontwikkelen. Daarnaast hebben we met trots de WoonFriesland Kenniscampus gelanceerd, een kennisprogramma dat onze focus op duurzaamheid ondersteunt. Masterclasses en workshops over circulariteit en duurzaam organiseren vormden de kern van onze inspanningen in 2024.
Gezondheid en vitaliteit
Vitale medewerkers zijn de ruggengraat van een duurzame organisatie. Daarom boden we een breed vitaliteitsprogramma aan, inclusief bedrijfsfitness, een vitaliteitsbudget en dagelijks vers fruit op kantoor. Een gezonde lunch in ons bedrijfsrestaurant en deelname aan masterclasses over mentale en fysieke gezondheid waren populair. In 2025 breiden we dit uit met een Preventief Medisch Onderzoek, zodat medewerkers actief aan hun gezondheid kunnen blijven werken.
Lean Management: altijd blijven verbeteren
In een dynamische omgeving is het essentieel om continu te verbeteren. In 2024 volgden twee groepen medewerkers een Lean Green Belt-training. Dit traject gaf hen de tools om operationele processen stap voor stap efficiënter te maken. Het resultaat? Twintig afgeronde praktijkopdrachten en een organisatie die elke dag een beetje beter wordt.
Datagedreven werken: inzicht en impact
Data speelt een steeds belangrijkere rol in onze organisatie. In 2024 hebben we verdere stappen gezet in datagedreven werken, met real-time rapportages en inzichten via PowerBI. Deze ontwikkelingen stellen ons in staat om slimmer te werken en sneller beslissingen te nemen, altijd met het welzijn van onze bewoners in gedachten.
FrieslandHuurt: één toegang voor woningzoekenden
In 2024 zijn we officieel aangesloten bij FrieslandHuurt, een samenwerkingsverband van Friese woningcorporaties. Via dit platform kunnen woningzoekenden met één inschrijving reageren op woningen van meerdere corporaties. Dit maakt het proces eenvoudiger en toegankelijker voor iedereen.
Hybride werken: flexibel en duurzaam
Hybride werken is inmiddels een vast onderdeel van ons beleid. Het biedt medewerkers flexibiliteit, verhoogt het werkgeluk en helpt ons tegelijkertijd onze CO₂-uitstoot te verlagen door minder woon-werkverkeer.
Trots op onze medewerkers
Dit jaar hebben we veel personele bewegingen gezien. Verschillende medewerkers stroomden intern door naar nieuwe functies, terwijl we ondanks de krappe arbeidsmarkt ook nieuwe, getalenteerde collega’s mochten verwelkomen. Mensen willen graag bij WoonFriesland werken, en dat vervult ons met trots. Onze gemiddelde personeelsbezetting bedroeg 210 FTE, met een ziekteverzuimpercentage van 4,8%, onder onze doelstelling van 5%.
Veilig en gezond werken
We blijven ons inzetten voor een veilige werkomgeving. Onze Arbo- en preventieteams evalueren regelmatig hoe we veiligheid en gezondheid kunnen verbeteren. Dat we ook in 2024 VCA-gecertificeerd zijn gebleven, laat zien dat veiligheid een prioriteit blijft binnen WoonFriesland.
Met trots kijken we terug op een jaar waarin we samen verder zijn gegroeid, nieuwe stappen hebben gezet en onze organisatie hebben versterkt. In 2025 blijven we bouwen aan een toekomst waarin onze medewerkers met plezier en trots bijdragen aan de missie van WoonFriesland: een thuis bieden aan iedereen.
Ontwikkelingen in bestuur en managementteam: samen sterk
In 2024 hebben we verder gebouwd aan een sterk en evenwichtig managementteam onder leiding van ons éénhoofdig bestuur. Hiermee hebben we de continuïteit, kennis en teamspirit binnen onze organisatie nog verder weten te waarborgen.
Het vertrek van onze manager Financiën en ICT, die met prepensioen ging, vroeg om een zorgvuldige opvolging. Deze overgang is soepel verlopen, waarbij de rol werd overgenomen door onze ervaren concerncontroller. Om deze verschuiving op te vangen, hebben we succesvol een nieuwe concerncontroller geworven via een externe procedure. Deze aanvulling heeft niet alleen gezorgd voor een frisse blik, maar ook voor een versterking van onze expertise in financiën en control.
Daarnaast is onze programmanager Vastgoed doorgegroeid naar de functie van manager Vastgoed. Met deze interne doorgroei hebben we niet alleen de continuïteit in dit belangrijke domein geborgd, maar ook het potentieel binnen ons team benut.
Met deze ontwikkelingen is ons managementteam compleet en klaar voor de toekomst. De combinatie van kennis, ervaring en een sterke teamspirit zorgt ervoor dat we gezamenlijk kunnen inspelen op de uitdagingen en kansen die voor ons liggen. Het is een team dat staat voor verbinding, stabiliteit en daadkracht, en dat met vertrouwen bouwt aan de missie van WoonFriesland: goed en betaalbaar wonen voor mensen met een smalle portemonnee.
Duurzaam prestatiemodel
Onze inzet van middelen in 2024 voorziet goed in de doelen die in de landelijke prestatieafspraken worden beoogd: beheersing van de woonlasten, de verdere verduurzaming van ons bestaand bezit, extra woningen, het versnellen van nieuwbouw en ons aandeel in wonen met welzijn en zorg. Wij hebben onze begroting en ons meerjarenplan opgesteld op basis van ons portefeuilleplan. WoonFriesland staat er financieel gezond voor en is een veerkrachtige organisatie.
Masterclasses bij WoonFriesland: vraagdruk en solidariteit in beweging
In 2024 organiseerden we bij WoonFriesland diverse inspirerende masterclasses, waarin we actuele en relevante thema’s in de volkshuisvesting centraal stelden. Eén van de hoogtepunten was de presentatie van een onderzoek naar de toenemende vraagdruk naar sociale huurwoningen in Friesland, uitgevoerd in samenwerking met Planbureau Fryslân, de Vereniging van Friese Woningcorporaties (VFW) en Friese huurdersorganisaties.
De resultaten van dit onderzoek gaven scherpe inzichten in de groeiende woningnood in de regio. Tijdens een drukbezochte masterclass op locatie bij WoonFriesland deelden we deze bevindingen met een breed scala aan belanghouders, waarbij het gesprek over oplossingen en strategieën op een energieke en constructieve manier op gang kwam. https://www.woonfriesland.nl/over-ons/nieuws-pers/vraag-naar-sociale-huurwoningen-blijft-toenem
Naast de focus op vraagdruk, richtten we ons ook op een ander belangrijk thema: solidariteit binnen de woningcorporatiesector. In een goed bezochte bijeenkomst kwamen bestuurders en commissarissen van Friese woningcorporaties samen om dit complexe, maar essentiële onderwerp te bespreken. Hoogleraar prof. dr. Johan Conijn deelde zijn visie op solidariteit en gaf nieuwe inzichten over hoe corporaties elkaar kunnen versterken in tijden van groeiende uitdagingen. Deze bijeenkomst bood niet alleen ruimte voor inhoudelijke reflectie, maar versterkte ook de onderlinge verbinding tussen corporaties.
Solidariteit in de praktijk
Bij WoonFriesland merken we dat we, procentueel gezien, een groot deel van de volkshuisvestelijke opgaven in Friesland op ons nemen. Onze bestendige visie, consistente beleidskeuzes en financiële fitheid hebben ons in staat gesteld om hier stevig op in te zetten. Tegelijkertijd zien we dat niet alle Friese corporaties dezelfde mogelijkheden hebben; sommige grotere corporaties beschikken over minder financiële slagkracht.
Dit verschil in mogelijkheden leidt ertoe dat gemeenten ons regelmatig vragen om extra verantwoordelijkheid te nemen bovenop onze al ambitieuze doelstellingen. Hoewel we ons maximaal inspannen om de woningnood in Friesland te verlichten, kunnen we onmogelijk alle volkshuisvestelijke opgaven alleen dragen. Het is van cruciaal belang dat alle corporaties gezamenlijk naar oplossingen blijven zoeken en dat de balans tussen de opgaven en middelen eerlijk wordt verdeeld.
Daarom blijven we in gesprek met collega-corporaties om inzicht te krijgen in elkaars beleidskeuzes, financiële situatie en mogelijkheden. Transparantie is daarbij het uitgangspunt. Alleen door open en eerlijk te bespreken waar de kansen en beperkingen liggen, kunnen we beoordelen of solidariteit – in de zin van ondersteuning aan andere Friese corporaties – aan de orde is en hoe wij hier een rol in kunnen spelen.
Ons standpunt is daarbij helder: Fries huurdersgeld blijft in Friesland. Alle middelen die we inzetten, moeten ten goede komen aan de huurders en woningzoekenden binnen de woningmarktregio Friesland. We blijven bereid om het gesprek aan te gaan als er om steun wordt gevraagd, maar altijd binnen de kaders van transparantie, verantwoordelijkheid en onze focus op het versterken van de Friese volkshuisvesting.
Overigens zijn we wel van mening dat solidariteit een tijdelijk lapmiddel is binnen de corporatiesector. Op termijn is er bij elke woningcorporatie geen sprake meer van een duurzaam prestatiemodel, dit is voor de middellange termijn een groot zorgpunt. In ieder geval blijven we met deze masterclasses en open gesprekken werken aan een sterker Friesland en meer verbonden corporatielandschap, waarbij de belangen van bewoners en woningzoekenden altijd centraal staan.
Onzekerheden en kansen: samen blijven we bouwen in een dynamische tijd
Hoewel we met vertrouwen en ambitie werken aan onze speerpunten, realiseren we ons dat de onzekerheden in onze sector toenemen. De aanhoudende inflatie, stijgende kosten en rentetarieven zetten onze financiële ruimte onder druk. Deze ontwikkelingen vragen om scherpe keuzes en blijven een belangrijk aandachtspunt voor de komende jaren. Daarnaast worden we geconfronteerd met een instabiel politiek klimaat en wisselend landelijk beleid. Dit maakt het lastig om meerjarenplannen stabiel uit te voeren, omdat de kaders waarin we opereren steeds veranderen.
Een herhaalde oproep: stop de vennootschapsbelasting, investeer in volkshuisvesting
De afschaffing van de verhuurdersheffing was een belangrijke stap in de goede richting, maar helaas blijft de vennootschapsbelasting (VPB) een forse last voor woningcorporaties. Deze belasting, die oorspronkelijk bedoeld was voor commerciële bedrijven, onttrekt ook bij ons jaarlijks miljoenen aan middelen die anders volledig ingezet hadden kunnen worden voor onze bewoners.
Over een periode van tien jaar betekent dit voor WoonFriesland een bedrag van bijna 120 miljoen euro dat wordt weggehaald uit huurdersgeld – een bedrag dat de omvang van de voormalige verhuurdersheffing benadert.
We blijven daarom een krachtige oproep doen aan de landelijke politiek: schaf de VPB af voor woningcorporaties. Dit zou een enorme impuls geven aan de volkshuisvesting. Denk aan een versnelling van de verduurzaming van onze bestaande woningen, de bouw van meer betaalbare nieuwbouwwoningen en een bijdrage aan de Friese economie. Op de lange termijn levert dit niet alleen maatschappelijk, maar ook financieel meer rendement op voor Nederland dan de huidige belastingdruk. Het is tijd om deze onlogische belastingconstructie achter ons te laten en vol in te zetten op de toekomst van onze bewoners.
Efficiëntie en focus op volkshuisvestelijke investeringen
Om duurzaam te kunnen blijven presteren, blijven we scherp sturen op onze bedrijfslasten. In 2024 is het ons gelukt om deze kosten op een laag niveau te houden, zonder te bezuinigen op de kwaliteit en impact van ons werk. Onze positie in de kopgroep van de Aedes Benchmark 2024 bevestigt dat we verantwoord en efficiënt omgaan met onze middelen. We optimaliseren voortdurend onze processen, verminderen faalkosten en blijven alert op kansen om nog beter te presteren.
We waken er tegelijkertijd voor dat we niet besparen op manieren die uiteindelijk meer kosten met zich meebrengen. Onze focus blijft gericht op het maken van verantwoorde keuzes die zowel op korte als lange termijn bijdragen aan onze missie: het bieden van goed en betaalbaar wonen. Door deze balans te bewaren, zorgen we ervoor dat we ook in uitdagende tijden blijven bouwen aan een betere toekomst voor onze bewoners.
De uitdagingen zijn groot, maar onze ambitie en inzet zijn dat ook. Met de juiste focus, samenwerking en politieke steun blijven we werken aan de duurzame groei van volkshuisvesting in Friesland. Samen bouwen we voort, met oog voor de toekomst én voor elkaar.
Financieel sterk en wendbaar, ook in 2024
Risicomanagement: adaptief en vooruitstrevend in een dynamische wereld
Bij WoonFriesland nemen we risicomanagement serieus. In het volgende hoofdstuk Risico’s en onzekerheden beschrijven we uitgebreid de belangrijkste risico’s die we zien en hoe we deze beheersen. We hebben een beleidsnotitie risicomanagement opgesteld. Door de mitigerende maatregelen die we treffen, houden we onze risicobereidheid laag tot gemiddeld. Dit stelt ons in staat om stabiliteit te waarborgen, zelfs in een omgeving die voortdurend verandert. Om in te spelen op de groeiende dreiging van cybersecurityrisico’s, worden we naast onze eigen experts structureel bijgestaan door een externe specialist. Zo blijven we wendbaar, alert en voorbereid op digitale uitdagingen.
Adaptief vermogen: samen blijven bouwen aan een adaptieve organisatie
Het vermogen om snel en effectief in te spelen op veranderingen is essentieel voor ons succes. We investeren voortdurend in de ontwikkeling van onze medewerkers en de optimalisatie van onze datakwaliteit en processen. Hierdoor hebben we een plattere, meer flexibele organisatie gecreëerd, die klaarstaat om te anticiperen op nieuwe uitdagingen. Het streven naar excellentie in uitvoering maakt ons niet alleen efficiënter, maar ook beter toegerust om in te spelen op de dynamiek van onze sector.
Onze ondernemingsraad speelt een actieve rol in het mede vormgeven van deze ontwikkeling. Bij WoonFriesland is sprake van modern medezeggenschap, waarbij we samen werken vanuit gedeelde kaders en spelregels. Dit zorgt voor een koersvaste aanpak, waarin we alle competenties benutten. Het resultaat is een circulaire, lerende organisatie die continu evolueert en zich aanpast aan de behoeften van onze bewoners en de omgeving.
Klankborden en samenwerken: toezicht en besturing in balans
De Raad van Commissarissen vervult een belangrijke rol in ons risicomanagement en organisatieontwikkeling. Deze interne toezichthouder is niet alleen betrokken bij de toetsing van onze missie, visie en strategische doelen, maar ook bij de waarneming en evaluatie van de uitvoering daarvan. Met een eigentijds toezichts- en toetsingskader en duidelijke verantwoordelijkheidsverdeling zorgt de raad voor een optimale balans tussen bestuur en toezicht. Dit geeft ons de ruimte om met lef en inzicht onze koers te varen, terwijl we tegelijkertijd wendbaar en vooruitstrevend blijven.
Samen vooruit: recht op ons doel af
Met trots, dankbaarheid en vertrouwen kijken we terug op 2024. Het was een jaar van verbinding, groei en vooruitgang, waarin we met hart en ziel hebben gewerkt aan onze missie: goed en betaalbaar wonen voor iedereen. We zijn klaar voor 2025 en vastberaden om ook in het komende jaar onze bewoners centraal te blijven stellen. Samen kunnen we meer bereiken, en samen blijven we bouwen aan een sterke, toekomstbestendige organisatie en woningmarktregio. Het werk gaat door, met passie en focus, voor en met onze bewoners!
Met een hartelijke groet,
Namens Team WoonFriesland
Sigrid K. Hoekstra, directeur-bestuurder
Risico en onzekerheden
Governancestructuur
De bestuursstructuur bestaat uit één directeur-bestuurder en het reeds bestaande managementteam, de concerncontroller en de staffunctionarissen. Hiermee is kennis, kunde, teamsamenstelling en teamspirit goed en vloeiend geborgd. Een korte samenvatting is opgenomen in bijlage 6C.
WoonFriesland houdt zich aan de Governancecode woningcorporaties 2020 (herzien in 2022). Vanaf 1 januari 2025 is de nieuwe Governancode van kracht.
Eén commissaris heeft zijn werkzaamheden per 18 april 2024 als commissaris bij WoonFriesland neergelegd, omdat zijn werkzaamheden vanuit zijn eigen bedrijf niet langer verenigbaar zijn met het uitoefenen van het commissariaat bij WoonFriesland. In 2024 is de werving voor een nieuw lid van de RvC gestart en eind december heeft er goedkeuring op de toetsing plaatsgevonden door de Autoriteit Woningcorporaties.
Verbindingen
Sinds de liquidatie eind 2023 van OBM B.V. heeft WoonFriesland geen vennootschappen meer als verbinding. De bij de liquidatie vrijgekomen middelen zijn ingezet voor de volkshuisvestelijke taak van WoonFriesland. De RvC hield toezicht op deze vennootschap. Wel zijn wij nog in beperkte mate lid van Verenigingen van Eigenaren van appartementen- en flatgebouwen, waarin wij een deel van de appartementsrechten in ons bezit hebben. Het gaat in totaal om ongeveer 1.500 woningen.
Risicomanagement
Het risicomanagement richt zich op de voornaamste risico's en onzekerheden waarmee wij worden geconfronteerd. De hoog blijvende inflatie en de gestegen rente zorgen voor energiearmoede bij onze bewoners, voor onzekerheid over het kunnen realiseren van nieuwbouw- en verbeteringsprojecten en voor een grotere financiële onzekerheid. Daarnaast zijn eind 2024 de nieuwe landelijke prestatieafspraken gemaakt. Hieraan zijn ook voor ons risico’s verbonden, zoals de onzekerheid over het kunnen realiseren van de verwachte huuropbrengsten.
Risk Control Frame
WoonFriesland beschikt over een actueel Risk Control Frame (RCF). Dit RCF spreekt aan en wordt omarmd door onze organisatie vanwege zijn pragmatische eenvoud, gericht op onze basisprocessen en de materiële impact en risicobeheersing van ons handelen.
In 2024 zijn wij verder gegaan met het aanbrengen van meer verbinding en samenhang tussen de verschillende Frameworks (RCF als basis, Privacy Control Framework, Tax Control Framework en verbeterregisters zoals General IT Controls (GITC)).
Eigenaarschap en beheersing worden gecoördineerd en aangestuurd vanuit het sturingsoverleg met leidinggevenden. In het sturingsoverleg, waarin leidinggevenden en staf vertegenwoordigd zijn, zijn diverse risicosessies geweest. Hierbij zijn risico’s geïdentificeerd en gescoord en beheersingsmaatregelen benoemd. Dit zowel ten aanzien van securityrisico’s als risico’s die samenhangen met de KPI’s vanuit het jaarplan.
Een belangrijke koppeling en wisselwerking van informatie over afspraken met stakeholders vindt plaats in het periodieke Strategisch Overleg met in ieder geval team Relatiemanagement, team Assetmanagement en de concerncontroller. Voorzitter tijdens dit overleg is de directeur-bestuurder. Hierin staan de koppeling en wisselwerking centraal van informatie over afspraken met stakeholders (de biedingen en prestatieafspraken, het portefeuilleplan en assetmanagement, omgevingsanalyse, voortgang beleid, financiën en risk). Ook dit draagt in belangrijke mate bij aan onze risicobeheersing.
In het tweewekelijkse Managementteamoverleg, waarbij MT-leden en de concerncontroller aanwezig zijn, worden onder leiding van de directeur-bestuurder de voortgang van de processen, maandrapportages en risico’s besproken en waar nodig afgestemd en acties ondernomen. Maandelijks vindt na afloop van het Managementteamoverleg een gezamenlijk overleg met de staf plaats om actuele onderwerpen met elkaar te delen.
Elke zes weken zijn in 2024 Kenniscafé’s georganiseerd waarin diverse onderwerpen aan de orde zijn geweest, zoals online hygiene en social media, brandveilig leven en de effecten van vergrijzing op de werkzaamheden. Doel hiervan is kennisdeling en verbinding. Daarnaast zijn de periodieke Zeepkisten in 2024 weer geweest voor alle medewerkers onder leiding van het bestuur. Tijdens deze bijeenkomsten worden visie, strategie en belangrijke ontwikkelingen gedeeld en hebben medewerkers de gelegenheid om hun vragen rechtstreeks te stellen aan het bestuur.
Informatiebeveiliging
Zoals vrijwel iedere organisatie hebben ook wij in toenemende mate te maken met risico's op het gebied van informatiebeveiliging. Een belangrijk traject, de verbetering van de GITC (Gereral IT-Controls) hebben wij bewust apart gezet van het RCF-traject. Deze risico's zijn specifiek en vragen om de inzet van deskundigheid, goed advies en begeleiding van buiten. Wij hebben dit, aanvullend op ons eigen ICT-team, extern belegd. Jaarlijks voeren we een uitgebreide risico-analyse uit waarbij de belangrijkste risico’s zijn geïdentificeerd en zijn gescoord, waarbij ook de bestaande beheersingsmaatregelen zijn benoemd. Actiepunten vanuit deze risicoanalyse zijn opgenomen in het Security jaarplan. Periodiek wordt de voortgang van dit jaarplan besproken op bestuurlijk niveau.
Privacy
Sinds 2023 is de rol van Functionaris Gegevensbescherming (FG) intern belegd bij het team Control & Compliance. Tot die tijd was deze rol extern belegd. Op basis van het Privacy jaarplan zijn door de FG acties uitgezet waarbij met name ingezet is op bewustwording rondom de AVG en aanverwante privacy gerelateerde zaken. Dit onder andere door diverse sessies in het Sturingsoverleg en presentaties aan alle teams over de impact van de AVG.
Risicoanalyse huidige economisch ontwikkelingen in relatie tot de landelijke prestatieafspraken
In 2022 zijn landelijke prestatieafspraken gemaakt over de inzet van de vrijgevallen middelen van de afschaffing van de verhuurderheffing. Hierin zijn onder andere afspraken gemaakt over extra nieuwbouw, verduurzaming en betaalbaarheid. Eind 2024 zijn deze afspraken herijkt en zijn nieuwe afspraken gemaakt voor de periode 2025-2035.
Door de economische ontwikkelingen zoals de blijvend hoge inflatie en gestegen rente en de onzekerheden met betrekking tot de huurinkomsten, staan de kasstromen wel onder druk. Om inzicht te hebben in de mogelijke impact, voeren we minimaal elk kwartaal een ‘stresstest’ uit op de financiële haalbaarheid van de meerjarenbegroting. Daarbij rekenen wij de nieuwste inzichten door en bespreken dit in de overleggen met bestuur en de raad van commissarissen indien de uitkomsten afwijken van de begrotingsvariant.
Door ons bedrijfsmodel liggen continuïteitsproblemen niet direct voor de hand, om de volgende redenen:
De huurstromen zijn omvangrijk en goed gespreid;
Het onroerend goed is normaal gesproken courant en waardevast;
De financiële ratio's zijn goed en bieden de vereiste veiligheidsbuffers.
Ook hebben we niet direct te maken met een liquiditeitsrisico. Aantrekken van liquiditeiten bij de sectorbanken BNG/NWB lukt goed. Ook een nog verdere rentestijging heeft op korte termijn geen grote invloed op onze kasstromen. Zo nodig kunnen we temporiseren in onderhouds- en investeringsuitgaven om de uitgaande kasstroom en verzwaring van de financieringslast te beperken. Ook kunnen we krimpen in flexibele kosten.
Energiearmoede en betalingsproblemen
De hoge inflatie en enorm gestegen energieprijzen raken onze bewoners hard. Om de woonlasten betaalbaar te houden, hebben we de verduurzaming van de woningen met energielabel D of slechter naar voren gehaald. Uiterlijk eind 2025 moeten al onze woningen minimaal energielabel C of beter hebben. We lopen hiermee voor op de Nationale prestatieafspraken en gaan daarin ook verder.
De bijzondere aandacht voor bewoners bij wie (mogelijk) betalings- en incassoproblemen ontstaan, is gebleven. De primaire verantwoordelijkheid voor de extra aandacht ligt bij de wijkconsulenten. Zij worden ondersteund door team Bijzonder beheer. Ons doel is om bewoners zo vroeg mogelijk hulp te bieden. Zo kunnen we uiteindelijke uitzettingen wegens betalingsproblemen voorkomen. Voorwaarde is wel dat de bewoners zich houden aan de gemaakte afspraken.
Buiten de effecten van de huidige economische ontwikkeling, landelijke prestatieafspraken en informatiebeveiliging, zien wij als voornaamste risicogebieden:
Netcongestie
Klimaatrisico’s
Betaalbaar wonen
De hoge investeringen in kwaliteit en stapsgewijze verduurzaming
Het laag houden van de bedrijfslasten
Het ons kunnen richten op de kerntaak als het sociaal verhuurbedrijf
Voldoende financiële weerbaarheid
Netcongestie
Zonder elektriciteit geen nieuwbouw en geen bestaande woningen van het gas af. Het bestaande elektriciteitsnet in Friesland is helaas niet altijd opgewassen tegen de groeiende elektriciteitsvraag. Dit heeft netcongestie als gevolg. Het risico bestaat dat we hierdoor onze volkshuisvestelijke taak onvoldoende kunnen realiseren en we onze gemaakte prestatieafpraken niet halen. In de praktijk lopen we hier al tegenaan. In Koudum kon de nieuwbouw niet direct aangesloten worden. Ook bij andere nieuwbouw- en verduurzamingsprojecten kan dit op korte termijn gaan spelen.
We proberen dit risico te beheersen door vroegtijdig met de netbeheerders op bestuurlijk niveau om tafel te gaan en de komende projecten met elkaar af te stemmen.
Klimaatrisico’s
Door de opwarming van de aarde verandert ons klimaat en nemen weersextremen toe. De kans op hitte, droogte, wateroverlast en overstromingen neemt toe. Deze weersextremen brengen risico’s met zich mee en beinvloeden de leefbaarheid in en rondom onze woningen.
Om de effecten te beperken richten we de gebouwde omgeving klimaatbestendig in en treffen daarvoor klimaatadaptieve maatregelen. We willen woningen en tuinen vergroenen, slim omgaan met regenwater en hittestress voorkomen. Dit doen we bijvoorbeeld door met bewoners en gemeenten te onderzoeken we hoe we de verstening kunnen aanpakken in straten en tuinen. Ook nemen we ons eigen groenbeheer onder de loep.
Betaalbaar wonen
Door de hoge bouwkostenstijging en beperkte beschikbaarheid van arbeid en materiaal bestaat het risico dat we onvoldoende in nieuwbouw, kwaliteit en verduurzaming kunnen investeren en we hierdoor onze volkshuisvestelijke opgave onvoldoende kunnen realiseren. De beheersing van dit risico wordt steeds lastiger.
Wij proberen dit risico met name te beheersen door de professionaliteit van onze gehele organisatie te verbeteren (waaronder het laag houden van de bedrijfslasten, scenario-analyses, integratie van vastgoed- en financiële sturing), ingezette innovaties in het DreamHûs-project, liquiditeitssturing en het blijven beheersen van de business risks uit het gezamenlijk beoordelingskader van Aw/WSW. Dit alles doen we geheel binnen de financiële normen van Aw en WSW omdat we anders onder verscherpt toezicht komen te staan. Onze risicobereidheid is voor betaalbaar wonen gemiddeld.
De hoge investeringen in kwaliteit en stapsgewijze verduurzaming
De verduurzamingsopgave is een pittige. Op lange termijn is er een discrepantie tussen opgaven en middelen, zoals blijkt uit landelijke en regionale onderzoeksinformatie. Dit geldt voor nagenoeg iedere woningcorporatie. Deze risico's raken de bouwkundige staat van relatief oud bezit, waaronder veiligheidsrisico's (asbest, balkons en breedplaatvloeren) en de risico's dat investeringen in verduurzaming onaanvaardbaar stijgen. Hierdoor bestaat het risico dat we onze volkshuisvestelijke opgave niet kunnen realiseren of, als we dit wel realiseren, we niet meer aan de financiële normen voldoen en we mogelijk onder verscherpt toezicht komen.
Ons standpunt over verduurzaming is dat investeringen betaalbaar moeten zijn en de woonlasten van de bewoner niet onaanvaardbaar mogen stijgen. Onze risicobereidheid is laag: dit sluit aan op onze risicobeheersing voor relatief oud bezit op dit moment, op grond van de getroffen maatregelen. Door stapsgewijs te verduurzamen en innovaties in te zetten mitigeren we de genoemde risico’s tot een laag niveau.
Het laag houden van de bedrijfslasten
Het risico van te hoge bedrijfslasten is laag, in lijn met onze risicobereidheid. Dit komt door de voortdurende toename van onze professionaliteit, de flexibele omvang en structuur, het in stand houden van onze activiteiten met 21.000 vhe's en het reeds bereikte lage niveau van bedrijfslasten. Dit blijkt ook jaarlijks uit de hoge Aedes benchmark score voor de bedrijfslasten. Daarnaast zetten we in op hergebruik van materialen en vervangen we bijvoorbeeld alleen keukens als ze ‘echt af’ zijn. Dit doen we niet alleen in verband met kostenbesparing, maar ook in het kader van duurzaamheid/circulariteit. Het risico bestaat anders dat door te hoge bedrijfslasten we onze volkshuisvestelijke opgave niet kunnen realiseren. Door de bedrijfslasten laag te houden, kunnen we onze inkomsten zo goed mogelijk inzetten voor onze bewoners.
Het ons kunnen richten op de kerntaak als het sociaal verhuurbedrijf
Er is een laag risico dat onze bedrijfsvoering (processen en invoering van innovaties en digitalisering) onvoldoende aangepast is aan de ontwikkelingen in de maatschappij en we hierdoor onvoldoende grip houden op de besturing van WoonFriesland. Dit geldt ook voor het risico dat wij niet voldoen aan wet- en regelgeving zoals Woningwet, AVG en OOB. Door hier niet aan te voldoen bestaat het risico om onder verscherpt toezicht te komen en eventueel boetes opgelegd te krijgen.
Dit doen wij door maatregelen te treffen die we al in voorgaande jaren in gang hebben gezet, zoals:
Doorontwikkeling van de informatievoorziening met Power BI;
het koppelen van risico’s (beheersingsmaatregelen) aan KPI's en teamplannen;
opleiden van eigen medewerkers en waar nodig het aantrekken en inhuren van professionals;
leiderschapsprogramma, tweede paar ogen principe en meldplicht.
Het risico dat wij ons niet zouden kunnen richten op onze kerntaak als 'het sociaal verhuurbedrijf' wordt daardoor gemitigeerd tot laag. Dit sluit aan op onze lage risicobereidheid.
Voldoende financiële weerbaarheid
Ook onze financiële weerbaarheid wordt kwetsbaarder door de eroderende kasstromen. Dit komt door onzekerheid over de huurinkomsten, kostenstijgingen en de toenemende heffingen en belastingen. Hierdoor bestaat het risico dat we onvoldoende financiële mogelijkheden hebben om onze volkshuisvestelijke taken te realiseren. Daarnaast bestaat het risico dat we de financiële normen van Aw/WSW niet halen en we hierdoor onder verscherpt toezicht komen. We sturen strak op het realiseren van onze begroting waarbij we inzetten op maximaal volkshuisvestelijk presteren. Hiervoor is actuele en accurate sturingsinformatie onmisbaar. Het benodigde instrumentarium hiervoor ontwikkelen we steeds verder door.
Naast een goede kostenbeheersing en sturing hierop hebben wij een beperkte ‘vluchtstrook’ ingebouwd in onze financiële normen ten opzichte van de normen van Aw/WSW. Onze risicobereidheid is laag en wij vinden ons beleid op dit punt voldoende om het risico te beheersen.
Beheersing frauderisico's
Het management heeft de verantwoordelijkheid om het risicobeleid uit te dragen en risicoanalyses uit te voeren als onderdeel van de managementtaken. Onderdeel van de risicoanalyse is het in beeld brengen van, en beheersmaatregelen nemen tegen mogelijke fraude- en integriteitsrisico’s. Dit heeft met name te maken met de sociale taak die wij als sociaal verhuurbedrijf hebben en zorgt dat we goed omgaan met de middelen die we te besteden hebben. Daar gaan we zorgvuldig mee om en dit verwachten we dan ook van al onze medewerkers.
Om hier handen en voeten aan te geven, heeft het bestuur met het management en de concerncontroller de frauderisico’s in kaart gebracht.
De onderkende frauderisico’s zijn onder andere:
Het risico dat woningen onrechtmatig aan bevriende huurders en/of collega’s worden toegewezen.
Het risico dat opdrachten voor meer- minderwerk niet op de juiste gronden en/of ten onrechte worden verstrekt en betaald.
Het risico dat de onderhoudsactiviteiten ten onrechte worden opgenomen en/of inschatting van de bijbehorende kosten te hoog is. Beschikbare middelen kunnen hierdoor verkeerd aangewend worden.
Het risico dat WoonFriesland hogere prijzen betaalt voor projecten dan in de markt gangbaar zijn.
Het risico dat autorisaties voor onze ICT-systemen onrechtmatig worden toegekend.
Het risico op onrechtmatige beïnvloeding van de verantwoording vanuit schattingsposten: met name de waardering van het vastgoed in exploitatie en de toelichting op de beleidswaarde (verslaggevingsfraude).
Deze risico’s spelen onder andere op het gebied van verhuur. We zorgen ervoor dat het verhuurproces eerlijk en transparant verloopt. Ook op het gebied van investeringen, planmatig onderhoud en inkopen hanteren we een beleid waarbij de uitgaven gemonitord en getoetst worden.
Op het gebied van automatisering zorgen we met het vier-ogenprincipe voor de juiste autorisaties en toegang tot systemen. We gebruiken alleen die functionaliteit die noodzakelijk is voor de functie. Aansluitend is er binnen ons risicoraamwerk aandacht voor het risico op verslaggevingsfraude in onze financiële rapportages.
Deze frauderisico’s worden periodiek besproken met het management, het bestuur en de RvC en waar nodig wordt actie ondernomen. De beheersmaatregelen hebben betrekking op het vier-ogenprincipe, gebruik van onafhankelijke derden en markttoetsing. Daarnaast voert Control & Compliance controles uit waarbij de uitkomsten periodiek gerapporteerd worden aan het bestuur en de RvC.
Daarnaast is ook vastgesteld hoe we met elkaar omgaan binnen WoonFriesland. Hierover zijn richtlijnen vastgelegd in bijvoorbeeld de integriteitswijzer. In de integriteitswijzer staat onder andere hoe we met elkaar omgaan, wat we van elkaar verwachten en wat onze werkhouding is, zowel intern als naar buiten toe. En ook wat wij verwachten van onze aannemers en partners. We zijn transparant in onze werkwijzen. Deze documenten zijn daarom ook allemaal te vinden op onze website.
In 2024 heeft de Autoriteit woningcorporaties de Handreiking integriteit en fraude woningcorporaties 2024 uitgebracht. Naar aanleiding van deze handreiking stelt het team control en compliance een plan van aanpak op ten aanzien van de aanbevelingen die hierin worden gedaan. Als onderdeel hiervan wordt ook opstellen van een frauderesponseplan meegenomen. Dit frauderesponseplan helpt ons bij een passende en procesmatige aanpak van onderzoek naar (vermoeden van) fraude, inclusief opvolging en afhandeling van incidenten. Dat stelt ons in staat om adequaat en voortvarend te handelen om schade voor WoonFriesland – in welke vorm dan ook – zoveel mogelijk te beperken.
We beschikken over een actuele klokkenluidersregeling. We vinden het belangrijk dat onze collega’s eventuele misstanden kunnen melden.
Met de aanwezigheid van een interne functionaris gegevensbescherming (FG) kunnen medewerkers laagdrempelig melding doen van eventuele datalekken en informatieverzoeken. Ook in 2024 besteedden we hier aandacht aan in de vorm van bijvoorbeeld trainingen en/of workshops. Op die manier houden we integriteit onder de aandacht. We hebben een extern bureau aangetrokken dat ons FeedForward-training heeft gegeven in 2024.
Organisatieontwikkeling
WoonFriesland heeft een druk jaar achter de rug, met veel veranderingen. Om die veranderingen goed aan te kunnen, is een stevige interne organisatie nodig. Dagelijks werken wij met hart en ziel aan onze eigen ontwikkeling om het werk anders of beter te doen. Onze medewerkers zijn erg belangrijk in onze interne organisatie. Betrokken, gemotiveerde, vitale en bekwame medewerkers zijn essentieel om onze doelstellingen te behalen. Op verschillende vlakken hebben we daar afgelopen jaar extra op ingezet. Zodat we met onze duurzaam inzetbare medewerkers een stevige organisatie houden.
Medewerkersbetrokkenheid
Betrokken medewerkers zijn essentieel en een belangrijke randvoorwaarde voor een goede bewonerstevredenheid. Eind 2023 hielden wij een onderzoek naar de medewerkersbetrokkenheid. In 2024 hebben we een aantal overkoepelende thema’s hieruit opgepakt: verbinding met elkaar, vitaliteit en het betrekken van collega’s bij verbeterthema’s.
Gemiddeld gaven de collega’s een 8,0 op de hoofstelling ‘ik ben trots op mijn werk bij WoonFriesland’. 72% van de respondenten is uitermate positief met een gegeven cijfer tussen de 8 en 10.
Strategische personeelsplanning
Strategische personeelsplanning (SPP) is belangrijk in onze organisatie en binnen ons HR-beleid. Het is een middel om vast te stellen wat we als organisatie moeten doen om toekomstbestendig te zijn in ons personeelsbestand. Het stelt ons in staat om vooruit te kijken en ons aan te passen aan de ontwikkelingen in onze branche. Door een SPP worden we nog beter in staat gesteld om talenten te identificeren, ontwikkelen en te behouden. Het geeft ons ook inzicht in medewerkers waar extra tijd en aandacht voor nodig is.
Hierdoor kunnen wij als organisatie beter inspelen op de ontwikkelingen die op ons afkomen, als verhuurbedrijf, in de sector en ook per vakgebied of vakspecialist. In 2024 hebben we met alle teams ons SPP proces doorlopen waardoor we ook in 2025 goed kunnen inspelen op onze personele behoeften, nu en in de toekomst.
Opleidingen en de WoonFriesland Kenniscampus
Opleiding, training en ontwikkeling van onze medewerkers helpt ons om bij te blijven binnen ons vakgebied. Veel medewerkers hebben dit jaar vakspecifieke opleidingen gevolgd. Er is volop gebruik gemaakt van het ILOB (individueel loopbaan budget) budget, voor het verbreden van algemene kennis of op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Wij vinden het belangrijk om medewerkers hierin te stimuleren, zodat we gezamenlijk wendbaar blijven.
Dit jaar hebben we de WoonFriesland Kenniscampus gelanceerd: ons meerjarige kennisprogramma op het gebied van duurzaamheid. Voor al onze medewerkers zijn er interessante thema’s in de vorm van masterclasses en workshops georganiseerd. In 2024 legden we de focus op essentiële thema’s die onze organisatie bezighouden als Circulariteit en Duurzaam Organiseren.
Vitale organisatie
De fysieke en mentale gezondheid van onze medewerkers draagt bij aan hun (duurzame) inzetbaarheid en werkplezier. We voelen ons daarom medeverantwoordelijk voor de vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers. In 2024 boden we medewerkers de mogelijkheid deel te nemen aan diverse activiteiten of masterclasses uit ons vitaliteitsprogramma. Ook kunnen medewerkers gebruik maken van het viltateitsbudget of de bedrijfsfitness. Wij faciliteren dagelijks vers fruit op ons kantoor, en medewerkers kunnen voor een gezonde lunch terecht in ons bedrijfsrestaurant.
In 2025 zetten we dit voort en stellen we collega’s in de gelegenheid deel te nemen aan het Preventie Medisch Onderzoek.
Lean management: het continu optimaliseren van onze processen
De continu veranderende omgeving van onze corporatiesector vraagt dat we wendbaar zijn. En dat we continu kijken wat beter kan. Om de organisatie daar nog beter op toe te rusten, hebben we dit jaar een Lean training (Green belt) georganiseerd. Begin dit jaar zijn twee groepen enthousiaste collega’s gestart met deze intensieve opleiding. We kregen meer handvatten om onze operationele processen in stapjes continu te verbeteren. In november is het traject afgerond met 20 afgeronde praktijkopdrachten.
Data gedreven werken met PowerBI
Voor woningcorporaties wordt de rol van data steeds belangrijker. Ook voor WoonFriesland. In 2023 lag onze focus op de doorontwikkeling van de dagelijkse beschikbaarheid van management- en stuurinformatie. In 2024 gingen we hier mee verder. We beschikken inmiddels over goede real-time rapportages over onze primaire processen. Datagedreven werken heeft een vaste plek gekregen binnen onze organisatie.
FrieslandHuurt
Eind 2023 namen we het besluit om ons aan te sluiten bij FrieslandHuurt: een samenwerkingsverband van Friese woningcorporaties op het gebied van woonruimteverdeling. In maart 2024 hebben we ons daadwerkelijk aangesloten. Op dit moment bieden Accolade, Dynhus, Elkien, Thús Wonen, Wonen Noordwest Friesland, Woonzorg Nederland regio Friesland en WoonFriesland hun woningen aan op deze website. Woningzoekenden kunnen zo via één inschrijving in aanmerking komen voor een woning van al deze corporaties.
Ziekteverzuim
Voor 2024 was de doelstelling onder 5% ziekteverzuim te blijven, met een meldingsfrequentie van onder de 1.0. Het resultaat is respectievelijk 4,8% en 0,64. Deze cijfers zijn aanzienlijk beter dan vorig jaar. Het ziekteverzuimpercentage ligt onder ons streefpercentage.
Personele bewegingen
Dit jaar waren er veel personele bewegingen. Meerdere medewerkers grepen hun kans en zijn intern doorgestroomd naar een nieuwe functie. We hebben ook een aantal vacatures extern uitgezet. Het is ons bij alle vacatures gelukt om kwalitatief goede mensen aan te trekken, ondanks de lastige arbeidsmarkt. We merken dat mensen graag bij WoonFriesland willen werken. Daar zijn we trots op.
In 2024 hebben 26 medewerkers WoonFriesland verlaten en we hebben 17 nieuwe medewerkers welkom geheten. Onze gemiddelde personeelsbezetting bedroeg 210 FTE.
Hybride werken
Hybride werken is een vast onderdeel van ons beleid. Dat past bij goed en modern werkgeverschap, en draagt bij aan werkgeluk en aan onze doelstelling om onze CO2-uitstoot te verlagen door minder reisbewegingen van woon-/werkverkeer.
ARBO/veilig werken
Wij vinden de veiligheid van onze medewerkers erg belangrijk en willen een omgeving bieden waar zij (virus)veilig kunnen werken. We hebben een commissie Arbo en veiligheid en preventiemedewerkers die regelmatig bij elkaar komen en bespreken hoe het gaat en wat er beter (veiliger) kan.
WoonFriesland is ook dit jaar weer VCA-gecertificeerd. VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers, en is een norm voor de evaluatie en certificatie van veiligheids- en arbozorgsystemen.
Verslag RVC
De Raad van Commissarissen (RvC) speelt een cruciale rol binnen Stichting WoonFriesland. Zoals vastgelegd in de statuten, houdt de RvC toezicht op het bestuur en de algemene gang van zaken binnen de corporatie. Daarnaast fungeert de raad als sparringpartner en adviseur voor de directeur-bestuurder, zowel gevraagd als ongevraagd. De RvC is ook verantwoordelijk voor de benoeming van de bestuurder, inclusief het vaststellen van diens beoordeling en arbeidsvoorwaarden.
De raad geeft opdracht aan de accountant voor de controle van de jaarstukken en stelt de opdrachtverlening voor de vierjaarlijkse visitatie vast. Bij al haar toezichthoudende taken volgt de RvC de principes van good governance, zoals vastgelegd in de Governancecode 2022 voor woningcorporaties en de Woningwet.
De kern van de visie van WoonFriesland, 'Samen werken aan goed en betaalbaar wonen', stond ook in 2024 centraal bij het toezicht door de Raad van Commissarissen. Deze visie diende als leidraad voor alle activiteiten en besluiten van de raad.
De RvC speelt een belangrijke rol in het gesprek over missie, visie en strategische ontwikkelingen. Hierbij toetst de raad de realisatie van deze doelen met een eigentijdse kijk op toezicht. Er wordt gewerkt vanuit een helder kader waarin een genuanceerde verdeling van rollen centraal staat. Elke betrokkene houdt hierbij oog voor de eigen verantwoordelijkheden en de balans tussen besturen en toezicht houden.
Met een open blik en de moed om eigen inzichten te volgen, ondersteunt de RvC WoonFriesland om veerkrachtig en innovatief te blijven. Dit zorgt ervoor dat de corporatie optimaal kan presteren binnen de uitdagingen van de woningmarktregio. Toezicht is daarbij niet alleen een controlerende taak, maar ook een bijdrage aan een toekomstbestendige organisatie die lef toont en vooruit blijft kijken.
Gezamenlijke opleidings- en strategiedagen
In 2024 organiseerde het bestuur voor de Raad van Commissarissen verschillende opleidings- en strategiedagen. Ook leden van het managementteam en staf sloten hierbij aan, met als doel de onderlinge verbinding en kennisuitwisseling verder te versterken.
Eén van de strategiedagen vond plaats op locatie Swettehiem, waar WoonFriesland onlangs de volkshuisvestelijke taak heeft overgenomen. Dit markeerde een belangrijk moment, omdat hier in samenwerking met bewoners en belanghebbenden gewerkt wordt aan vernieuwende oplossingen voor wonen, welzijn en zorg en transformatie van de gebouwde omgeving. Tijdens deze dag ontmoetten we ook de wethouder van Leeuwarden die de ‘wonen, welzijn en zorgvisie’ vanuit de gemeente uiteenzette.
De opleidingsdag werd georganiseerd in Grou en bood een inspirerend programma met bijdragen van interne en externe sprekers. Deze sessies boden niet alleen verdieping, maar ook nieuwe perspectieven op de uitdagingen en kansen binnen onze sector.
Tijdens deze dagen stonden onze drie meerjarenspeerpunten centraal, die ook in het bestuursverslag beschreven zijn:
Betaalbare verduurzaming
Uitbreiding én versnelling nieuwbouw
Leefbare buurten
Daarnaast bespraken we de begroting en het meerjarenplan, gebaseerd op het actuele portefeuilleplan. Ook stonden we stil bij de periodieke stresstesten, de doorrekeningen in het duurzaam prestatiemodel en onze meerjaren financiële positie. Deze analyses bevestigen dat WoonFriesland er financieel gezond voor staat en beschikt over de veerkracht om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan.
De raad van commissarissen is als volgt samengesteld:
De Raad van Commissarissen (RvC) van WoonFriesland is samengesteld in overeenstemming met de statutaire bepalingen en wettelijke voorschriften. De raad is ervan overtuigd dat er sprake is van een goede balans in deskundigheid en competenties. Dit sluit naadloos aan bij de profielschets die voor de RvC is opgesteld.
In 2024 vonden er belangrijke wijzigingen plaats binnen de raad. In 2024 heeft de heer Bijlsma zijn werkzaamheden per 18 april 2024 als commissaris bij WoonFriesland neergelegd, omdat zijn werkzaamheden vanuit zijn eigen bedrijf niet langer verenigbaar zijn met het uitoefenen van het commissariaat bij WoonFriesland. Zijn vertrek leidde tot enkele interne verschuivingen. De heer Van Ree, destijds al lid van de auditcommissie, nam het voorzitterschap van deze commissie over. Mevrouw Ybema trad tijdelijk toe als lid van de auditcommissie om de continuïteit te waarborgen.
Rond de zomer startte WoonFriesland de wervingsprocedure voor een nieuw RvC-lid. In december werd deze afgerond met een positieve uitkomst van de ‘geschiktheids- en betrouwbaarheidstoets’. Hiermee werd de komst van de heer Roman bevestigd. Hij zal in januari 2025 formeel toetreden tot de raad en een waardevolle aanvulling vormen op het team.
Overzicht nevenfuncties leden raad van commissarissen
Mevrouw W.J. Mansveld (1962) is vanaf maart 2017 directeur van de Veiligheidsregio Groningen. Tevens is zij lid van de raad van commissarissen van Groningen Airport Eelde en sinds november 2023 lid van de raad van commissarissen van Enexis Holding.
W. Mansveld
De heer J.B. Rijpkema (1963) is werkzaam als advocaat bij FORUM Advocaten en Rechtsanwalt. Daarnaast is hij lid van de raad van toezicht van Winkler Prins Scholengemeenschap te Veendam (voortgezet onderwijs), dit is geëindigd op 31 december 2024. Ook is hij lid van de raad van toezicht van Stichting Talent Westerveld te Dwingeloo (primair onderwijs).
J.B. Rijpkema
De heer J.C. Bijlsma (1977) is sinds 2009 directeur groot-aandeelhouder van Bijlsma Holding Giekerk, een bedrijf actief in de Grond-, Weg- en Waterbouw met verschillende werkmaatschappijen, waaronder Jelle Bijlsma BV, Van Assen BV en Transportbedrijf Noord Friesland. Ook is hij sinds 2015 reserveofficier bij het Korps Mariniers. De heer Bijlsma is op 18 april 2024 teruggetreden als commissaris bij WoonFriesland.
J.C. Bijlsma
De heer B. van Ree (1963) is werkzaam als Projectdirecteur Almere bij de gemeente Almere. Daarnaast is hij lid van de raad van toezicht van het Architectuurcentrum Aorta in Utrecht.
B. van Ree
Mevrouw N. Ybema (1962) is werkzaam als Directeur Bestuurder bij Zonnehuisgroep Noord in Zuidhorn. Zonnehuisgroep Noord biedt zorg, specialistische behandeling en begeleiding aan mensen thuis of bij een locatie in de provincie Groningen. Daarnaast is zij lid van de raad van toezicht van Wender.
N. Ybema
Commissies binnen de RvC en hun bemensing
De Raad van Commissarissen (RvC) van WoonFriesland wordt ondersteund door twee commissies, die elk een specifieke focus hebben: de remuneratiecommissie en de auditcommissie.
De remuneratie-commissie
De remuneratiecommissie wordt gevormd door de heer Rijpkema (voorzitter) en mevrouw Mansveld. Deze commissie speelt een belangrijke rol in het beoordelen van het functioneren van de directeur-bestuurder en het vaststellen van diens arbeidsvoorwaarden. Eind 2024 vonden de jaarlijkse beoordelingsgesprekken met de directeur-bestuurder plaats, waarbij de prestaties en toekomstige doelen centraal stonden.
Tijdens de RvC-vergadering in november bracht de commissie de honorering van zowel de directeur-bestuurder als de leden van de RvC ter besluitvorming in. Hierbij werd voldaan aan de richtlijnen van de Wet Normering Topinkomens (WNT), waarmee WoonFriesland transparant en in lijn met wettelijke kaders handelt.
De auditcommissie
De auditcommissie kende in 2024 enkele wijzigingen in haar samenstelling. Tot het vertrek van de heer Bijlsma, die zijn functie als commissaris in april neerlegde, bestond de commissie uit de heer Bijlsma (voorzitter) en de heer Van Ree. Na het vertrek van de heer Bijlsma nam de heer Van Ree de rol van voorzitter over. Mevrouw Ybema trad tijdelijk toe als lid van de auditcommissie om de continuïteit te waarborgen, totdat een nieuw lid met een financieel profiel werd geworven per 1 januari 2025.
De auditcommissie vergadert doorgaans een week voorafgaand aan de reguliere RvC-vergadering. Tijdens deze bijeenkomsten worden belangrijke financiële onderwerpen en rapportages besproken. De bevindingen worden vervolgens meegenomen naar de reguliere RvC-vergaderingen, zodat de volledige raad zich kan buigen over de financiële strategie en beslissingen.
In 2024 is in de auditcommissie gesproken over het Jaarplan 2025 e.v., updates stresstesten, het Jaarverslag en de Jaarrekening 2023, inclusief accountantsverslag, het treasury jaarplan 2025, het Fiscaal Statuut, diverse projectopdrachten nieuwbouw, , maand – en kwartaalrapportages, kwartaalrapportages team Control & Compliance en auditplan 2024 Control & Compliance, uitkomst accountantsselectie, overname zonnestroominstallaties Wocozon, aanpassing interne normen en ratio’s en correspondentie Waarborgfonds Sociale Woningbouw en de Autoriteit wonen. De commissie heeft zes keer vergaderd.
Informatievoorziening
In 2024 ontving de Raad van Commissarissen (RvC) informatie uit diverse bronnen om haar toezichthoudende taak optimaal te vervullen. De leden volgden actief de ontwikkelingen en maatregelen vanuit landelijke, regionale en lokale overheden op het gebied van wonen en bespraken met het Bestuur de mogelijke impact hiervan op WoonFriesland. Ook werd de RvC regelmatig geïnformeerd over regionale gebeurtenissen en relevante nieuwsartikelen uit de lokale pers via de organisatie zelf.
Om een compleet beeld te vormen van het beleid, de resultaten en de uitdagingen van WoonFriesland, maakte de RvC gebruik van verschillende informatiekanalen:
Bestuurlijke rapportages: Via een gestructureerde informatiekalender, zoals vastgelegd in het reglement van de RvC, ontving de raad rapportages en andere relevante documenten van het bestuur.
Accountantsrapporten: Deze boden inzicht in financiële prestaties en compliance.
Externe instanties: De RvC ontving updates van onder andere het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW), het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Autoriteit Woningcorporaties (Aw).
Ondernemingsraad: Tijdens het halfjaarlijkse overleg met de Ondernemingsraad werd waardevolle input gedeeld over organisatie- en medewerkersperspectieven.
Platform Huurders: Ook met het Platform Huurders was er tweemaal per jaar overleg, waarin de visie van de huurders nadrukkelijk aan bod kwam.
Opleidingsdagen en masterclasses: Permanente educatie stond centraal met sessies over thema’s als het duurzaam prestatiemodel, stresstesten, volkshuisvesting, innovatie en duurzaamheid. Deze sessies werden georganiseerd in samenwerking met interne en externe belanghebbenden.
De RvC is van mening dat zij in 2024 goed en volledig geïnformeerd is geweest. Alle ontvangen informatie werd grondig besproken en vormde een solide basis voor het toezicht. De voltallige raad voldeed aan haar verplichtingen rondom permanente educatie, grotendeels via in-company trainingen, webinars en seminars.
Een voorbeeld van een gehouden netwerkbijeenkomst van dit jaar was de masterclass Solidariteit, georganiseerd in samenwerking met prof. dr. Johan Conijn en andere bestuurders en commissarissen van woningcorporaties in Friesland. Deze sessie zorgde niet alleen voor kennisverrijking, maar ook voor inspirerende discussies en visies over samenwerking binnen de sector en in de woningmarktregio Friesland.
Daarnaast droegen de opleidings- en strategiedagen, zoals ook in het bestuursverslag vermeld, bij aan een sterkere verbinding tussen toezichthouders, de bestuurder en van het managementteam en stafmedewerkers. De betrokkenheid van belanghouders bij deze dagen stimuleerde kennisdeling en een vruchtbare uitwisseling van ideeën, wat bijdroeg aan een sterkere samenwerking en een gezamenlijke koers voor de toekomst.
Contacten belanghouders
De RvC onderhoudt contact met de diverse belanghouders van WoonFriesland. Er heeft in 2024 tweemaal overleg plaatsgevonden met de Ondernemingsraad en tweemaal met het Platform Huurders. Deze overleggen verliepen positief en constructief.
Functioneren van de RvC
In 2024 stond de Raad van Commissarissen stil bij een aantal belangrijke punten die de basis vormen voor haar functioneren en de ontwikkeling van WoonFriesland.
De RvC combineerde haar rollen als klankbord, adviseur en toezichthouder op een actieve en betrokken manier. Op basis van zorgvuldig voorbereide strategiesessies nam de raad deel aan interne bijeenkomsten waarin cruciale onderwerpen aan bod kwamen, zoals de meerjarenvisie, begroting, opgaven en middelen, en de resultaten van stresstesten. Deze bijeenkomsten vormden een solide basis voor strategische besluitvorming.
Daarnaast bleef de RvC investeren in permanente educatie door middel van diverse opleidingsdagen, webinars en seminars. Dit stelde de leden in staat om actuele ontwikkelingen in de sector en nieuwe inzichten rondom governance, innovatie en duurzaamheid te integreren in hun toezicht.
Ook werd in 2024 aandacht besteed aan de herziening van de reglementen van RvC en Bestuur. De RvC heeft zich hierbij nadrukkelijk geconformeerd aan de principes van de Governancecode en de Woningwet, en deze actief nageleefd.
Ondersteuning van nieuwe huurderscommissarissen
Een belangrijk aandachtspunt was het verder ‘onboarden’ van de twee huurderscommissarissen die in 2023 zijn toegetreden. Het bestuur organiseerde een extra kennissessie t.a.v. strategie/beleid/woningmarktregio van WoonFriesland. Dit vond plaats op verzoek van de commissarissen met als doel om hun kennis van de organisatie en sector nog verder te verdiepen.
Zelfevaluatie en samenwerking
In december 2024 voerde de RvC een zelfevaluatie uit onder externe begeleiding. Hierbij waren ook het bestuur en de nieuwe commissaris per 1 januari 2025, de heer Roman, aanwezig. Tijdens deze evaluatie werd stilgestaan bij het gezamenlijk functioneren van de raad, met aandacht voor de inhoudelijke samenwerking, rolverdeling, Governancecode en cultuur.
De RvC is zich bewust van het belang van goede onderlinge samenwerking en een sterke relatie met de directeur-bestuurder voor de verdere groei van de organisatie. Een cultuur waarin ruimte is om elkaar aan te vullen, aan te scherpen en te bevragen en continu te leren, wordt gezien als essentieel. Het nastreven van een veilig en constructief leerklimaat blijft daarom een belangrijke prioriteit.
Governancecode Woningcorporaties
Met de RvC en het bestuur is ook het gesprek gevoerd over de Governancecode Woningcorporaties en is de handreiking vastgoedbezit aan de orde geweest tijdens de RvC-vergadering. Dit punt heeft zeer nadrukkelijk de aandacht van het bestuur en de RvC gehad en wordt periodiek besproken in de vergaderingen van de RvC. En heeft ook geleid tot het aftreden van één van de leden van de RvC vanwege de onverenigbaarheid van zijn werkzaamheden vanuit zijn eigen bedrijf en zijn commissariaat bij WoonFriesland. Daarnaast is gesproken over nevenfuncties en is er ook qua nevenfuncties sprake van een actieve meldingsplicht.
De RvC heeft in 2024 zes keer vergaderd. De remuneratiecommissie kwam één keer bijeen, de auditcommissie zes keer. De RvC heeft aan de volgende besluiten en voorstellen van de directeur-bestuurder goedkeuring verleend in 2024:
Jaarstukken 2023 en accountantsverslag EY
Diverse projectopdrachten nieuwbouw
Keuze nieuwe accountant
Aanpassing Fiscaal Statuut
Vaststelling verslag zelfevaluatie RvC
Aanstelling nieuwe concern controller
Aanpassing interne normen en ratio’s
Overname zonnestroominstallaties Wocozon
Jaarplan WoonFriesland 2025 e.v.
Treasury Jaarplan 2025
Management letter EY 2024
Bezoldiging Bestuur en RvC 2025
Auditplan 2025 Control & Compliance
Uitoefenen van de toezichttaak
Ook in 2024 gaf de Raad van Commissarissen accountantskantoor EY de opdracht om het jaarverslag, de jaarrekening en de dVi-controle te toetsen. Tijdens vergaderingen lichtte de accountant de bevindingen toe, waaronder het accountantsverslag en de management letter.
Na zorgvuldige beoordeling nam de RvC kennis van de goedkeurende verklaring van de accountant. De raad concludeerde dat de risico's helder in beeld zijn en effectief worden beheerst. Op basis hiervan is décharge verleend aan de directeur-bestuurder voor het gevoerde beleid, waarmee het vertrouwen in de sturing en uitvoering van het beleid werd bevestigd.
Dialoog met OR en Platform Huurders
Gedurende het jaar voerde de RvC gesprekken met de Ondernemingsraad (OR) en het Platform Huurders om inzicht te krijgen in hun zienswijzen en ervaringen. Met de OR werd gesproken over de organisatieontwikkelingen, terwijl de gesprekken met het Platform Huurders gericht waren op de relatie tussen WoonFriesland en haar huurders en de bereikte resultaten van WoonFriesland.
Uit beide gesprekken bleek wederom een positieve ontwikkeling. Deze constructieve ontmoetingen dragen bij aan het versterken van de relatie met medewerkers en huurders en het verder vormgeven van de missie van WoonFriesland.
Gegevens bestuur
Bij WoonFriesland is sinds 2014 sprake van een eenhoofdig bestuur, te weten mevrouw S.K. Hoekstra. Hieronder volgen de gegevens van de directeur-bestuurder.
Mevrouw S.K. Hoekstra (1969).
Werkzaam in de huidige functie sinds 1 augustus 2012.
Aanstelling voor onbepaalde tijd.
Nevenfuncties:
Voorzitter RvC en lid remuneratiecommissie NV SRO, Amersfoort
Voorzitter RvC Familiebedrijf De Groot en Slot B.V., Broek op Langedijk
Vice-Voorzitter RvC en voorzitter remuneratiecommissie aardappelcoöperatie Agrico, (inter)nationaal opererend, Emmeloord, aftredend i.v.m. rooster van aftreden op 31 december 2024
Bezoldiging bestuur en commissarissen
In 2024 was de bezoldiging van het bestuur en topfunctionarissen conform de Wet Normering Topinkomens (WNT). In de jaarrekening (zie hoofdstuk 4) is de bezoldiging terug te vinden. De raad stelt de vergoeding van de leden van de RvC vast. Deze past binnen de Honoreringscode van de VTW en voldoet aan de WNT. Ook deze vergoedingen zijn in de jaarrekening terug te vinden.
Tot slot
De Raad van Commissarissen spreekt haar grote waardering uit voor de inzet, toewijding en de goede resultaten die de directeur-bestuurder samen met alle medewerkers van WoonFriesland wederom in 2024 heeft bereikt! Ondanks de uitdagende en voortdurend veranderende externe omstandigheden, heeft de organisatie haar missie onvermoeibaar voortgezet.
Het moreel kompas en de integriteit van WoonFriesland bleven daarbij richtinggevend. Deze waarden staan centraal om steeds opnieuw het juiste te doen voor onze bewoners en belanghebbenden. De volkshuisvestelijke prestaties spreken voor zich:
Het versnellen en uitbreiden van nieuwbouwprojecten.
De verdere verduurzaming van bestaande woningen.
Het versterken van de leefbaarheid in buurten en wijken.
Daarnaast is er verder hard gewerkt aan de randvoorwaarden die dit mogelijk maken: een vitale organisatie en een duurzaam prestatiemodel. De resultaten hiervan werden onderstreept door een mooie score van bewoners, met een gemiddeld cijfer van maar liefst 8,2. Dit succes verdient een welgemeend: Goed gedaan!
De RvC is zich er tegelijkertijd van bewust dat veel bewoners van WoonFriesland het in 2024 financieel en sociaal zwaar hadden. Juist dit besef motiveert ons nog meer om vanuit onze rol het verschil te maken. Maatschappelijk ondernemen met een sociaal hart, op een no-nonsense en resultaatgerichte manier blijft ons uitgangspunt.
Een bijzonder woord van dank gaat uit naar de Ondernemingsraad en het Platform Huurders WoonFriesland. Hun positief-kritische en constructieve houding heeft mede bijgedragen aan het succes en de continuïteit van onze gezamenlijke inspanningen. Het is inspirerend om te zien hoe we samen invulling geven aan onze missie:'Wij werken samen aan goed en betaalbaar wonen.'
Deel deze pagina: