36 nieuwe huizen Eeskwerd in Leeuwarden

  Leeuwarden
  Plaats
  oktober 2022 - zomer 2023
  Start & einddatum
  36
  Aantal woningen

  Wonen in een groen park! In de wijk Bilgaard, langs de Dokkumer Ee, in Leeuwarden komen 36 nieuwe huizen met een groen dak.

  Er komen 9 vierkante bouwblokken, die elk bestaan uit 4 woningen met ieder een eigen tuin aan de voor- en zijkant. De huizen staan rug aan rug. Dit wordt ook wel ‘kwadrantwoning’ genoemd. De huizen krijgen twee woonlagen en een plat dak. Het platte dak is een ‘groen’ dak. Dit betekent dat er kleine planten, bijvoorbeeld mos, op het dak groeien. Door het groene dak helpen we mee tegen wateroverlast. Bij hevige regenval zorgt het dak ervoor dat het water langer blijft liggen. Zo wordt de riolering minder belast. 

  Autovrij park 

  De huizen worden verdeeld over een klein park met wandel- en fietsroutes door het gebied. Daarom wordt het wijkje grotendeels autovrij gehouden. De bewoners mogen alleen parkeren op het terrein bij de woonblokken aan de Dokkumertrekweg. Daar komen 58 parkeerplaatsen beschikbaar bij de 3 huizenblokken. Bij de overige woonblokken kunnen de bewoners niet met de auto komen. 

  Zodra de huizen klaar zijn, richt de gemeente de wijk in met nieuwe bomen voor een groene uitstraling.  

  Huizen 

  De huizen zijn geschikt voor starters en kleine gezinnen. Op de begane grond is een woonkamer met open keuken, een berging voor de wasmachine en eventueel droger. In de hal is de meterkast en toegang naar het toilet en de trap naar boven. 

  Op de verdieping zijn 2 slaapkamers van 12 en 15 m2, een badkamer met toilet en een bergruimte. 

  In de tuin is een fietsenberging. 

  Energie 

  De nieuwe huizen krijgen geen gasaansluiting. Dit betekent dat er elektrisch gekookt wordt. Het huis wordt verwarmd met vloerverwarming door een warmtepomp. Op het huis liggen zonnepanelen.