DreamHûs

  Droom, visie, doen

  In oktober 2018 was de aankondiging van het Dreamhûs. Een initiatief van WoonFriesland samen met Bouwgroep Dijkstra Draisma, The Green Village en de Bewonersraad Friesland. Daarna volgde de bouw van de drie jaren-70 woningen op The Green Village op de TU Delft Campus. In 2019 is het DreamHûs opgestart en inmiddels zijn we vier jaar verder en zijn de eerste innovaties toegepast in een aantal woningen van WoonFriesland. In 2024 bestaat het DreamHûs 5 jaar. 

  Waar het wonen van vandaag én morgen samenkomen

  Er ligt een grote opgave om vóór 2050 zo'n 7 miljoen woningen te verduurzamen. Dat maakt DreamHûs relevanter dan ooit. DreamHûs wil een belangrijke bijdrage leveren aan één van de grootste opgaves van de Nederlandse woningmarkt: het verduurzamen van bestaande woningbouw. Dit willen we doen met innovaties die aan de volgende voorwaarden voldoen: betaalbaar, opschaalbaar en eenvoudig toepasbaar voor en door onze doelgroep in heel Nederland.

  Onderzoekers, studenten, startups, ondernemers en marktpartijen worden uitgedaagd om betaalbare, gebruikersvriendelijke verduurzamingsoplossingen voor deze bewoonde woningen te bedenken en te testen.

  Een proeftuin voor duurzame innovaties

  Op The Green Village op TU Delft Campus zijn drie exacte replicawoningen - DreamHûzen - uit de jaren zeventig gebouwd, met verschillende energielabels. Hier worden samen met de bewoners van de huizen, startups en onderzoekers, allerlei oplossingen getest: van innovaties met isolatiekorrels en langdurige energieopslag tot experimenten met duurzame gedragsverandering van bewoners. Nieuw is dat we innovaties op het gebied van klimaatadaptatie en tuinen willen faciliteren.

  Over DreamHûs

  De initiatiefnemers vertellen over DreamHûs

  Innovatie Control Flow

  Met de Control Flow gebruik je minder water en energie

  Innovatie de Borg

  Met de Borg besparen we flink op de warmtekosten

  Innovatie de Flatmate

  Met de Flatmate bespaar je gas tijdens het douchen

  Innovatie de HeatCycle

  Innovatie de HeatCycle bespaart energie tijdens het douchen

  Meer over DreamHûs

  Ontdek het op de website van DreamHûs.


  Van experiment naar Gewoon dóen

  ‘Met de Control Flow gebruik je minder water en energie’ 14 mei 2024

  Hoe voorkom je water- en energieverspilling zonder dat je er iets voor hoeft te doen? Het antwoord is de Control Flow.

  Wat doe jij en wat doen wij voor een beter klimaat? 30 oktober 2023

  Van 30 oktober t/m 5 november is het Nationale Klimaatweek. Hét moment om elkaar te inspireren een steentje bij te dragen aan een beter klimaat.

  ‘Met de HeatCycle spoelen we energie niet langer door het putje’ 30 november 2023

  De afwas, douchen of je handen wassen; ons rioolwater heeft een gemiddelde temperatuur van 27 graden wanneer het door het putje spoelt. ‘Zonde om daar geen gebruik van te maken’, vindt adviseur relatiemanagement Joris Hoeksema. ‘Met de HeatCycle hebben we daar samen met onze samenwerkingspartner DeWarmte een oplossing voor.’

  'Met de Flatmate besparen we zo’n 40% aan gas per douchebeurt' 31 maart 2023

  Met de gestegen energieprijzen douchten we afgelopen jaar steeds korter. 'Maar het kan nog energiezuiniger door de warmte uit het douchewater opnieuw te gebruiken', legt adviseur relatiemanagement Joris Hoeksema uit.

  'We kunnen de helft aan warmtekosten besparen met de Borg' 2 maart 2023

  Op een zonnige dag wekken zonnepanelen volop groene energie op. Maar juist 's ochtends en 's avonds gebruiken we de meeste energie. De grote vraag is dan ook: hoe kunnen we deze energie opslaan tot het moment we het echt nodig hebben?

  Betaalbare innovaties maken sociale huurwoningen Friesland energiezuinig 1 december 2023

  Innovaties getest in de nagebouwde jaren ’70 huizen van DreamHûs worden binnenkort toegepast in onze Friese huurhuizen. Zo gaan we verder met betaalbaar verduurzamen van onze woningen.

  Werkbezoek BZK, Friese bestuurders en ambassadeurspanel aan DreamHûs 21 november 2019

  De heer Ferdi Licher, directeur Bouwen en Energie van BZK bezocht samen met een aantal Friese wethouders en het ambassadeurspanel van De Bewonersraad Friesland het DreamHûs. Zo konden zij met eigen ogen het ‘living lab’ in Delft aanschouwen. Ook maakten zij kennis met de huurders van de drie woningen.

  Eerste innovator DreamHûs bekend 21 november 2019

  De eerste innovator van DreamHûs is bekend! Innovator DeWarmte start met warmte onttrekking uit afvalwater. DeWarmte gaat starten met het testen van een nieuw, duurzaam product.

  Eerste innovators presenteren oplossingen tijdens kick-off bijeenkomst DreamHûs 18 oktober 2018

  De energie was voelbaar tijdens de kick-off bijeenkomst van DreamHûs op woensdag 19 juni. Nu de bouwers de drie exact nagebouwde jaren ’70 woningen hebben opgeleverd, is de beurt aan innovators. Zij worden uitgedaagd om oplossingen aan te dragen die rijtjes woningen op het terrein van The Green Village in Delft daadwerkelijk transformeren tot DreamHûzen.

  WoonFriesland, Bouwgroep Dijkstra Draisma en partners creëren “DreamHûs” 18 oktober 2018

  Vernieuwers worden uitgedaagd huis van de toekomst mee te ontwikkelen. Betaalbaar, comfortabel, simpel én duurzaam wonen, dat is het idee achter DreamHûs. Dit experiment is een samenwerking tussen WoonFriesland, Bouwgroep Dijkstra Draisma, YES!Delft, The Green Village en de Bewonersraad Friesland.