DreamHûs
Betaalbaar, comfortabel, simpel én duurzaam wonen, dat is het idee achter DreamHûs.
Wij verhuren ongeveer 21.000 huizen. Veel van onze huizen, maar ook in de rest van Nederland, zijn gebouwd in de jaren ’70. Deze huurhuizen willen wij graag verduurzamen op een betaalbare manier die simpel is in gebruik voor onze bewoners. Om het 'huis van de toekomst' te creëren, combineren wij Friese nuchterheid en daadkracht met nieuwe technologische ideeën. Dit doen wij samen met Bouwgroep Dijkstra Draisma, The Green Village en de Bewonersraad Friesland.
Denk anders, doe mee!
In 2019 zijn drie van onze jaren zeventig woning exact nagebouwd. Alle met een verschillend energielabel. Dit hebben wij gedaan op de The Green Village, van de campus van TU Delft. Onderzoekers, studenten, ondernemers en marktpartijen dagen wij uit om betaalbare, gebruikersvriendelijke verduurzamingsoplossingen voor deze huizen te bedenken en te testen.
De drie huizen worden bewoond! Hierdoor wordt niet alleen de techniek getest, maar ook de gebruikersvriendelijkheid en het comfort van een installatie of product.
Wij blijven op zoek naar vernieuwers die buiten de gebaande paden durven te denken en doen. Zo helpen wij mee om een slimme en rendabele bijdrage te geven aan de verduurzaming van bestaande huurhuizen. Niet alleen onze huurhuizen, maar ook die van de rest in Nederland. Help jij mee aan onze droom of wil je meer informatie over DreamHûs? Kijk dan op dreamhus.nl.
Experimenten
Er zijn meerdere partijen die meedoen aan onze uitdaging. In de drie huizen van DreamHûs zijn verschillende producten en installaties geplaatst om te testen. Die vind je terug op de experimenten pagina op de website van Dreamhûs. Twee van deze installaties zijn inmiddels terug te vinden in onze eigen huurhuizen in Friesland.
Flatmate
In een DreamHûs in Delft is de Flatmate getest. Deze testen waren zeer positief. Daarom hebben wij de Flatmate naar Friesland gehaald en wel naar onze Friese hoofdstad. Aan de Curacaostraat in Leeuwarden worden 50 Flatmates geplaatst.
De resultaten van deze Flatmates monitoren wij de komende twee jaar. Hierbij kijken we naar de gebruiksvriendelijkheid en de besparing. Bij een positieve ervaring bij meerder bewoners gaan wij de Flatmate bij meer huurhuizen plaatsen.
Tomas Schietecat en Bart Bergmans van Sanura zijn met hun Flatmate de winnaar van de eerste DreamHûs Challenge. Met de winst mochten ze een jaar lang gratis gebruik maken van de testmogelijkheden in het DreamHûs en konden ze hun Flatmate, de eerste plug & play warmtewisselaar voor in de douche, in de douches van de bewoners plaatsen. De Sanura Flatmate is eenvoudige aansluiting op een standaard douchekraan. Met de Flatmate wordt de warmte uit het gebruikte douchewater opnieuw gebruikt om het nieuwe douchewater op te warmen. Zo verdwijnt de warmte niet in de afvoer.
HeatCycle
Nadat De HeatCycle uitvoerig is getest door de bewoners van het DreamHûs zijn de eerste HeatCycles in 2021 bij onze eigen eengezinswoningen in Heerenveen, Wolvega en Noordwolde geplaatst. Ook onderzoeken we momenteel of de Heatcycles in portiekwoningen geplaatst kunnen worden. Eind 2022 is de HeatCycle in een woongebouw met protiekwoningen in Leeuwarden geplaatst.
We testen de HeatCycle in onze eigen huurhuizen en dat monitoren wij twee jaar. Wanneer blijkt dat deze bewoners tevreden zijn over de HeatCycle en deze een besparing op hun gasrekening oplevert gaan wij de HeatCycle vaker gebruiken bij het verduurzamen van onze huurhuizen.
Auke de Vries en Sander Wapperom van DeWarmte waren de eerste ondernemers die in DreamHûs hun verduurzamingsoplossing hebben getest: de HeatCycle. Met de relatief goedkope HeatCycle kunnen bewoners de warmte van het water in elke afvoer hergebruiken. Dit is bijvoorbeeld het water dat gebruikt is tijdens het douchen of door de (af)wasmachine. De gemiddelde temperatuur van dat afvalwater is 27 °C. Door het water af te koelen naar minimaal 2 °C onttrekt de HeatCycle er warmte aan. De gerecyclede warmte kunnen bewoners opnieuw gebruiken voor warm water.