DreamHûs

  Betaalbaar, comfortabel, simpel én duurzaam wonen, dat is het idee achter DreamHûs.

  Wij verhuren ongeveer 20.000 huizen. Veel van onze huizen, maar ook in de rest van Nederland, zijn gebouwd in de jaren ’70. Deze huurhuizen willen wij graag verduurzamen op een betaalbare manier die simpel is in gebruik voor onze bewoners. Om het 'huis van de toekomst' te creëren, combineren wij Friese nuchterheid en daadkracht met nieuwe technologische ideeën. Dit doen wij samen met Bouwgroep Dijkstra Draisma, The Green Village en de Bewonersraad Friesland. 

  Denk anders, doe mee!

  In 2019 zijn drie van onze jaren zeventig woning exact nagebouwd. Alle met een verschillend energielabel. Dit hebben wij gedaan op de The Green Village, van de campus van TU Delft. Onderzoekers, studenten, ondernemers en marktpartijen dagen wij uit om betaalbare, gebruikersvriendelijke verduurzamingsoplossingen voor deze huizen te bedenken en te testen. 

  De drie huizen worden bewoond! Hierdoor wordt niet alleen de techniek getest, maar ook de gebruikersvriendelijkheid en het comfort van een installatie of product. 

  Wij blijven op zoek naar vernieuwers die buiten de gebaande paden durven te denken en doen. Zo helpen wij mee om een slimme en rendabele bijdrage te geven aan de verduurzaming van bestaande huurhuizen. Niet alleen onze huurhuizen, maar ook die van de rest in Nederland. Help jij mee aan onze droom of wil je meer informatie over DreamHûs? Kijk dan op dreamhus.nl

  Experimenten

  Er zijn al meerdere partijen die meedoen aan onze uitdaging. In de drie huizen van DreamHûs zijn verschillende producten en installaties geplaatst om te testen: 

  HeatCycle

  De HeatCycle is uitvoerig getest door de bewoners van het DreamHûs. Nu is het tijd om de HeatCycle door bewoners van ons te laten testen. In juni 2021 worden de eerste HeatCycles geplaatst in Wolvega. In de zomer van ’21 gaan we ook in Noordwolde HeatCycles plaatsen. Deze testen duren twee jaar. Wanneer blijkt dat deze bewoners tevreden zijn over de HeatCycle en deze een besparing op hun gasrekening oplevert gaan wij de HeatCycle vaker gebruiken bij het verduurzamen van onze huurhuizen.

  Auke de Vries en Sander Wapperom van DeWarmte waren de eerste ondernemers die in DreamHûs hun verduurzamingsoplossing hebben getest: de HeatCycle. Met de relatief goedkope HeatCycle kunnen bewoners de warmte van het water in elke afvoer hergebruiken. Dit is bijvoorbeeld het water dat gebruikt is tijdens het douchen of door de (af)wasmachine. De gemiddelde temperatuur van dat afvalwater is 27 °C. Door het water af te koelen naar minimaal 2 °C onttrekt de HeatCycle er warmte aan. De gerecyclede warmte kunnen bewoners opnieuw gebruiken voor warm water.