Krijg je een huis aangeboden?

  Heb je gereageerd op een woning en krijg je hem voorlopig toegewezen, dan ontvang je een e-mail.

  Het is belangrijk dat je binnen twee kalenderdagen reageert via MijnWoonFriesland en alle stappen doorloopt. Op je persoonlijke pagina accepteer (of weiger) je de voorlopige aanbieding. Je moet dan meteen je meest recente inkomensverklaring en je uittreksel woonhistorie uploaden. 

  Let op: de aanbieding is nog niet definitief! 

  Woning accepteren

  Wanneer je de voorlopige aanbieding accepteert, maak je direct online een afspraak voor een intakegesprek met de wijkconsulent. Je krijg natuurlijk de gelegenheid om de woning te bezichtigen. Reageer je als woningzoekende niet binnen twee kalenderdagen, dan vervalt de voorlopige woningaanbieding en registreren wij dit als een weigering.

  Als jij de woning van ons definitief toegewezen krijgt en jij accepteert de woning, dan sluiten we een huurovereenkomst en vervalt jouw inschrijving als woningzoekende. 

  Binnen twee dagen gegevens uploaden

  Tijdens het accepteren van de voorlopige aanbieding binnen MijnWoonFriesland moet je direct (in ieder geval binnen twee kalenderdagen) een aantal gegevens uploaden:

  • Meest recente inkomensverklaring (of studiefinanciering voor studenten of jaarrekening voor ondernemers) 
  • Uittreksel woonhistorie (Basisregistratie Personen), niet ouder dan 3 maanden.

  Inkomensverklaring
  Je kunt je inkomensgegevens kosteloos opvragen bij de Belastingdienst via telefoonnummer 0800 0543. Houd er rekening mee dat dit vijf werkdagen duurt voordat je deze ontvangt. Ook kun je de inkomensverklaring met de DigiD direct downloaden via Mijn Belastingdienst.

  Wanneer het inkomen niet bekend is bij de belastingdienst dan krijg je "een verklaring van geen inkomen". 
  In dit geval dien je actuele inkomensgegevens aan te leveren zoals een salarisstrook of uitkeringsspecificatie.  Je upload 'een verklaring van geen inkomen' en neemt je inkomensgegevens dan mee naar het intakegesprek.

  Ben je ondernemer dan lever je een bewijs van inkomen zoals je jaarrekening aan. Studenten kunnen ook een bewijs van studiefinanciering (DUO) of bewijs van inschrijving van een onderwijsinstelling uploaden.

  Een uittreksel basisregistratie personen
  Een uittreksel basisregistratie personen (BRP) met gegevens over je woon- of verblijfplaats en je woonhistorie. Deze kun je ophalen bij je gemeente en dan krijg je het uittreksel meteen mee. Ook kun je deze online met je DigiD aanvragen bij je gemeente. Je ontvangt het uittreksel dan enkele dagen later per post.

  Woning weigeren 

  Het kan zijn dat de aangeboden woning toch niet helemaal is wat je zoekt. In dat geval kun je de woning weigeren en wordt de woning aan iemand anders toegewezen. Je mag één keer per 12 maanden een woning weigeren. Bij een tweede weigering binnen 12 maanden vervalt je inschrijving en je inschrijftijd. Wil je daarna opnieuw een huis zoeken, dan moet je je inschrijving weer activeren en opnieuw inschrijftijd opbouwen.

  Je krijgt een weigering:

  • Als je niet binnen twee dagen reageert op een aanbieding.
  • Als je niet op het intakegesprek komt.
  • Wanneer je weigert op basis van bekende informatie over de aangeboden woning.
  • Wanneer je niet binnen twee dagen na bezichtiging of intakegesprek het acceptatie- of weigeringsformulier hebt ingeleverd.
  • Als je na acceptatie de woning alsnog weigert. Je bent de eerste maand huur verschuldigd.

  Als je weigert krijg je dit per e-mail bevestigd. 

  WoonFriesland behoudt zich het recht voor om kandidaat-huurders een woning te weigeren. Dit kan onder andere als er sprake is van huurachterstanden, een aantoonbaar overlastverleden of het niet tijdig aanleveren van de vereiste gegevens. Ook het verstrekken van valse gegevens is voor ons een reden voor een afwijzing.