Krijg je een huis aangeboden?

  Heb je gereageerd op een woning en krijg je hem voorlopig toegewezen, dan ontvang je een e-mail met daarin wat je nu moet regelen. De aanbieding is namelijk nog niet definitief.

  Woning accepteren

  Via MijnWoonFriesland moet je ons binnen twee kalenderdagen laten weten of je interesse hebt in het huis. Ook als je geen interesse hebt, laat je ons dat binnen twee kalenderdagen weten. We registreren dan je weigering. Op je persoonlijke pagina geef je je interesse of weigering aan. 

  Reageer je niet binnen twee kalenderdagen? Dan vervalt de voorlopige woningaanbieding en registreren wij dit als een weigering.  

  Let op!: controleer ook altijd of onze e-mail niet per ongeluk in je spam-inbox is terecht gekomen. Wij adviseren om dagelijks in te loggen binnen MijnWoonFriesland om te kijken of je ook een aanbieding hebt gekregen.

  Binnen twee dagen gegevens uploaden 

  Accepteer je het aangeboden huis, dan kun je gelijk een afspraak maken voor een intakegesprek met de wijkconsulent. Voor dit gesprek hebben we nog een aantal gegevens van je nodig. Deze kun je uploaden in MijnWoonFriesland. 

  • Meest recente inkomensverklaring (of studiefinanciering voor studenten of jaarrekening voor ondernemers)
  • Uittreksel woonhistorie (Basisregistratie Personen), niet ouder dan 3 maanden. 

  Inkomensverklaring 
  De inkomensverklaring kun je gratis opvragen bij de Belastingdienst. Via Mijn Belastingdienst kun je deze direct downloaden. 

  Met de telefoon kun je de inkomensverklaring ook opvragen. Dit kan via telefoonnummer 0800 0543. Houd er rekening mee dat dit vijf werkdagen duurt voordat je deze thuis ontvangt. 

  Wanneer je inkomen niet bekend is bij de Belastingdienst dan krijg je "een verklaring van geen inkomen". Je upload deze verklaring en tijdens het intakegesprek heb je de inkomensgegevens bij de hand. 

  Ben je ondernemer dan upload je een bewijs van inkomen zoals je jaarrekening. 

  Studenten moeten een bewijs van studiefinanciering (voltijdsstudie DUO) of bewijs van voltijdsinschrijving van een onderwijsinstelling uploaden. 

  Uittreksel woonhistorie
  Een uittreksel basisregistratie personen (BRP), niet ouder dan 3 maanden met gegevens over je woon- of verblijfplaats en je woonhistorie. Dit kun je online met je DigiD aanvragen via MijnOverheid. Dit is kosteloos en het snelst. 

  Je kunt deze ook ophalen bij je gemeente en dan krijg je het uittreksel meteen mee. Daaraan zijn kosten verbonden.

  Als je op dit moment al een huis huurt van ons, dan is een uittreksel basisregistratie personen niet nodig. 

  Intakegesprek 

  Tijdens het digitale intakegesprek bespreken we jouw aangeleverde documenten en kijken we of het huis geschikt voor je is. Je krijgt de woning dan definitief aangeboden. 

  Binnen twee kalenderdagen (eventueel na de bezichtiging van het huis) laat je je wijkconsulent weten of je het huis accepteert of toch weigert. Accepteer je het huis? Dan informeren we je over het digitaal ondertekenen van de huurovereenkomst. Nu je een huis hebt, schrijven we jou uit als woningzoekende. 

  Weiger je het huis? Dan registeren we je weigering. 

  Wij kunnen ook beslissen dat je het huis niet krijgt. Je krijgt een weigering: 

  • Als je niet deelneemt aan het online intakegesprek; 
  •  Als je niet de gevraagde documenten hebt aangeleverd; 
  •  Als uit de documenten blijkt dat het huis niet geschikt voor je is; 
  •  Als uit je documenten blijkt dat er een verleden is met achterstanden of overlast; 
  •  Als blijkt dat de documenten en gegevens vals zijn;
  • Wanneer je weigert op basis van bekende informatie over de aangeboden woning; 
  •  Als je ons niet binnen twee dagen na de bezichtiging laat weten dat je de woning accepteert. 

  Woning weigeren 

  Het kan zijn dat de aangeboden woning toch niet helemaal is wat je zoekt. In dat geval kun je het huis weigeren en wijzen we deze aan iemand anders toe. 

  Je mag één keer in de 12 maanden een huis weigeren. Bij een tweede weigering binnen deze periode vervalt je inschrijving en ook je inschrijftijd. Wil je daarna opnieuw een huis zoeken, dan kun je de inschrijving weer activeren. Dit doe je door bij MijnWoonFriesland, onder tabblad inschrijvingen, op 'uitbreiden' te klikken. Vanaf dan start je inschrijftijd opnieuw. 

  Als je weigert krijg je dit in een e-mail bevestigd. Als je de huurovereenkomst al hebt getekend en de woning toch weigert dan brengen wij 1 maand huur in rekening.