38 nieuwe sociale huurwoningen in Heerenveen

  20 mei 2019

  V.l.n.r. Suzanne Schulting (Ambassadeur MooiZEN) Erik Zwanenburg (Initiatiefnemer MooiZEN) Sigrid Hoekstra (Directeur - bestuurder WoonFriesland) Jaap van Veen (Wethouder Gemeente Heerenveen)

  V.l.n.r. Suzanne Schulting (Ambassadeur MooiZEN) Erik Zwanenburg (Initiatiefnemer MooiZEN) Sigrid Hoekstra (Directeur - bestuurder WoonFriesland) Jaap van Veen (Wethouder Gemeente Heerenveen)

  Dinsdag 7 mei tekenden gemeente Heerenveen, WoonFriesland en MooiZEN een overeenkomst voor de bouw van 38 huurwoningen in de nieuwbouwwijk Skoatterwâld in Heerenveen.

  Deze betaalbare en duurzame woningen worden gasloos en functioneren volledig op elektriciteit. Ook worden er zonnepanelen geplaatst. De investering van WoonFriesland bedraagt ruim 6 miljoen euro. De bouw van de woningen start in december. In het voorjaar van volgend jaar worden de woningen opgeleverd. 

  Mooi wonen in Skoatterwâld 

  Wethouder Jaap van Veen van de gemeente Heerenveen is verheugd over de nieuwbouw. “We zien dat de behoefte aan kleine en betaalbare huurwoningen groter wordt. Skoatterwâld is een wijk voor iedereen. Deze duurzame en betaalbare huurwoningen zorgen voor een goede balans tussen de verschillende soorten woningen in de wijk.” 

  Duurzaam en betaalbaar 

  Omdat de woningen niet worden aangesloten op het gasnet betekent dit onder andere dat de nieuwe bewoners koken op elektra. De huizen worden verwarmd door een warmtepomp en ook worden op ieder dak zonnepanelen geplaatst. Sigrid Hoekstra, directeur-bestuurder van het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland, geeft haar reactie op de nieuwbouw. “Het worden betaalbare en energiezuinige huurhuizen met een huurprijs van maximaal 607 euro, geschikt voor kleine huishoudens. Met de investering van ruim 6 miljoen geven wij een impuls aan de lokale Friese economie.” 

  Biobased en circulaire materialen

  De woningen krijgen bijzondere gevels waarbij hout en metselwerk is gecombineerd. Het zijn woningen die grotendeels vooraf in de fabriek van MooiZEN gemaakt worden. Daarna worden de woningen naar de locatie getransporteerd en afgebouwd. MooiZEN is de productietak van de Zwanenburg Groep, een projectontwikkelaar en belegger uit Heerenveen. Bernhard Hoekstra: “Met MooiZEN kunnen we binnen vier weken woningen realiseren die direct energieneutraal zijn. De huizen komen zoveel mogelijk tot stand met biobased en circulaire bouwmaterialen en worden gerealiseerd in samenwerking met onze ketenpartners”. 

  38 nieuwe huizen, Heerenveen