Familie Kasim vindt nieuw thuis in Oosterwolde

  20 juni 2023

  In april ontving de familie Kasim de sleutel van hun nieuwe thuis. De afgelopen weken waren staken Redwan en zijn vrouw samen de handen uit de mouwen om hun huis te transformeren. In onze WoonFlits deelden ze hun ervaringen, van vluchten uit Syrië tot het opbouwen van een nieuw leven in Nederland.

  Redwan Kasim straalt terwijl hij de voordeur van zijn Oosterwoldse huis opent. In april ontving hij met zijn gezin de sleutel van hun nieuwe plekje. ‘Samen met mijn vrouw heb ik de vloer gelegd, behang geplakt en het plafond gewit. Het is prachtig geworden’, vertelt Redwan. In de woonkamer staat de eettafel die precies groot genoeg is voor het Syrisch-Koerdische gezin. Hun huis in Syrië was ongeveer net zo groot. ‘Het verschil is dat we in Syrië geen bovenverdieping of zolder hadden’, vertelt dochter Sozvien. ‘En we hadden maar één tuin. Hier hebben we er twee: een voor- en achtertuin.’ 

  Vluchten uit Syrië

  Drie jaar geleden ontvluchtte vader Redwan Syrië vanwege de gevaarlijke situatie door oorlog. Na het verkrijgen van een verblijfsstatus volgde de hereniging met de rest van het gezin in Nederland. Dochter Sozvien deelt een foto van hun geliefde kat Micho die ze niet konden meenemen. In het nieuwe huis in Oosterwolde ontbreken huisdieren nog, omdat de focus nu ligt op het vinden van een school voor de kinderen en werk voor de ouders.

  Een mini-supermarkt in de achtertuin

  De familie Kasim werd warm ontvangen in hun nieuwe woning. ‘Van een buurvrouw kregen we een tv, een tafeltje en games voor mijn broertjes’, glundert Sozvien. De nieuwe woning voelt steeds meer als thuis, en vooral de zonnige achtertuin is Redwans favoriete plek. ‘Hier heb ik een klein moestuintje met munt, tomaten, komkommer, paprika en aardbeien. Ons eigen mini-supermarktje', knipoogt hij. De Kasims voelen zich steeds meer thuis in Oosterwolde, klaar voor de toekomst.