Gemeente Heerenveen is 38 extra sociale huurwoningen rijker

  4 februari 2021

  38 nieuwe huizen in Skoatterwâld, Heerneveen

  38 nieuwe huizen in Skoatterwâld, Heerneveen

  Vanwege de grote vraag naar duurzame en betaalbare huurwoningen hebben wij in de Heerenveense nieuwbouwwijk Skoatterwâld 38 extra huizen gebouwd. De huizen zijn efficiënt, duurzaam geproduceerd én energiezuinig in gebruik. De bewoners, huurders van WoonFriesland, hebben inmiddels de sleutel van hun nieuwe huis ontvangen. Wij hebben ruim 6 miljoen euro in de nieuwe woningen geïnvesteerd.

  Het nieuwe buurtje bestaat uit betaalbare en energiezuinige huurhuizen, geschikt voor kleine huishoudens. Het heeft de vorm van een vierkant, met de achtertuinen en het parkeergedeelte in het midden. De huurwoningen beschikken over bijzondere gevels, die bestaan uit een combinatie van hout en metselwerk. Dit zorgt er mede voor dat de huizen luchtdicht en zeer goed geïsoleerd zijn. Om de woningen luchtdicht te houden, is de brievenbus los op de gevel geplaatst. Vanbinnen hebben de woningen een mooie, ruimtelijke indeling door de riante woonkamer en een open keuken. De woningen zijn grotendeels vooraf in de fabriek gemaakt.

  Zonnepanelen en gasloos 

  De woningen hebben zonnepanelen. Waar de huurhuizen niet over beschikken, is een gasaansluiting. “Koken op elektra is wel even wennen. Het eten is veel sneller klaar. De eerste paar keren moest ik goed opletten. Maar ik vind het een groot voordeel. Je staat minder lang in de keuken”, aldus meneer de Vries. De verwarming van de panden gebeurt door middel van een warmtepomp. Bewoners kunnen de gewenste temperatuur instellen met een thermostaat in de woonkamer. “Toen ik de sleutels kreeg van mijn hoekwoning stond de thermostaat op 20 graden. Dat was een warm welkom. Sindsdien heb ik er niet meer aangezeten: het huis is altijd lekker op temperatuur. De vloerverwarming is echt genieten”, vertelt meneer de Vries. 

  Altijd ververste lucht

  De huizen zijn ook voorzien van een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Daardoor is de hoeveelheid afgezogen lucht hetzelfde als de hoeveelheid ingeblazen lucht. De teruggewonnen warmte van de afgezogen lucht zorgt voor de verwarming van de lucht die in de winter het huis binnenkomt. Het systeem is zo ontworpen dat de ingeblazen lucht in de zomer, wanneer de verwarming uitstaat, niet nog eens wordt verwarmd door de afgezogen lucht. Om dit allemaal te bewerkstelligen, zijn er twee verschillende ventilatiesystemen in huis: één voor het afzuigen van de lucht en één voor het inblazen van de lucht. In de woon- en slaapkamers blaast het systeem de juiste hoeveelheid naar binnen. De lucht uit de woon- en slaapkamers stroomt onder de deuren door weg. De ventilatieventielen in keuken, douche, toilet en trapkast zuigen verbruikte lucht uit de gehele woning af. Zo is er altijd ververste lucht in huis. Het ventilatiesysteem werkt automatisch, maar voor wie toch zelf de touwtjes in handen wil hebben, is er een bediening in de keuken waarmee bijsturing mogelijk is.

  Huurder De Vries in zijn nieuwe huurhuis