Investering van 8 miljoen in een duurzaam Heerenveen

  21 november 2019

  Mevrouw Grondsma (r) en Smit

  Mevrouw Grondsma (r) en Smit

  Heerenveen is weer wat duurzamer! 52 oude woningen zijn vervangen door energiezuinige nieuwbouw. In de wijk Heerenveen Midden hebben wij 52 oude huizen vervangen door net zoveel nieuwe, zeer energiezuinige woningen.

  Alle woningen zijn inmiddels verhuurd. Een deel van de oude bewoners is teruggekeerd naar de nieuwbouw. Veel ouderen wonen ondertussen in een appartement. Met het sloop- en nieuwbouwproject heeft het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland zo’n acht miljoen euro in Heerenveen geïnvesteerd. 

  “Het resultaat mag er zijn”, zegt mevrouw Grondsma die terugkeert naar haar nieuwe woning aan de Tjerk Bottemastraat. Ze komt terug op hetzelfde plekje waar ook haar oude woning stond. In de nieuwe woning heeft ze een prachtige grote keuken, vloerverwarming en zonnepanelen. ‘Ik ben helemaal trots op mijn nieuwe huis. We gaan er wat moois van maken’. 

  Energiezuinig 

  De 52 nieuwe woningen bevinden zich aan de Tjerk Bottemastraat, de Piet van der Hemstraat, de Vermeerstraat en de Van Goghlaan. Ze zijn op dezelfde plekken gebouwd als de oude woningen. De nieuwe huizen hebben geen gasaansluiting, maar zijn ‘all electric’ en daarmee zeer energiezuinig. De woningen beschikken over zonnepanelen, elektrisch koken, vloerverwarming, en een warmtepomp. Verder hebben ze twee woonlagen en bijna allemaal een plat dak. Vijf woningen hebben een puntdak. Elke straat heeft een eigen kleur gevelstenen. 

  Bewoners betrokken bij plannen 

  De oude woningen uit 1965 moesten gesloopt worden, omdat ze te veel verouderd waren. In 2016 en 2017 heeft WoonFriesland de bewoners al met informatieavonden betrokken bij de plannen voor de nieuwbouw. Ook zijn er individuele gesprekken met hen gevoerd.