Start nieuwbouw en woningverbetering in Burgum

  13 september 2018

  76 nieuwe ‘all electric’ woningen en 109 woningen duurzamer en meer comfort

  In Burgum voeren wij op grote schaal werkzaamheden uit. Aan de B. Steenhuisenlaan, B. Lohmanlaan en Westersingel (Burgum-West) worden 70 huurwoningen gesloopt. Hiervoor komen 76 energiezuinige, gasloze 'all electric' woningen voor in de plaats. Daarnaast zorgen wij voor kwaliteitsverbetering, energiemaatregelen en onderhoud in 109 andere woningen in het dorp. Hiermee investeren wij als het sociaal verhuurbedrijf ruim 15 miljoen euro. De betreffende woningen in Burgum-West stammen uit de beginjaren ’50 en voldoen niet meer aan de huidige eisen. De nieuwe huizen die hun plek innemen, zijn zeer energiezuinig door zonnepanelen en goede isolatie. Ook zijn ze volledig gasloos: koken en verwarmen gebeurt door middel van elektriciteit. De woningen krijgen daardoor minimaal energielabel A; iets waar de bewoners direct van profiteren. Bij deze nieuwbouw hanteren wij als uitgangspunt zo een goede balans tussen duurzaamheid, energiezuinigheid en betaalbare kwaliteit voor de huurders. 

  Bewoners keuzes

  Ongeveer de helft van de bewoners van de 70 huidige woningen keert terug naar een van de nieuwe woningen. De bewoners die terugkeren, konden kiezen of ze een grote woonkamer willen of liever een bijkeuken op de begane grond. Ook hebben wij samen met de bewoners de gevelkleuren uitgezocht. In een later stadium kunnen de huurders de tegelkleuren kiezen voor hun nieuwe badkamer, keuken en toilet. De achtertuinen van de 76 nieuwe woningen worden iets minder diep dan de huidige tuinen, waardoor er aan de achterkant meer ruimte is om te parkeren.

  Sloop in etappes

  Voor de bewoners die terugkeren naar een van de nieuwbouwwoningen hebben wij tijdelijke wisselwoningen geregeld. De bewoners die niet terug willen keren hebben nog niet allemaal een andere woning gevonden. Daarom gebeurt de sloop van de woningen in fasen. In december worden de laatste woningen gesloopt. Wij gaan ervan uit dat zij de eerste nieuwe woningen voor de zomer van 2019 kan overdragen aan hun nieuwe bewoners. 

  Voorzieningen gierzwaluw en vleermuis 

  Wij houden bij de nieuwbouw ook rekening met een kolonie gierzwaluwen. Er worden in de nieuwe woningen nestelvoorzieningen aangebracht. Voor vleermuizen worden in de huizen invliegopeningen aangebracht.

  Werkzaamheden in 109 woningen 

  De 109 woningen in Burgum waar de werkzaamheden voor kwaliteitsverbetering, energiezuinigheid en onderhoud plaatsvinden, bevinden zich in de Burgemeester B. Lohmanlaan, de Learloaijersstrjitte, de Smidsstrjitte, de Iikmounewei, de Roggemounewei, de Minister van den Brinklaan en de J. Falkenastraat. Van dit rijtje zijn de woningen in de Burgemeester B. Lohmanlaan als eerste aan de beurt. Het werk is eind augustus gestart en duurt tot en met juli 2019. 

  Maatregelen voor comfort en duurzaamheid 

  Bij de maatregelen op het gebied van kwaliteitsverbetering valt te denken aan het vervangen van het keukenblok en het sanitair, het aanbrengen van mechanische ventilatie en waar nodig het verwijderen van asbest. De energetische maatregelen bestaan met name uit het aanbrengen van betere isolatie en het installeren van zonnepanelen op de daken. Het planmatig onderhoud betreft onder andere schilderwerk, herstel van houtrot en herstel van oud voegwerk. Terug naar overzicht