Unieke pilot kwaliteitsverbetering van huurhuizen in de Vrijheidswijk Leeuwarden

  23 september 2020

  De bewoners gaan vijf weken uit logeren.

  In januari 2020 zijn we gestart met kwaliteitsverbeteringen van onze huurwoningen aan de Dropping-, Invasie- en Victoriestraat in Leeuwarden. Het werk liep door corona vertraging op. Inmiddels zijn de werkzaamheden in 24 huizen klaar. Bij de andere 72 woningen start het werk deze week. Om het project virusveilig te laten verlopen, gaan de bewoners tijdelijk ergens anders logeren. WoonFriesland stelt speciaal hiervoor compleet ingerichte woningen beschikbaar. De eerste groep bewoners maakt hier inmiddels gebruik van. 

  Veiligheid voorop

  De coronaproof aanpak is een gezamenlijke pilot van het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland, Bouwgroep Dijkstra Draisma en huurdersvereniging De Bewonersraad Friesland.


   


  “Veiligheid staat bij WoonFriesland voorop,”

  aldus Sigrid Hoekstra, directeur-bestuurder van het sociaal verhuurbedrijf.

  “Wij voelen ons verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van onze huurders, medewerkers en andere partijen die voor ons werken. Die verantwoordelijkheid nemen we heel serieus. Tegelijkertijd willen we blijven werken aan goed en betaalbaar wonen voor mensen die dat nodig hebben. Daarom hebben we samen met zowel Dijkstra Draisma als De Bewonersraad Friesland een verantwoorde oplossing bedacht om de kwaliteitsverbeteringen aan onze huizen coronaproof uit te voeren. Zo kunnen de mensen veilig en in alle rust wonen terwijl we hun huis toekomstbestendig maken.”

  Biense Dijkstra, directeur van Bouwgroep Dijkstra Draisma vult aan:

  “We zijn blij dat we met het gezamenlijk opgestelde coronaprotocol de werkzaamheden weer op een goede en veilige manier kunnen oppakken”. 

  Thuis

  Wij hebben op loopafstand van de wijk 20 woningen ingericht. De bewoners hoeven alleen hun persoonlijke spullen mee te nemen. Tijdens de duur van het project worden de bewoners persoonlijk begeleid door een bewonersconsulent. De huishoudens logeren vijf weken op korte afstand van hun eigen huis. Wanneer de huurders terugkeren in hun huurhuis is de woning van binnen verbeterd. 

  We willen graag dat de bewoners zich thuis voelen in hun tijdelijke onderkomen”, aldus Hoekstra. “Daarom zorgen we voor wat extraatjes, zoals een pak koffie en thee en een bloemetje.” 

  Pilot 

  De tijdelijke oplossing is bedoeld als pilot. Hoekstra: “Het is voor ons een manier om ervaring op te doen en te leren. We nemen alle ervaringen mee naar onze toekomstige projecten.” 

  Dit kwaliteitsverbeteringsproject duurt nog ongeveer 31 weken. De huizen worden moderner en energiezuiniger. De gevels, panelen en een gedeelte van het balkon krijgen een frisse schilderbeurt. Waar nodig wordt goed isolerend HR++ glas geplaatst. De oude ventilatieroosters verdwijnen en er komen nieuwe voor in de plaats. In alle nieuwe keukens zit straks een aansluiting voor een elektrische kookplaat. Ook komt er overal nieuwe LED verlichting en een rookmelder.  

  Goed en betaalbaar wonen

  Met deze kwaliteitsverbetering investeert het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland opnieuw in Leeuwarden. Zo werkt het verder aan goed en betaalbaar wonen voor mensen die dat nodig hebben. Een goede balans tussen duurzaamheid, energiezuinigheid en betaalbare kwaliteit voor huurders is daarbij het uitgangspunt.