Veilig en gezond je huis verwarmen: hoe doe je dat?

  17 november 2022

  Bijeenkomst in Leeuwarden samen met Brandweer Fryslân en GGD Fryslân

  Bijeenkomst in Leeuwarden samen met Brandweer Fryslân en GGD Fryslân

  Door de hoge gasprijzen zoeken sommige mensen naar andere manieren om hun huis te verwarmen. Heel begrijpelijk, maar hoe veilig en gezond is dat, voor jezelf en voor je buren? Op woensdag 16 november gaven wij samen met Brandweer Fryslân en GGD Fryslân op verschillende locaties in Leeuwarden tips over veilig en gezond verwarmen.

  Steeds vaker zien we alternatieven voorbijkomen om huizen te verwarmen. Elektrische kachels, olie- en petroleumkachels en ook kaarsen en waxinelichtjes. In combinatie met weinig ventileren kan dit voor grote gevaren zorgen, zoals brand of verstikking. En de risico’s gelden niet alleen voor jezelf, maar ook voor je buren.

  Zorgen door komende koude periode 

  Tijdens de bijeenkomsten in Leeuwarden hebben bewoners hun vragen gesteld aan de brandweer, GGD en ons als verhuurder. ‘Bewoners maken zich zorgen over wat er gaat gebeuren als het echt koud wordt’, vertelt een wijkconsulent. ‘We moeten voorkomen dat bewoners hun huizen gaan verwarmen via het fornuis of met kaarsen.’ Er zijn daarom verschillende afspraken gemaakt met onze energiecoach voor een persoonlijk en gratis gesprek aan huis. Om zo te kunnen helpen bij het besparen van energie.

  Veilig en gezond verwarmen

  Met de tips van de brandweer werd duidelijk waar het gevaar precies zit: een grotere kans op brand. Wat deze gevaren voor je gezondheid betekenen, dat werd uitgelegd door de GGD: een grotere kans op verstikking. Door deze gesprekken werd duidelijk wat bewoners wel en beter niet kunnen doen op het gebied van verwarmen. En hoe wij daarbij kunnen helpen. Ook gaven we praktische tips over hoe je toch op een veilig manier je huis kunt verwarmen, tegen zo laag mogelijke kosten.

  Tips

  Nu de temperatuur daalt, wil je als bewoner de koude lucht buiten houden. Maar frisse lucht is ook belangrijk. Blijf dus op een goede manier ventileren. Ben je benieuwd naar meer van dit soort tips en hoe je wel op een veilige manier je huis kunt verwarmen? Lees en bekijk de tips van Brandweer Fryslân en de tips van GGD Fryslân.