Vier sociale huurwoningen in Britsum

  23 oktober 2020

  Onlangs zijn we gestart met de bouw van vier rijwoningen aan de Weversterp in Britsum. De energiezuinige huizen zijn geschikt voor starters en gezinnen. De investering van deze nieuwbouw is ongeveer € 800.000. Wij kiezen ervoor om in Britsum nieuw te bouwen en met 1 woning uit te breiden, dit draagt bij aan de leefbaarheid in het dorp.

  De drie verouderde woningen aan de Weversterp in Britsum zijn inmiddels afgebroken. Het slopen van deze huizen is gedaan op circulaire wijze. De onderdelen van het oude huis worden gerecycled en ergens anders hergebruikt.

  Speels en energieneutraal

  De ligging van de huizen is in het centrum van Britsum, een dorp dat vlak bij Stiens ligt. Wat opvalt aan de woningen is de karakteristieke mansardekap. Hierdoor krijgen de huizen een speelse uitstraling, wat goed past bij de rest van de woningen in deze straat. De huizen zijn energieneutraal: ze worden gebouwd zonder gasaansluiting en hebben vloerverwarming, een warmtepomp en zonnepanelen. De begane grond is ruimtelijk ingedeeld met een open keuken. Op de eerste verdieping zijn drie slaapkamers.

  Door de efficiënte bouwmethode (droogstapelbouw) is de periode tussen het grondwerk en het plaatsen van de muren en het dak van de woningen zeer kort: ongeveer acht weken. Wij verwachten dat we de huizen kunnen verhuren vanaf januari 2021.

  Nieuwsgierig naar de bouw

  Een van de bewoners van de gesloopte huizen keert terug naar zijn nieuwbouwwoning. “Ik ga weer terug naar de plek waar ik eerst woonde. In overleg met WoonFriesland kon mijn garage blijven staan. Mijn nieuwe huis krijgt zonnepanelen en vloerverwarming. Hier ben ik heel blij mee. Ook ben ik nieuwsgierig hoe het bouwen van de huizen gaat. Ze worden namelijk al in de fabriek gemaakt en komen in losse elementen naar Britsum. In een week tijd moeten de vier huizen er staan. Ik ben heel benieuwd”. Aldus de terugkerende bewoner meneer H. Boorsma.

  Goed en betaalbaar wonen 

  Met deze nieuwbouw investeren wij opnieuw in de gemeente Leeuwarden. Zo werken we verder aan goed en betaalbaar wonen voor mensen die dat nodig hebben. Een goede balans tussen duurzaamheid, energiezuinigheid en betaalbare kwaliteit voor huurders is daarbij het uitgangspunt.