Wij blijven fors investeren in Leeuwarden

  12 november 2019

  Carel van Manderstraat

  Carel van Manderstraat

  Achttien eengezinswoningen in Leeuwarden in de wijk Huizum worden verbeterd.

  Wij zijn gestart met onderhoud en modernisering van achttien eengezinswoningen in de wijk Huizum te Leeuwarden. De werkzaamheden bestaan onder andere uit het vernieuwen van toiletten en meterkasten. Ook nemen wij energiebesparende maatregelen, zoals het plaatsen van zonnepanelen. Ondertussen heeft meer dan de helft van onze woningen in Leeuwarden label A of B. Het werk is ondertussen begonnen en duurt tot en met eind mei 2019. 

  Met dit project is een investering gemoeid van 450.000 euro. In 2018 hebben wij ruim 33 miljoen besteed in de Friese hoofdstad. Ook voor 2019 staan er forse investeringen op stapel. 

  Binnenkant van de woningen 

  Binnenin de woningen worden alle toiletten en meterkasten vervangen. Waar nodig geldt dat ook voor de keukens. Alle woningen die dat nog niet hebben, krijgen centrale verwarming. Ook komt er betere mechanische ventilatie. In de gang en op de overloop krijgen de woningen een rookmelder. Als de zoldertrap aan vervanging toe is, komt er een nieuwe, veilige vlizotrap naar de zolder. Waar asbest is, wordt dat verwijderd als dat nodig is om de werkzaamheden uit te kunnen voeren. 

  Buitenkant van de woningen 

  Aan de buitenkant krijgen de dakgoten een schilderbeurt. Bij alle woningen maakt de meeste beglazing plaats voor beter isolerend HR++ glas. Panelen in kozijnen worden vervangen door beter isolerende panelen. Waar nodig herstellen wij oud voegwerk en houtrot. De dakgoten en hemelafvoeren worden nagelopen. Verder komen er zonnepanelen op de daken te liggen. Voor de zonnepanelen brengen wij als sociaal verhuurbedrijf geen huurverhoging in rekening. 

  Informeren huurders 

  De achttien eengezinswoningen hebben de oneven nummers van 1 tot en met 9 aan de Sint Jansstraat en de even nummers van 24 tot en met 48 aan de Carel van der Manderstraat. Vóór de start van de werkzaamheden kregen de bewoners thuis bezoek van ons en de aannemer. Na dat bezoek ontving iedereen een persoonlijk boekje met informatie. Hierin staat welke werkzaamheden op welk moment plaatsvinden. Ook staat erin beschreven hoe de bewoners zich daar zo goed mogelijk op kunnen voorbereiden. 

  Goed en betaalbaar wonen 

  Met deze kwaliteitsverbetering investeert wij opnieuw in Leeuwarden. Zo werken wij als het sociaal verhuurbedrijf verder aan goed en betaalbaar wonen voor mensen die dat nodig hebben. Een goede balans tussen duurzaamheid, energiezuinigheid en betaalbare kwaliteit voor huurders is hierbij het uitgangspunt.