Wij geven sleutels uit van 16 nieuwe gasloze huizen op Schiermonnikoog

  3 maart 2022

  Blije bewoners nemen sleutel in ontvangst

  Blije bewoners nemen sleutel in ontvangst

  Bewoners Schiermonnikoog kunnen genieten van hun nieuwe duurzame woning

  Wij geven sleutels uit van 16 nieuwe gasloze huizen op Schiermonnikoog Bewoners Schiermonnikoog kunnen genieten van hun nieuwe duurzame woning Vandaag kregen acht van de zestien bewoners de sleutels van hun nieuwe huis. De andere acht bewoners krijgen volgende week hun sleutel. De feestelijke oplevering van deze huizen werd samen met de gemeente Schiermonnikoog, die de woningen toewijst, Bouwgroep Dijkstra Draisma, wij als sociaal verhuurbedrijf en natuurlijk de nieuwe bewoners gevierd. Afgelopen jaren hebben we extra nieuwbouwwoningen op Vlieland en Schiermonnikoog gebouwd. Momenteel is we ook druk bezig met extra sociale nieuwbouw op Terschelling. Dit jaar wordt daar gestart met de bouw van negentien extra sociale huurhuizen. 

  Uitbreidingsnieuwbouw 

  De nieuwe all-electric/gasloze huizen staan aan de oostrand van het dorp. Met drie slaapkamers zijn ze geschikt voor zowel starters als kleine gezinnen.

  ‘Niet alleen in de Randstad is een tekort aan sociale huurwoningen. Dat geldt ook voor de Waddeneilanden en dus ook voor Schiermonnikoog. We zijn blij dat we van de gemeente de gelegenheid hebben gekregen om het aantal huurhuizen hier uit te breiden én bij te dragen aan het gasloze woningbestand en daardoor aan het beheersbaar houden van de woonlasten’, aldus Sigrid Hoekstra, directeur-bestuurder WoonFriesland. ‘Wij wensen de nieuwe bewoners veel woonplezier in hun nieuwe, comfortabele en duurzame huurhuis’. 

  Eerste bewoners blij met hun nieuwe huis 

  De nieuwe bewoners zijn door de gemeente geselecteerd. Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning op het eiland, moet je een economische of maatschappelijke binding met de gemeente Schiermonnikoog hebben. 

  'Ik ben een geluksvogel. Op dezelfde dag kreeg in een nieuwe baan en werd deze woning aan mij toegewezen. En wat voor eentje!' 'Toen ik voor het eerst naar binnen mocht, voelde het gelijk warm. Letterlijk maar ook figuurlijk.' Vertellen twee nieuwe bewoners.

  Gasloos 

  De woningen hebben zonnepanelen die het gebruik van de warmtepomp en het elektrisch koken betaalbaarder maken. Met de oplevering van deze huizen is al meer dan een kwart van de sociale huurhuizen van WoonFriesland op het eiland van het gas af. Dit sluit mooi aan bij de ambitie van de gemeente Schiermonnikoog om het aardgasverbruik terug te dringen.

  ‘De nieuwbouwhuizen van WoonFriesland zijn een mooie aanvulling op het gasloze woningbestand op het eiland. Wij hebben daarnaast, samen met WoonFriesland, een aanvraag gedaan bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken voor het Programma Proeftuin Aardgasvrije Wijken (PAW). De proeftuinen zijn bedoeld om te leren hoe een bestaande woonwijk succesvol aardgasvrij kan worden. Met deze aanvraag willen wij starten in de wijk ‘Nieuw Dokkum’, vertelt wethouder Erik Gerbrands van de gemeente Schiermonnikoog. 'We horen binnenkort of we voor de Proeftuin in aanmerking komen. Dan gaan we, samen met bewoners, aan de slag'. 

  Droogstapelsysteem 

  De huizen zijn gebouwd volgens het droogstapelsysteem van Bouwgroep Dijkstra Draisma. Dit is een volledig geïndustrialiseerd, demontabel en duurzaam systeem. 

  ‘Bouwen op een eiland brengt extra logistieke uitdagingen met zich mee. Door gebruik te maken van het droogstapelsysteem, komen de wanden, gevels en daken kant en klaar op de bouwplaats aan en wordt de CO2-uitstoot van het bouwproces fors gereduceerd. Door een goede samenwerking met de gemeente en WoonFriesland zijn de huizen in korte tijd en volgens planning gebouwd. De huizen zijn verdeeld over vier woonblokken en hebben een mansardekap. Door deze kap en het verspringen van de woonblokken passen de nieuwe huizen goed in de huidige omgeving’, legt directeur Biense Dijkstra van Dijkstra Draisma uit.