WoonFriesland bouwt in kleinste gemeente van Nederland

  12 oktober 2021

  Nieuwe huizen op Schiermonnikoog

  Nieuwe huizen op Schiermonnikoog

  Door 16 nieuwe huizen vergroot het aanbod van sociale huurhuizen met meer dan 10% op Schiermonnikoog.

  Meer woningen! Die oproep domineert het gesprek op straat en in Den Haag. Dit geldt niet alleen in de grote steden zoals in de Randstad, maar ook op de Waddeneilanden. Het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland gaat het bouwen in kleine kernen en de Wadden niet uit de weg. Zij heeft onlangs op Vlieland 19 sociale huurhuizen toegevoegd en start nu met uitbreidingsnieuwbouw van 16 eengezinshuizen op Schiermonnikoog. Na Schiermonnikoog is Terschelling in 2022 aan de beurt met 19 extra nieuwe sociale huurhuizen. 

  Sociale huurwoningen dringend nodig

  WoonFriesland gaat bouwen op Schiermonnikoog aan de oostrand van het dorp. Deze nieuwbouw sluit aan op de uitbreidingsnieuwbouw van WoonFriesland uit 2010 aan de Dominee Hasperstraat en de Martha Karststraat. “De nieuwbouw betekent voor Schiermonnikoog een welkome aanvulling op de woningmarkt. Deze staat, net als op de andere Friese Waddeneilanden, onder druk. Er is vooral veel vraag naar huizen voor kleinere huishoudens en starters met een laag inkomen. Met de bouw van deze 16 extra sociale huurhuizen helpen wij mee de druk op de woningmarkt te verlagen” aldus Ineke van Gent, Burgemeester van Schiermonnikoog. 

  Eengezinshuizen

  De nieuwe huizen krijgen een woonkamer met open keuken, en drie slaapkamers. Zo zijn de huizen geschikt voor zowel starters als kleine gezinnen. De huizen worden verdeeld over vier woonblokken en krijgen een mansardekap. Door deze kap en het verspringen van de woonblokken passen de nieuwe huizen goed in de huidige omgeving.  “Met de bouw van deze extra 16 nieuwe all-electric woningen hebben wij al meer dan een kwart van onze huurhuizen op Schiermonnikoog van het gas af. En daar zijn we grutsk op”,

  vertelt Sigrid Hoekstra, directeur-bestuurder van WoonFriesland.

  “De woningen krijgen zonnepanelen waardoor het gebruik van de warmtepomp en het elektrisch koken betaalbaarder is. Oftewel; een betaalbare woning, comfortabel en ook nog eens energieleverend”. 

  Droogstapelsysteem

  De huizen worden gebouwd volgens het droogstapelsysteem van Bouwgroep Dijkstra Draisma. Dit is een volledig geïndustrialiseerd, demontabel en duurzaam systeem. De elementen, zoals de gevels, wanden en daken van de huizen komen kant en klaar op de bouwplaats aan. Hierdoor is de bouwtijd kort en kunnen de eilanders begin van het nieuwe jaar al genieten van hun nieuwe, betaalbare en duurzame

  huurwoning.  


  Nieuwe huizen van WoonFriesland op Schiermonnikoog