WoonFriesland doet het gewoon goed!

  24 november 2020

  Het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland doet het op alle fronten goed. Dat blijkt uit cijfers uit de Aedes-Benchmark 2020, die brancheorganisatie Aedes vandaag heeft gepubliceerd.

  Ook onze eigen metingen laten een gunstig beeld zien. “We maken ons motto ‘Gewoon dóen!’ waar”, aldus directeur-bestuurder Sigrid Hoekstra. “Goed en betaalbaar wonen voor onze huurders, daar zetten wij ons dagelijks voor in.” 

  Opmerkelijk is de enorme verduurzamingsslag die we vorig jaar hebben gemaakt. Eind 2019 al bereikten wij de ambitie voor 2021: alle woningen hebben gemiddeld label B. WoonFriesland heeft dit mooie resultaat – energie-index: 1,39 – mede bereikt door op grote schaal zonnepanelen toe te passen. Eind 2019 hadden 6445 van onze huurhuizen zonnepanelen. 

  Voordeel verduurzaming voor huurders

  Sigrid Hoekstra is blij met het behalen van dit duurzaamheidsresultaat.

  “Betaalbare verduurzaming van de bestaande sociale woningbouw is een fikse opgave. We zijn er trots op dat we onze ambities zo snel al hebben waargemaakt en daarmee voorlopen op ons schema. Dit draagt bovendien bij aan ons doel: betaalbaar wonen voor onze huurders. Het financiële voordeel van de energiebesparingen zien zij direct terug in hun portemonnee.” 

  Betaalbaarheid voorop

  In 2019 heeft WoonFriesland concreet laten zien dat het betaalbaarheid van woningen hoog in het vaandel heeft staan. Met een gemiddelde huur van 499 euro dook het sociaal verhuurbedrijf royaal onder het landelijke gemiddelde van 544 euro. De huren van woningen van WoonFriesland zijn bovendien in 2019 gemiddeld maar 1,2% gestegen. Dit komt de betaalbaarheid ten goede. Het sociaal verhuurbedrijf wijst bij 99% van de nieuwe huurders een woning toe die past bij hun inkomen. Verder vermeldt de Aedes-Benchmark 2020 dat de organisatiekosten van WoonFriesland in 2019 746 euro per woning bedroegen. Dat is per woning 82 euro minder dan het landelijk gemiddelde dat jaar. 

  Huurderstevredenheid: 8,3
  Wij willen de huurderstevredenheid vaker meten dan gebruikelijk is in de Aedes-Benchmark. In 2019 zijn wij gestart met het zelf meten hoe tevreden huurders met een reparatieverzoek zijn over onze onderhoudsdienst. Die metingen, conform de NPS-methodiek, leverden een gemiddelde score van 8,3 op. 

  “We zijn blij met deze score”, zo zegt Sigrid Hoekstra. “En we blijven alert. We willen graag van onze huurders horen wat we goed doen én ook wat beter kan. Zo tillen we met elkaar onze dienstverlening naar een hoger plan.”  

  Blijven investeren 

  In 2019 besteedde WoonFriesland 114 miljoen euro aan onderhoud, nieuwbouw en kwaliteitsverbetering. ‘Coronajaar’ 2020 laat naar schatting 60 miljoen aan investeringen zien. De komende jaren blijven wij investeren. Voor de jaren 2021 tot 2025 verwachten wij 366 miljoen euro uit te geven. “De verhuur van sociale woningen blijft onze kerntaak”, aldus Hoekstra. “Daar gaan we mee door en daar zullen we in blijven investeren.”  

  Bekijk onze cijfers