WoonFriesland eerste afnemer Buurblok

  5 maart 2021

  Buurblok zorgt voor het duurzaam oplossen van het woningtekort.

  Bouwgroep Dijkstra Draisma en Wocozon lanceren het woonconcept Buurblok: wonen als dienst. Wonen, energie, vervoer en onderhoud komen samen, door de geprefabriceerde woningen van Bouwgroep Dijkstra Draisma te combineren met het energieconcept van Wocozon. Deze complete dienst bieden zij aan in een (operational) leasecontract. Met Buurblok willen Dijkstra Draisma en Wocozon corporaties stimuleren om het voortouw te nemen in het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Een primeur, want dit leaseconcept is uniek en wordt voor het eerst aangeboden in Nederland. En wij zijn de eerste corporatie in Nederland die deze dienst in de praktijk gaat brengen. 

   Wonen als dienst 

  Het idee voor Buurblok is ontstaan omdat Dijkstra Draisma en Wocozon geloven in het makkelijker en betaalbaarder maken van de uitdaging waar Nederland en met name de woningcorporaties voor staan: het duurzaam oplossen van het woningtekort. Samen bieden zij zowel een hele energiezuinige woning als een duurzaam energieplan aan in één totaalaanbod: Buurblok. 

  Uitdagingen bij de woningcorporaties

  Voor corporaties wordt het steeds lastiger om betaalbare, duurzame en kwalitatieve nieuwbouwwoningen te bouwen. Wij zien daarom met Buurblok een mooie kans. Onze directeur-bestuurder Sigrid Hoekstra: “De leaseconstructie van Buurblok is heel aantrekkelijk voor ons als sociaal verhuurbedrijf. Het voordeel van leasen is dat wij extra financiële middelen vrijhouden en kunnen reserveren voor de grote opgave die er ligt in de bestaande gebouwde omgeving en voor andere nieuwbouw.” Het innovatieve idee en toekomstbestendige karakter van het concept past bij ons als het sociaal verhuurbedrijf. “Wij zijn een innovatieve en vooruitstrevende organisatie. Wij zijn niet bang om nieuwe uitdagingen aan te gaan, als dat betekent dat dit ons woningbezit en daarmee de wereld verduurzaamt, zonder kwaliteit te verliezen,” aldus Hoekstra.

  Wij schaffen via Buurblok de nieuwe huizen niet meer zelf aan, maar leasen deze. Zo besparen wij door Buurblok tijd, energie en geld en kunnen daardoor extra betaalbare, circulaire en comfortabele woningen aanbieden aan onze huurders. Dat is hard nodig om het grote woningtekort in onze steden en in de rest van Friesland duurzaam op te lossen. 

  Eerste wijk in Techum

  Het eerste Buurblok komt dit jaar de in de wijk Techum in Leeuwarden. Sigrid Hoekstra: “We voegen graag de daad bij het woord en zijn trots dat we het eerste Buurblokproject in de Friese hoofdstad realiseren.”

  Wij leasen daarna niet alleen deze 10 nieuwe huizen, het is een compleet pakket inclusief een energieplan, het onderhoud en vervoer, bijvoorbeeld een elektrische deelauto, scooter of (bak)fiets voor de huurders. Kort gezegd, wonen als dienst. De huizen worden aangesloten op een buurtwarmtenet dat lokaal wordt aangelegd. De extreem energiezuinige huizen worden slechts met één warmtepomp verwarmd. Alle woningen worden voorzien van zonnepanelen waardoor de woningen standaard zelfvoorzienend zijn. Het buurtwarmtesysteem wordt daarnaast van innovatieve zonnepanelen voorzien die stroom én warmte opwekken. Om ervoor te zorgen dat er slim met de duurzaam opgewekte elektriciteit wordt omgegaan, zijn de woningen voorzien van innovatieve techniek (smart grid en batterij), die zorgt dat de energie alleen gebruikt wordt waarvoor en wanneer het nodig is. Zo zijn de comfortabele woningen goed voorbereid op de toekomst. Wil je meer weten over buurblok? Kijk dan op buurblok.nl