WoonFriesland zorgt met nieuwbouw voor een vitale toekomst van Terschelling

  29 september 2022

  Gea van Essen (wethouder) en Sigrid Hoekstra (WoonFriesland)

  Gea van Essen (wethouder) en Sigrid Hoekstra (WoonFriesland)

  WEST-TERSCHELLING - Een woning bemachtigen is een flinke uitdaging op de huidige woningmarkt. Dat geldt zeker voor de eilandbewoners van Terschelling. Met de bouw van 16 nieuwbouwappartementen en 3 eengezinswoningen bouwt WoonFriesland mee aan een vitale toekomst van het eiland.

  “Betaalbare én duurzame woningen zijn onmisbaar voor eilandbewoners”, aldus Sigrid Hoekstra, directeur-bestuurder van WoonFriesland.

  De 16 appartementen en 3 eengezinswoningen verrijzen binnenkort op het voormalige terrein van de kazerne van de Koninklijke Luchtmacht op de hoek van de Lutineweg en de Cornelis Douwesstraat in West-Terschelling. De nieuwe woningen en appartementen worden gebouwd voor 1- en 2-persoonshuishoudens en gezinnen. “Daarmee creëren we passende woonruimte voor jongeren, ouderen en gezinnen die op het eiland willen blijven wonen”, legt Hoekstra uit.

  Aandacht voor de omgeving

  In het ontwerp is veel aandacht besteed aan de inpassing van de nieuwe woningen in de directe omgeving. “De huizen en het appartementengebouw worden even hoog”, aldus wethouder Gea van Essen van de gemeente Terschelling. “Hierdoor is er een samenhang tussen de nieuwbouw. Dat betekent dat de eengezinswoningen net als het appartementencomplex twee woonlagen tellen en een plat dak krijgen. Daarmee voegt het plan zich als het ware in de directe omgeving.”

  Indeling

  De appartementen en eengezinswoningen kennen ook qua indeling een aantal overeenkomsten. Beide hebben een woonkamer met open keuken en een moderne badkamer. Waar de woningen twee slaapkamers tellen, beschikken de appartementen over één slaapvertrek. Aan de achterzijde van de huizen en appartementen worden bergingen en parkeervoorzieningen gebouwd. Om het parkeerterrein komen lagere struiken te staan, passend bij het groen dat al aan de Lutineweg groeit.

  Wie komen voor deze woningen in aanmerking?

  Om op Terschelling te kunnen wonen hebben belangstellenden een zogenaamde huisvestingsvergunning en een inschrijving bij WoonFriesland nodig.

  Bouwen aan leefbaarheid

  De bouw van de 19 nieuwe woonplekken is onderdeel van het programma 135+. Binnen dit programma worden de komende jaren minimaal 135 nieuwe woningen gebouwd. Hiermee gaat een langgekoesterde wens van de gemeente in vervulling. "Met deze betaalbare woningen willen we de druk op de wachtlijsten verlagen en de doorstroming bevorderen", vertelt wethouder Gea van Essen. "Daarmee geven we een boost aan de leefbaarheid op ons eiland."

  Het braakliggende terrein is al klaar voor de woningbouwontwikkeling. In opdracht van WoonFriesland gaat aannemingsmaatschappij Friso de 19 woningen bouwen. De planning is dat de bouw in oktober 2022 van start gaat en dat de bouw in het najaar van 2023 afgerond is.

  Nieuwbouw op Terschelling