Huurverhoging

  Op deze pagina vind je meer informatie over de jaarlijkse huurverhoging.

  Sociale huur 

  Ieder jaar bepaalt de overheid een maximale huurverhoging, die ingaat op 1 juli. Hoeveel huur je betaalt en of je huur omhoog gaat, hangt af van je huidige huurprijs. Vóór 1 mei krijg je van ons een brief over de jaarlijkse huurverhoging. 

  Wij doen ons best om onze huren zo betaalbaar mogelijk te houden. Daarom vragen we nooit de maximale huur die de overheid heeft bepaald voor een sociale huurwoning. We vragen maar een gedeelte daarvan. 

  Bekijk de video voor uitleg 

  In de brief over de huurverhoging lees je wat je nieuwe huurprijs is. In deze video vertellen we je hoe je huurprijs tot stand komt en waarom er een huurverhoging is.

  Vraag en antwoord

  Misschien kun je geld terugkrijgen voor de huur. Of je hiervoor in aanmerking komt en hoe je dit kunt aanvragen lees je op onze pagina over huurtoeslag. 

  Heb je een laag inkomen en heb je nog niet eerder een huurverlaging gehad?
  Dan heb je misschien recht op een huurverlaging. De belangrijkste voorwaarde is dat je een inkomen hebt tot maximaal 120% van het sociale minimum. Daarnaast moet je netto huur hoger zijn dan € 577,91.

  Heb je al huurverlaging gekregen in 2023?
  Dan krijg je dit jaar weer een gewone huurverhoging. Dit is niet afhankelijk van je inkomen. Je kunt ook niet opnieuw huurverlaging aanvragen. 

  Meer informatie over de huurverlaging en de voorwaarden vind je op de website van de Rijksoverheid.

  De huurprijs passen we één keer per jaar aan. Alleen via de jaarlijkse huurverhoging op 1 juli, brengen we de huur geleidelijk naar de huurprijs die wij passend vinden voor jouw woning (de streefhuur). De streefhuur wordt (objectief) vastgesteld op basis van de punten van jouw woning. De streefhuur wordt één keer per jaar herzien (o.a. ook de WOZ-waarde is hier een onderdeel van). Bij verhuizing verlagen of verhogen we de huurprijs van de woning naar de nieuwe streefhuur.  

  Dit jaar verhogen we de huur. We begrijpen dat dit vervelend nieuws voor je is. Want alles wordt duurder en dat merk je waarschijnlijk elke dag. Toch moeten we de huren verhogen. Dat extra geld hebben we nodig om meer huizen energiezuinig te maken. Zo willen we ervoor zorgen dat nog meer bewoners kunnen besparen op hun energiekosten.

  We mogen één keer per jaar de huur verhogen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken bepaalt hoeveel dat is. In 2024 is de huurverhoging voor sociale huurwoningen maximaal 5,8%.  

  Ja, dat kan kloppen.
  Op basis van het huurprijsbeleid is de huur die je betaalt mogelijk een lagere huur dan de huur die wij passend vinden voor jouw woning. Daardoor krijg je een huurverhoging die meer is dan je gewend bent.

  Op grond van de puntenwaardering kan jouw streefhuur ook hoger zijn dan vorig jaar. Een andere reden is dat het huurverhogingspercentage dit jaar hoger is dan in de voorgaande jaren. 

  Voor de huurverhoging van 2023 was het wettelijke verhogingspercentage bijvoorbeeld 3,1%. Nu is dat 5,8%.

  Of je een huurverhoging krijgt en hoeveel je meer gaat betalen, hangt af van je huidige huurprijs. Elk van onze huurhuizen heeft namelijk een streefhuur. Die streefhuur is altijd lager dan de maximale huurprijs. De hoogte van die streefhuur past bij het type huis en de kwaliteit ervan. 

  Betaal jij nog niet de streefhuur voor je huis? Dan krijg je vanaf 1 juli 2024 een huurverhoging. Betaal je de streefhuur al, dan krijg je geen huurverhoging.  

  In MijnWoonFriesland vind je meer informatie over jouw huurprijs en de streefhuur. Daar vind je ook de puntenwaardering voor je huis en informatie over de maximale huurprijs. 

  Als je het niet eens bent met de huurverhoging, dan heb je de mogelijkheid om bezwaar te maken. Bezwaar maken tegen de huurverhoging is niet in alle gevallen mogelijk. Je kunt alleen schriftelijk bezwaar maken tegen de huurverhoging als jij van mening bent dat de puntenwaardering (ook wel woningwaardering) van jouw woning niet goed is weergegeven. 

  Je woningwaardering vind je terug in MijnWoonFriesland.

  Ben je van mening dat er sprake is van achterstallig onderhoud in de woning? Dan kun je geen bezwaar maken tegen de huurverhoging, deze bezwaren worden niet in behandeling genomen. 

  Meer informatie over de jaarlijkse huurverhoging en het formulier om bezwaar te maken vind je op de website van de huurcommissie.

  Past de Belastingdienst per 1 juli ook meteen mijn huurtoeslag aan, nu de huurprijs verhoogd is?
  Wij hebben als jouw verhuurder de Belastingdienst de nieuwe huurprijzen al doorgegeven die per 1 juli gelden. Dat hoef je als huurder niet zelf te doen. Maar: de Belastingdienst past de huurtoeslag niet automatisch per 1 juli aan. Dat doen ze pas na afloop van dat jaar, bij de definitieve berekening van de huurtoeslag. Het maandelijkse voorschot van de huurtoeslag blijft dit jaar dus hetzelfde. Als je te weinig huurtoeslag hebt gekregen, dan betaalt de Belastingdienst je die achteraf nog uit.

  Wél meteen je huurtoeslag aan laten passen?
  Wil je wél dat de Belastingdienst meteen de nieuwe huurprijs gebruikt en je maandelijkse voorschot van de huurtoeslag aanpast? Dan moet je dat de Belastingdienst zelf laten weten. Hoe doe je dat? Je logt in op Mijn toeslagen met je DigiD. Daar vul je je nieuwe huurgegevens in, met de ingangsdatum van de nieuwe huurprijs. 

  Kijk op onze pagina over huurachterstand. Hier vind je meer informatie. 

  Je hebt een service-abonnement. Dit betekent dat wij klein onderhoud aan jouw woning voor je uitvoeren. Je betaalt hiervoor een maandelijkse bijdrage, namelijk € 5,61 per maand. Dit bedrag gaat omhoog. Dit doen we omdat de kosten de afgelopen jaren flink zijn gestegen. Vanaf 1 juli betaal je € 6,71 per maand.