Koele woning tijdens warme dagen

  Tropische temperaturen in Nederland kunnen snel benauwd en drukkend aanvoelen. Hoewel de warmte in elk huis anders kan zijn, wordt het bij 28°C of hoger in elke woning warm. Lees hier onze verfrissende tips om je woning en hoofd koel te houden tijdens de hitte.

  Zet in de ochtend en avond, als het buiten koeler is dan binnen, alle ramen en deuren tegen elkaar open. Zo ventileer je je woning goed: warme lucht gaat de woning uit en er komt koude lucht binnen. Sluit de ramen en deuren zodra het buiten warmer wordt of wanneer je het huis verlaat.

  Doe de gordijnen dicht als de zon op je ramen begint te schijnen. Heb je zonwering of screens? Doe ze naar beneden. 

  Plaats ventilatoren strategisch in je huis om luchtstroming te bevorderen. Richt ze naar binnen om frisse lucht naar binnen te trekken, of naar buiten om warme lucht af te voeren. Doe dit pas wanneer het buiten koeler is dan binnen.

  Gebruik apparaten die warmte veroorzaken zo min mogelijk. Denk aan ovens, drogers en vaatwassers. Ze kunnen de temperatuur in huis flink verhogen. Zet je televisie en laptops helemaal uit wanneer je deze niet gebruikt. 

  Maak je tuin of balkon groen en bereid je voor op warme dagen. Een groene tuin werkt verkoelend tijdens hete periodes. Te veel bestrating houdt warmte juist vast. Bomen, struiken en klimplanten zorgen voor schaduw en verkoeling. Daarnaast nemen ze het zonlicht op en verminderen ze de warmte die je huis binnendringt.

  Neem een verfrissend voetenbadje, draag lichte en ademende kleding en gebruik koelkompressen of ijsblokjes in een doek om jezelf af te koelen. En drink voldoende water.