Medehuurderschap

  Hoofdhuurder, medehuurder of medebewoner? Je rechten en plichten.

  Woon je in een huurhuis van ons? Dan ben je óf hoofdhuurder óf medehuurder óf medebewoner. De wet maakt hierin verschil. Dat heeft gevolgen voor je rechten en plichten. 

  Hoofdhuurder

  De hoofdhuurder is degene die het huurcontract heeft ondertekend. Als hoofdhuurder ben je verantwoordelijk voor de woning en de huurbetalingen. Daarnaast heb je huurbescherming. Dit betekent dat wij de huurovereenkomst niet zonder rechtsgeldige reden mogen beëindigen. 

  Medehuurder 

  Als je het huurcontract mede hebt ondertekend – samen met de hoofdhuurder – ben je medehuurder. Als medehuurder heb je dezelfde rechten en plichten als de hoofdhuurder. 

  • Getrouwd of geregistreerd partner
   Ben je getrouwd met of geregistreerd partner van de hoofdhuurder? Dan ben je automatisch medehuurder. Je hoeft de huurovereenkomst dan niet te ondertekenen. Wel moeten wij weten dat je medehuurder bent. Je kunt hiervoor een formulier invullen en je identiteitsbewijs en een kopie van je trouwakte of je partnerschapsregistratie uploaden.

  • Niet getrouwd of geregistreerd partner
   Ook als je niet getrouwd bent met de hoofdhuurder of haar geregistreerde partner bent, kun je medehuurder zijn. Je moet hiervoor medehuurderschap aanvragen. Kijk bij de veelgestelde vragen onder aan de pagina om te zien aan welke voorwaarden je moet voldoen en hoe je een aanvraag kunt indienen.

  Medebewoner (inwonende)

  Een medebewoner of inwonende ondertekent het huurcontract niet. Als medebewoner ben je niet verantwoordelijk voor de huurbetalingen. Je hebt geen huurbescherming en je moet bij huuropzegging het huurhuis verlaten.