Adviezen om overlast te voorkomen

  Prettig samen leven kan wanneer je rekening met elkaar houdt en ook wat van elkaar kunt hebben. Geven en nemen dus.

  Wat is lawaai? 

  Hoe wij lawaai en geluidsoverlast beleven, is sterk afhankelijk van de tijd, de plaats en de persoon die het veroorzaakt. Klusgeluiden op zaterdagmiddag klinken heel anders dan midden in de nacht. En is het jouw eigen kind dat harde muziek draait, of eentje van de buren? Is het jou trouwens weleens opgevallen dat geluid, geproduceerd door een ‘onbekende buur’, storender is dan hetzelfde geluid van een buur waar jij goed contact mee hebt? 

  Gouden regels voor ‘prettig samen leven’

  •  Zorg voor een goede verstandhouding met jouw buren. Hoe beter je iemand kent, hoe meer je van elkaar kunt hebben én hoe meer je bereid bent om rekening met elkaar te houden.
  • Houd contact: Een ‘aangekondigd’ geluid, zoals bij een feestje of klussen, ervaren de buren vaak als minder storend. Je laat zien dat je aan hen hebt gedacht en begrijpt dat jouw activiteit wat overlast bezorgt.
  • Praat eerst zelf met jouw buren wanneer jij je aan iets stoort, voordat je anderen inschakelt. 

  Tips om geluidsoverlast te voorkomen

  In veel gevallen kun je geluidsoverlast vrij makkelijk voorkomen. Door wat meer rekening te houden met elkaar of kleine aanpassingen in jouw woning is een probleem snel de wereld uit. 

  Muziek luisteren

  Irritatiebron nummer 1. Probeer je eens te verplaatsen in de buren. Let op het volume van jouw stereo, stel bastonen minder zwaar en let goed op de plaats van televisie en boxen. Zet boxen eventueel op een stuk schuimrubber: zo worden de bastonen gedempt. Plaats ze niet tegen een tussenmuur, direct op de grond of pal tegen het plafond. Wil je de muziek echt hard? Met een koptelefoon op kun jij je muziek zo hard beluisteren als je wilt. Pas daarbij wel op voor je eigen gezondheid.

  Muziek maken 

  Laat de buren niet verplicht meegenieten van jouw muziekoefeningen. Maak eventueel afspraken over de oefentijden. Geluiddempers en isolatie kunnen een deel van de overlast wegnemen. Een oefenruimte kan ook een oplossing zijn. 

  Genieten van mooi weer 

   Bij mooi weer gaan deuren en ramen vaker open en wordt er meer buiten geleefd. Muziek en andere geluiden worden nu helemaal niet meer tegengehouden en klinken ver door. Denk aan je buren: wellicht hebben zij een andere smaak of genieten zij juist van de stilte. 

  Klussen 

  Let vooral op het tijdstip bij lawaaierige klusjes, zoals boren en timmeren, en overleg met de buren. Ruim bouwafval in jouw tuin en gemeenschappelijke plekken zo snel mogelijk op. Werk je met verf of lak op terpentinebasis, probeer dan zoveel mogelijk te luchten. Zo voorkom je dat nare luchtjes doordringen in het huis van de buren. 

  Welke vloerbedekking heb je? 

  Parket, plavuizen, laminaat en andere harde vloerbedekking weerkaatsen geluid. Wij adviseren daarom zachte vloerbedekking; deze dempt geluiden. Het leggen van plavuizen in je huurwoning is niet toegestaan. Leg je parket, laminaat of een harde vloer, dan is een juiste ondervloer noodzakelijk en verplicht. De juiste ondervloer zorgt voor een goede geluidsdemping; dat voorkomt overlast bij de onderburen. Deze demping moet een minimale verbetering van het contactgeluid van + 10 dB opleveren. Bij een juiste aanschaf, ben je de buren niet tot last. Heb je een harde vloerbedekking, bevestig dan viltjes onder stoel- en tafelpoten. Laat kinderen op een speelkleed spelen. Als jouw woning deel uitmaakt van een Vereniging van Eigenaren is een harde vloer vaak verboden of zijn er strenge eisen aan verbonden.
  Woon je in een appartement dan moet je nog meer dan anders rekening houden met jouw buren. Er wonen veel mensen op een relatief klein oppervlak. 

  Bewegingsgeluiden 

  Hoge hakken en harde zolen klinken erg door op harde vloerbedekking. Je kunt dit voorkomen door in huis op sokken of schoenen met zachte zolen te lopen. Let hier vooral ’s avonds en ’s nachts op! Door in huis en op de trappen niet te rennen of te springen en deuren rustig dicht te doen, bezorg je jouw buren geen overlast. 

  Feestje 

  Maak er een goede gewoonte van jouw feestplannen vooraf aan de buren te melden, dan kun je afspraken maken over de duur van het feest en voorkom je irritatie. Probeer binnen afscheid van jouw gasten te nemen, zodat je geluidsoverlast buiten voorkomt. 

  Wasmachine 

  Wasmachines maken veel lawaai en kun je dus beter ’s avonds laat en ’s nachts niet aanzetten. Let ook op de plaats van de wasmachine en zet hem bijvoorbeeld niet tegen een tussenmuur. Kies bij het uitzoeken van een nieuwe machine voor een geluidsarm en duurzaam apparaat. 

  Andere vormen van overlast 

  Afval en zwerfvuil 

  Jaarlijks produceren wij met elkaar en grote berg afval. De gemeente zorgt ervoor dat jouw vuil netjes en op tijd opgehaald wordt, zodat het geen rommel wordt. Breng jouw huisvuil daarom direct naar de vuilcontainers en zet het niet op de galerij! 

  Er zijn regels voor het ophalen van huisvuil. Als je het huisvuil buiten de vaste tijden aan de weg zet, vervuilt de buurt en riskeer je een boete.

  • Er zijn ook gemeentes of wijken waar je je afval in containers moet deponeren. Zet er géén vuil naast, want zo vervuilt de buurt en riskeer je een boete.
  • Veel gemeentes hebben websites waarop vaak uitgebreid informatie te vinden is over het aanbieden van huisvuil! 
  • Een wijk ziet er leefbaar en gezellig uit als er niet van alles op straat rondslingert. Gooi dus geen papier of andere rommel op straat. Let er ook op dat jouw kinderen dit niet doen. 

  Voor grofvuil en chemisch afval gelden vaak andere regels. Soms moet je het zelf wegbrengen naar een gemeentereiniging. In andere gemeentes kun je bellen voor een afspraak, zodat het wordt opgehaald. Ook voor chemisch afval, zoals batterijen, verf en motorolie heeft elke gemeente eigen regels. Neem voor meer informatie hierover contact op met jouw gemeente. 

  Honden 

  Hondengeblaf en –uitwerpselen vormen vaak een grote ergernis. Laat je hond tijdig uit en neem een zakje mee om de uitwerpselen van jouw hond op te ruimen. Een hond is een gezelschapsdier en wordt niet graag alleen gelaten. Veel honden gaan dan ook janken of blaffen. Laat hem daarom niet langdurig alleen thuis, voor het welzijn van het dier en natuurlijk in het belang van je buren. 

  Het balkon 

  Heb je een balkon, houd het dan schoon en gooi niets naar beneden. Ook geen afval of afvalwater. En zeker geen etensresten, dit trekt ongedierte aan met alle gevolgen van dien. Zorg ook dat jouw benedenburen vrij zicht houden, dus hang wasgoed en kleden zo op dat je buren niet in het donker zitten of last hebben van jouw wasgoed. 

  Vogels voeren vanaf je balkon kan een behoorlijke ergernis opleveren bij je benedenburen, zeker als er veel vogels op jouw voer afkomen. 

  De tuin  

  Een goed onderhouden tuin draagt voor zowel bewoners als buren bij aan een fijne woonomgeving . Deze mag je dan ook niet gebruiken voor opslag en/of stalling van caravans, auto’s, handelswaren, afval of-, gevaarlijke of milieubelastende zaken. 

  Steeds vaker kiezen bewoners er vanuit gemak voor een tuin die volledig bestraat is. Door de klimaatverandering en steeds fellere regenbuien zorgt dit voor veel wateroverlast. Daarom adviseren wij je om voor een groene tuin met gras en planten te kiezen. Deze zorgt ervoor dat het water sneller wordt opgenomen. 

  Barbecue en vuurkorf 

  Gezellig barbecueën of een avondje in de tuin met vrienden rond de vuurkorf? Zorg dat het vuur niet kan uitslaan en niet te hoog oplaait. Laat de buren niet meegenieten van jouw rook of luchtjes. Let op waar je de vuurkorf of barbecue neerzet, denk aan de windrichting. Vanzelfsprekend zijn beide niet toegestaan in een flatgebouw. 

  Gemeenschappelijke ruimten 

  Gemeenschappelijke ruimten zijn van en voor iedereen. Dat zijn bijvoorbeeld de centrale hal, de galerij, het trappenhuis, achterpaden, de speelplaats, de groenstroken en plantsoenen. Zij bieden een doorgangsroute, een plek om te spelen of even uit te blazen of zijn bedoeld als verfraaiing van de omgeving. Houd deze ruimtes daarom zo schoon en netjes mogelijk.Vanwege de leefbaarheid en brandveiligheid mag je van deze plekken geen opbergplek of stalling maken. Ze zijn ook niet bedoeld als vuilstortplaats of toilet voor honden en mensen. 

  Neem ook geen fietsen of brommers mee in het gebouw. Plaats ze niet op de galerij, maar stal ze in de berging of in de daarvoor bestemde fietsenrekken. Houd de galerij vrij van obstakels (bijvoorbeeld bankjes of stoelen), zodat hulpdiensten altijd ongehinderd hun werk kunnen doen. 

  Het schoonmaken van trappenhuizen verzorgen wij als jij daarvoor servicekosten betaalt. Of dit zo is, kun je zien in de huurovereenkomst bij de servicekosten of op een huurspecificatie via MijnWoonFriesland. In alle andere gevallen moet jij samen met je buren het schoonmaken zelf verzorgen. 

  Sluit voor jouw veiligheid en die van je buren de algemene toegangsdeuren goed af. Zo krijgen onbevoegden geen toegang tot het gebouw. 

  Kookluchtjes 

  Koken kan etensluchtjes opleveren. Omdat smaken verschillen vraagt dit om een soepele houding. En in veel gevallen kan een goede afzuigkap de luchtjes verminderen.

  Ongedierte 

  Niet opgeruimd (of te vroeg of te laat buitengezet) afval trekt ongedierte aan. Muizen, kakkerlakken en ratten en dergelijke zijn ziekteverspreiders en komen af op niet opgeruimde etensresten en vuil. Vervuiling kan leiden tot ongezonde situaties. Wat je kunt doen om dit te voorkomen, hangt af van het soort ongedierte. Lees meer informatie over de bestrijding van ongedierte

  Bomen

  Overhangende takken van bomen kunnen overlast veroorzaken, bijvoorbeeld omdat ze licht wegnemen. Ook het bladafval kan vervelend zijn. Soms is het nodig dat een oude boom gesnoeid wordt omdat takken kunnen afbreken en in de tuin van de buren kunnen belanden. Heb je last van een boom van de buren, maak dan eens een buurpraatje over snoeien of kappen. Mocht zo’n gesprek niet leiden tot overeenstemming, dan kun je WoonFriesland inschakelen. 

  Wil je een boom kappen die hoger is dan 3 à 4 meter? Dan moet je contact met de gemeente opnemen, omdat er een melding of vergunning nodig kan zijn. De gemeente beoordeelt of een boom ook daadwerkelijk gekapt mag worden. De kosten voor de vergunning en het kappen zijn veelal voor rekening van de huurder. Kleine bomen en heesters kun je zelf (laten) verwijderen. 

  Als een overlast veroorzakende boom op minder dan twee meter (wettelijke grens) van de tuingrens is geplant zonder toestemming van de buren, dan kan een ernstige klacht gehonoreerd worden door de rechter. Een gemeentelijke verordening kan overigens een kleinere afstand vaststellen. Heb je last van overhangende takken, dan mag je in overleg met de buren ook zelf snoeien of zagen. 

  Wanneer je een boom in jouw tuin wilt planten, informeer dan bij het tuincentrum hoe groot de boom wordt als deze volgroeid is. Kies het liefst voor een niet al te grote boom. Het planten van hoog opschietende bomen of heesters mag alleen met onze toestemming.