Hoe ventileer ik mijn huis goed?

    Om vocht en schimmel te voorkomen, moet je zorgen voor een goede ventilatie in de woning. In een bewoonde woning wordt per dag ongeveer 7 liter vocht geproduceerd. Dit wordt veroorzaakt door mensen zelf. Bijvoorbeeld door te wassen, koken en het hebben van planten. Als het vocht niet goed wordt afgevoerd, krijg je last van schimmel in de woning: schimmel is erg ongezond.     

    Ventileer verstandig. Zet regelmatig de ramen open. Een half uur ’s morgens en een half uur ’s avonds is beter dan elk uur vijf minuten, want dan gaat er te veel kostbare warmte verloren. Met een vochtmeter kun je zelf meten hoe vochtig het in huis is. De luchtvochtigheid moet tussen de 35% en 70% zijn. 

    Nog een reden om goed te ventileren: droge lucht verwarmen gaat sneller en is dus goedkoper dan vochtige lucht verwarmen.

    Ventileren is een continu proces waarin steeds verse lucht in je huis komt. In nieuwere woningen zitten ventilatieroosters en mechanische afzuiging. Zet de roosters open en laat de mechanische ventilatie aan staan. In oudere woningen is het belangrijk om klapraampjes of roosters altijd open te houden. 

    Woningen met mechanische ventilatie worden constant geventileerd. De ventilator heeft vaak een drie-standenschakelaar. Het is niet verstandig deze ventilator helemaal uit te schakelen. De ventielen moet je regelmatig schoonmaken, omdat de ventilator stof en vetresten aantrekt. Die verhinderen een goede werking van het systeem. Let er bij schoonmaak op dat je de instelling van de ventielen niet verandert.